Nainen piti salaisuuden 60 vuotta – abortti voi edelleen aiheuttaa häpeää - Terveys - Ilta-Sanomat

Nainen piti salaisuuden 60 vuotta – abortti voi edelleen aiheuttaa häpeää

Abortti voi herättää edelleen häpeää, eikä siitä välttämättä kerrota kenellekään. Mutta eipä ole muuttunut aborttilakikaan 50 vuodessa, lääkäri voi yhä arvostella abortin perusteluja.

Nainen etsii tietoa aborteista.

24.7. 20:00

”Ilman aborttia elämäni olisi muuttunut perusteellisesti ja lopullisesti, tavoilla joita en missään nimessä halunnut”, 52-vuotias nainen muistelee kolmekymppisenä tekemäänsä aborttia Elina Venesmäen toimittamassa En ole kertonut tästä kenellekään -kirjassa (S&S).

Abortista ei tosiaan yleensä puhuta. Jopa tässä aborttia koskevassa kirjassa sen kokeneet esiintyvät ilman nimiä.

Yleensä aborttia ei koeta toimenpiteenä vaikeana, mutta se voi herättää rankkoja tunteita: häpeää ja syyllisyyttä. Raskauteen tarvitaan kaksi, mutta abortista naisen on usein selvittävä yksin.

Raskauteen tarvitaan kaksi, mutta abortista naisen on usein selvittävä yksin.

Raskauden keskeyttämisen läpikäyneet kokevat yleensä myös helpotusta. Monille abortti on myös itsestään selvä ratkaisu, jota ei jäädä murehtimaan, silti siitä ei välttämättä kerrota kenellekään – paitsi ehkä suurena salaisuutena.

– Aborttia ei tuoda juurikaan myönteisesti esille. Googlaamalla voi löytyä aika karujakin mielipiteitä, tietää kirjailija Miina Supinen, joka oli mukana ideoimassa kirjaa.

Googlaamalla voi löytyä aika karujakin mielipiteitä.

Kirjaan on haastateltu 92-vuotiasta naista, joka ei ole 60 vuoden aikana kertonut kenellekään abortistaan.

Naisella oli viisi lasta ja hulttio mies. Yksityislääkärin myönteiseen aborttiratkaisuun vaikutti luultavasti vauvoille epämuodostumia aiheuttanut Talidomi-lääke, jota nainen oli saattanut syödä.

Huonosti tehty kaavinta aiheutti naiselle lisäongelmia, mutta aborttiaan hän ei katunut. Elämä oli jo tarpeeksi täynnä.

Kukaan kirjassa esiintyvistä naisista ei ole katunut aborttia, mikä olisikin hyödytöntä.

Täysin katveeseen ovat jääneet miesten tunteet abortissa, joka on aina viime kädessä naisen ratkaisu.

”Miehillä ei ole tilaa, jossa abortin herättäneistä tunteista voisi tai saisi luvan kanssa puhua”, toteaa naistentauteihin erikoistuva lääkäri Nico Vehmas kirjassa.

Miehillä ei ole tilaa, jossa abortin herättäneistä tunteista voisi tai saisi luvan kanssa puhua.

Mutta eivät miesten tunteet aina herää, ainakaan heti. Kirjassa 36-vuotias nainen kertoo tehneensä abortin 14-vuotiaana. Kun hän kertoi puhelimessa raskaudestaan 18-vuotiaalle seksikumppanilleen, tämä totesi: ”Mun pitää mennä. Jos sulla ei oo muuta.”

Abortti on kokonaan kielletty 26 maassa. Euroopan maista abortti on täyskiellossa Maltalla, San Marinossa ja Andorrassa.

Puolan uusi laki sallii abortin ainoastaan, jos on raiskattu tai insestin uhri tai raskaus on naiselle vaarallinen. Abortin kyllä saa isolla rahalla tai tilattavilla ”aborttipillereillä”.

Joissakin Yhdysvaltojen osavaltioissakin aborttikannat ja lait ovat tiukentuneet. Myös aborttivastaisten puheiden on havaittu lisääntyneen. Suomessa tunnetuimpia abortin vastustajia ovat olleet Päivi Räsänen ja Timo Soini, joiden näkemys perustuu uskonnolliseen vakaumukseen.

Abortti on kokonaan kielletty 26 maassa.

Oma tahto -kansalaisaloite vaatii 50 vuotta vanhan aborttilain muuttamista niin, että luovutaan abortin perusteluista ja kahden lääkärin erillisistä lausunnoista. Kansalaisaloitteeseen tuli kuukaudessa 50 000 nimeä, se luovutettiin eduskunnalle joulukuussa.

Käytännössä abortin saavat kaikki, joiden 12. raskausviikko ei ole täynnä. Laki antaa kuitenkin lääkärille mahdollisuuden arvostella perusteluja.

Laki myös vaatii, että abortti tehdään sairaalassa, vaikka se tehtäisiin ilman toimenpidettä. Lääkkeelliset raskaudenkeskeytykset, joita on yli 95 prosenttia, aloitettiin 2000-luvun alussa.

Lääkkeellinen abortti hoidetaan usein osin kotona sairaalan ohjauksessa. Osastohoitoa tarvitaan yleensä silloin, kun raskausviikot ovat pidemmällä.

Suomessa tehtiin 8 700 raskauden keskeytystä 2019, eniten 20–24-vuotiaille. Abortit ovat vähentyneet erityisesti alle 20-vuotiailla. Isoin osa aborteista tehdään sosiaalisista syistä.

Aborttien vähenemiseen ovat vaikuttaneet reseptivapaat jälkiehkäisytabletit. 2001 seksuaalikasvatus tuli pakolliseksi kouluissa.

Koko maailmassa tehdään vuosittain yli 73 miljoonaa aborttia, joista osa on seurausta raiskauksista. Lähes puolet kaikista aborteista tehdään turvattomasti. Esimerkiksi Malawissa tehdään vuosittain noin 51 600 aborttia, joista seuraa hoitoa vaativia komplikaatioita.

"En ole kokenut tarvetta purkaa tuntojani”

46-vuotias nainen kertoo kirjassa abortistaan, joka tehtiin, kun hän oli 24-vuotias opiskelija. Hänelle tehtiin kohdun kaavinta nukutuksessa.

”En tuntenut olevani haavoitettu tai käyneeni läpi jotakin traumaattista, jälkihoitoa vaativaa kokemusta. En kokenut tarvetta avautua tai purkaa tuntojani. En surrut. En kokenut syyllisyyttä, vaan ajattelin olevani melko sinut asian kanssa”, nainen muistelee.

Nyt nainen ihmettelee, miksei hän ole kertonut abortistaan edes aviomiehelleen, jos hän on niin sinut asian kanssa.

”Samaan aikaan kun olen ajatellut toimineeni ”oikein”, olen silti selvästi kokenut toimineeni ”väärin”. Itsekkäästi ja epäeettisesti.”

Ei vieläkään halua äidiksi

40-vuotias nainen tuli raskaaksi 18-vuotiaana. Hän kertoi abortista läheisilleen, mutta myöhemmin hän ei maininnut sitä edes terapiassa käydessään. Hänellä ei ole vieläkään halua äidiksi.

”En ajattele aborttiani koskaan. Siitä ei jäänyt minkäänlaista surua tai haikeutta, jollain tapaa kaikki oli niin selkeää”, nainen kertoo kuvitelleensa.

Kun nainen löysi vanhan päiväkirjansa, hän yllättyi, miten vaikea asia abortti olikin hänelle ollut: ”Tuomo ei oikeasti välitä musta. Ja hitto aborttiin. Itken sisäänpäin.”

Nainen ihmettelee, miksi hänen piti itkeä sisäänpäin, ja miksei hän halunnut vaivata miesystäväänsä asialla.

”Ja tietysti se vittumaisin kysymys: olisinko halunnut myöhemmin elämässä lapsia ilman tuota kokemusta.”

Nainen epäilee, että abortti vaikutti hänellä enemmän suhtautumisessa miehiin kuin vauvoihin.

Abortti vei seksihalut kumppania kohtaan

52-vuotias nainen tuli raskaaksi vajaa kolmekymppisenä vakaassa parisuhteessa, mutta hän ei halunnut silloin äidiksi, eikä myöhemminkään.

”Tuntui kuin kehoni olisi pettänyt minut tai sen olisi vallannut joku vihamielinen tunkeilija”, nainen muistelee raskauttaan, joka päättyi aborttiin.

Naisen silloinen parisuhde päättyi abortin jälkeen.

”Abortin jälkeen seksuaalinen haluni silloista kumppaniani kohtaan romahti, ja uskon sen johtuneen vahinkoraskaudesta. Alitajuisesti pelkäsin, että saman miehen kanssa sama painajainen voisi toistua.”

Lähde: Elina Venesmäki (toim): En ole kertonut tästä kenellekään (S&S)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?