Rasvamaksa tai maksakirroosi voi lähteä hiljaa kehittymään jo pienestä määrästä alkoholia – näistä merkeistä pitää havahtua

Maksan kuntoon voi itse vaikuttaa elintavoillaan.

10.6.2021 7:45

Alkoholin käyttö voi kesälomalla tupata lisääntymään. Ei ole harvinaista, että lomaviikkoina nollaraja ylittyy jopa päivittäin.

Lue lisää: Uhkaako tissuttelu jäädä kesän jälkeen tavaksi? Vastaa 6 kysymykseen – paljastavat, pitääkö alkoholinkäyttöä pohtia

Viikkojen tissuttelu näkyy ja tuntuu, tavalla tai toisella – runsaasta kulutuksesta puhumattakaan. Alkoholi muun muassa nostaa verenpainetta, haittaa yöunta, heikentää muistia ja vanhentaa ihoa.

Pitkään jatkuva alkoholinkäyttö pienilläkin annoksilla vahingoittaa maksaa.

– Jos tissuttelu jatkuu pidempään, se voi näkyä painonnousuna, ja maksa voi ruveta rasvoittumaan. Se on hiljainen hankala ongelma, muistuttaa yleislääketieteen erikoislääkäri Tove Laivuori Mehiläisestä.

1–3 alkoholiannosta ruoan kanssa lähes päivittäin on riittävä määrä rasvamaksan tai maksakirroosin saamiseen, jos sitä jatkaa tarpeeksi kauan.

Lue lisää: Rasvamaksan kehittymiseen riittää kevyt tissuttelu ja pieni ylipaino – voi tapahtua jopa kuukaudessa

Rasvamaksa tarkoittaa rasvan kertymistä maksasoluihin. Sen takana on yhä useammin lihominen. Oireita maksan rasvoittuminen ei yleensä aiheuta ennen kuin maksan toiminta on jo heikentynyt.

– Varsinainen oireilu tulee esiin vasta pahassa tilanteessa, Laivuori sanoo.

Järki ja kohtuukäyttö – ne ovat Laivuoren mukaan alkoholinkäytössä paikallaan.

– Ei mitään on paras vaihtoehto.

Jos tissuttelu jatkuu jatkumistaan, maksan kuormitus lisääntyy.

– Omiin tottumuksiin sokeutuu aika helposti, Laivuori muistuttaa.

Varsinainen oireilu tulee esiin vasta pahassa tilanteessa.

Kannattaakin kiinnittää huomiota siihen, kuinka paljon alkoholia nauttii. Hyvä idea on pitää vaikka viikon ajan päiväkirjaa juomisista. Se saattaa avata silmiä.

Kesällä alkoholi aiheuttaa muitakin pulmia.

– Päihtyneenä ihminen ottaa enemmän riskejä, ja silloin sattuu enemmän vahinkoja. Ne näkyvät vastaanotolla ruhjeina, murtumina ja palovammoina. Alkoholi heikentää unen laatua, ja jos alkoholia on kulunut runsaammin, voivat uniongelmat olla jo arkea haittaavia.

Myös alkoholiin liittyvät hukkumiskuolemat lisääntyvät kesäisin.

Ei mitään on paras vaihtoehto.

Sekä kestävyysliikunta että lihaskuntoharjoittelu pienentävät maksan rasvapitoisuutta.

Painonpudotus ja liikunta avuksi rasvamaksaan

Ylipaino, varsinkin vyötärölihavuus, on merkittävin rasvamaksan aiheuttaja. Rasvamaksa voi kuitenkin olla myös normaalipainoisella.

Keskivartalolle kertyvät kilot ovat usein merkki siitä, että myös maksaan kertyy rasvaa. Munuais- ja maksaliiton mukaan lähes puolet yli 30-vuotiaista suomalaisista on vyötärölihavia. Naisilla vyötärölihavuuden raja on 90 cm ja miehillä 100 cm.

Ylipainoisista jopa 80 prosentilla on rasvamaksa eli noin miljoonan suomalaisen aikuisen maksa on rasvoittunut.

Oman painon suitsiminen ja seuranta auttavat ehkäisemään rasvamaksaa.

– Hitaasti nousevaan painoon tahtoo sokeutua, eikä sen takia kannata luottaa vain mututuntumaan tai siihen, miten vaatteet istuvat, Laivuori sanoo.

Säännöllinen puntarilla käyminen on Laivuoren mukaan hyvä tapa seurata painon kehitystä.

Vaikka oireita ei heti tule, selkeä keskivartalolihavuus ja reipas alkoholinkäyttö ovat maksan ongelmiin liittyvät selkeimmät hälytysmerkit.

Kiinnitä huomiota myös näihin:

  • Kesällä on kotimaisten kasvisten kulta-aika, joten ota niitä päivittäin ruokavalioosi.

  • Vältä tyydyttyneitä rasvoja kuten voita ja kookosrasvaa. Jätä rasvaisemmat liha- ja maitotuotteet pois arkiruokailuista.

  • Ruokamäärillä ja päivittäisillä pienillä valinnoilla on merkitystä. Voit tietoisesti ottaa esimerkiksi hiukan vähemmän voita uusien perunoiden kanssa tai pienemmän määrän juustoa tai leikkeleitä leivän päälle.

  • Vähennä fruktoosilla makeutettujen juomien litkimistä. Jätä karkit kauppaan.

  • Liiku edes vähän joka päivä ja vältä pitkäaikaista istumista.

Painonpudotus ja liikunta ovat rasvamaksan parasta hoitoa. Liikunta vähentää maksaan kertynyttä rasvaa ilman laihtumistakin. Vanha kunnon hyötyliikunta on hyvä tapa lisätä liikettä päiviin.

Joka viidennellä rasvamaksa voi edetä maksasolujen tulehdukseksi. Pitkään jatkuva tulehdus aiheuttaa osalle sairastuneista maksakirroosin, joka voi kehittyä maksasyöväksi.

Lue myös: Naisen maksa on herkempi sairastumaan – erikoislääkäri kertoo maksakirroosin 2 hälytysmerkkiä, joita ei tule ohittaa

Lähteitä: Munuais- ja maksaliitto, Mehiläinen

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?