Nämä merkit suussa voivat kieliä ongelmista – tiesitkö, että syljellä on tärkeä rooli tautien torjunnassa? - Terveys - Ilta-Sanomat

Nämä merkit suussa voivat kieliä ongelmista – tiesitkö, että syljellä on tärkeä rooli tautien torjunnassa?

Sylki huuhtelee suusta pois pöpöjä ja antaa suojaa haitallisia bakteereja vastaan. Syljen merkitys jää usein arjessa kuitenkin huomiotta.

Harjaa hampaat aamuin illoin. Puhdista myös hammasvälit.

8.6. 13:07

Tiesitkö, että syljellä on iso merkitys suun ja muunkin terveyden ylläpidossa?

Yhdessä suun terveen bakteerikannan kanssa sylki estää tauteja aiheuttavien virusten ja bakteerien pääsyn elimistöön.

– Syljen merkitys jää usein arjessa kuitenkin huomiotta, ja jopa 20 % suomalaisista kärsii erilaisista syljen erityksen vaivoista, arvioi Hammas Mehiläisen johtava hammaslääkäri Erkki Virta Mehiläisen tiedotteessa.

Ongelmat syljen erityksessä näkyvät muun muassa limakalvojen punoituksena, lisääntyneenä hampaiden reikiintymisenä ja ientulehduksen etenemisenä.

Tasapaino tärkeää

Jotkin bakteerit ovat hyviä ja toiset ovat haitaksi. Tärkeää on se, että suussa on terve ja tasapainossa oleva bakteerikanta.

Haitallisia bakteereita ovat esimerkiksi ”kariesbakteerit”, jotka aiheuttavat hampaiden reikiintymistä.

Kariesbakteerit houkuttelevat paikalle myös muun muassa parodontiittibakteereja, jotka aiheuttavat ientulehdusta ja hampaiden kiinnityskudossairautta. Parodontiitti on yleisin syy siihen, että aikuisilta joudutaan poistamaan hampaita.

Sylki verhoaa hampaat ja suun limakalvot ohuena kerroksena. Se antaa suojaa ja huuhtelee pois ei-toivottuja bakteereita.

– Tärkeintä on puhdas nestevirtaus. Sylki huuhtelee pöpöt pois ja kostuttaa limakalvot muodostaen näin suojaavan kalvon. Jos tätä ei tapahdu tehokkaasti syntyy riski siitä, että bakteerit ja virukset pääsevät tarttumaan limakalvolle ja siitä elimistöön, Virta sanoo.

Lue lisää: Suun tulehdus voi altistaa koronavirukselle – pääsee helpommin elimistöön, suomalaiset erityisen alttiita

Useilla lääkkeillä kuten sydän- ja verisuonisairauksien lääkkeillä, masennus- ja särkylääkkeillä, antihistamiineilla sekä astma- ja yskänlääkkeillä on vaikutusta syljen tuotantoon.

Sokeri on ikävä kasvualusta

Jokainen voi vaikuttaa elintavoillaan syljen hyvään toimintaan ja suun terveiden bakteerien määrään. Hampaiden puhdistuksesta kaksi kertaa päivässä on syytä pitää kiinni.

Syömistottumuksetkin vaikuttavat. Napostelu on hampaille kauhistus.

Lue lisää: Yksi kuva kertoo, mikä voi ratkaista hampaiden reikiintymisessä

Tässä kolme täsmävinkkiä:

  • Vältä sokeripitoisia tuotteita, sillä sokeri on kasvualusta vääränlaisille bakteereille.

  • Vältä liiallisina tai toistuvina annoksina happamia ruokia ja juomia, kuten sitrushedelmiä, virvoitus- ja alkoholijuomia sekä proteiini- ja kuntoilujuomia.

  • Vesi on paras janojuoma.

Toistuva syöminen ja juominen aiheuttavat pitkäaikaisen happohyökkäyksen. Hampaat kestävät 4–6 happohyökkäystä päivässä.

Lisää kosteutta suuhun

Mitä enemmän sylkeä erittyy, sitä paremmin se vahvistaa hampaita.

– Isot sylkirauhaset tarvitsevat ärsykkeen toimiakseen, ja hyvä keino tähän on vaikkapa Xylitoli-pastillit, jotka lisäävät huomattavasti syljen eritystä, Virta vinkkaa.

Aterian jälkeen nautittu ksylitoli katkaisee myös happohyökkäyksen.

Lue lisää: Yleinen virhe hampaiden pesussa saa pahat bakteerit lisääntymään – tarkista, ettet itse tee väärin

Jos suu tuntuu kuivalta, apteekista voi hakea esimerkiksi suihkeita, imeskelytabletteja, hammastahnoja ja suuvesiä, jotka on suunnattu kuivasta suusta kärsiville. Myös veden juonti auttaa.

On hyvä käydä myös hammaslääkärissä arvioimassa tilanne, koska kuivan suun seuraukset voivat olla ikävät. Ientulehduksen ja hampaiden reikiintymisen lisäksi bakteeri- tai sienitulehdus saa limakalvot tai suupielet punaisiksi ja ärtyneiksi, hengitys haisee pahalle ja puhuminen tai nieleminen voi olla vaikeaa limakalvojen kuivuuden vuoksi.

Lue lisää: Jos hampaiden kiilteen kerran pilaa, sitä ei saa enää takaisin – hammaslääkäri muistuttaa tavallisesta asiasta, jolla moni vaurioittaa hampaitaan

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?