Punkkeja voi olla ”lähes kaikkialla”, myös kaupungeissa – toimi heti näin, jos punkki puree - Terveys - Ilta-Sanomat

Punkkeja voi olla ”lähes kaikkialla”, myös kaupungeissa – toimi heti näin, jos punkki puree

Punkit ovat levinneet laajalti myös kaupunkien keskustoissa sijaitseviin puistoihin.

18.5. 7:50

Puutiaisten eli punkkien määrä on viime vuosina lisääntynyt niin, ettei niiltä voi välttyä enää lähes missään, sanoi puutiaistutkija, tutkijatohtori Jani Sormunen Turun yliopistosta jutussamme viime viikolla.

– Vaikuttaa siltä, että suunnilleen Oulun korkeudelta etelään lähes kaikkialla voi törmätä puutiaisiin, hän totesi.

Sormusen tutkijaryhmä on tehnyt maastotutkimuksia viidessä suuressa kaupungissa: Helsingissä, Turussa, Tampereella, Oulussa ja Jyväskylässä – ja punkkeja on löytynyt systemaattisesti kaikkien viiden kaupungin puistoalueilta.

Kun esiintymisalueita tutkittiin edellisen kerran Helsingissä vuonna 2019, punkkivapaita alueita oli kaksi: Kaivopuisto ja Tähtitorninmäki. Tänä vuonna Tähtitorninmäeltäkin on tehty havaintoja, ja ainoastaan Kaivopuisto on säilynyt punkkivapaana.

Poista punkki mahdollisimman nopeasti

Pieni osa punkeista saattaa tartuttaa ihmiseen erilaisia tauteja, kuten borrelioosia tai puutiaisaivokuumetta.

Säännöllinen punkkisyyni iltaisin voi estää Borrelia-tartunnan.

Metsäeläintieteen professori Heikki Henttonen kertoo kirjassaan Tauteja luonnosta (Metsäkustannus), että Borrelia-bakteerit elävät punkin suolessa.

– Siksi kestää pitkään, ainakin 12 tuntia ja usein vuorokauden tai pari, ennen kuin ne siirtyvät puremakohdasta ihmiseen. Säännöllinen punkkisyyni iltaisin on siis suositeltavaa ja estää Borrelia-tartunnan, Henttonen kertoo kirjassa.

Punkin puremasta voi saada myös aivokuumeviruksen, joka aiheuttaa puutiaisaivokuumetta. Tämä tartunta tapahtuu huomattavasti nopeammin.

– Aivokuumevirus elää punkin sylkirauhasissa ja siirtyy pureman alkaessa hyvin nopeasti ihmiseen.

Jotta välttäisi molemmat taudit, punkki pitää siis poistaa mahdollisimman pian. Mitä kauemmin punkki on iholla, sitä suuremmaksi tartunnan todennäköisyys kasvaa.

Jos näet iholla punkin, toimi näin

Ihoon pureutunut punkki poistetaan kapeakärkisillä pinseteillä tai punkkipihdeillä.

Jos poistovälinettä ei ole saatavilla, punkin voi poistaa sormillakin. Terveyskylä kuitenkin muistuttaa, että punkkia ei mielellään saisi käsitellä paljain käsin, vaan tulisi käyttää suojahansikkaita.

  • Ota punkista kiinni mahdollisimman läheltä ihoa ja irrota se pyörittämällä ja vetämällä ylöspäin tasaisella voimalla.

  • Punkki voi olla tiukassa, mutta se irtoaa määrätietoisen rauhallisesti vetämällä. Repimistä tai raapimista on vältettävä, ettei imukärsä irtoa ja jää ihoon.

  • Puhdista lopuksi purema-alue huolellisesti, ja voit myös desinfioida ihon.

  • Oireettoman punkin pureman tai sen poiston vuoksi ei tarvitse käydä terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolla.

Terveyskylä muistuttaa, että puremakohtaa on hyvä seurata muutaman viikon ajan. Jos sen ympärille muodostuu suurehko, rengasmainen, punoittava ihottuma-alue, jonka keskellä voi olla vaaleampaa ihoa, on otettava yhteys terveydenhuollon ammattilaiseen.

Samoin on toimittava nopeasti siinä tapauksessa, jos viikkoja punkinpureman jälkeen ilmaantuu epäselvää kuumeilua, niveloireita, lihasheikkoutta, pahoinvointia tai halvausoireita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?