Jos tietyt merkit täyttyvät, olisi ”itsekin hyvä ymmärtää pyytää verensokerin mittausta”, sanoo lääkäri – kakkostyypin diabetes on usein vuosia oireeton - Terveys - Ilta-Sanomat

Jos tietyt merkit täyttyvät, olisi ”itsekin hyvä ymmärtää pyytää verensokerin mittausta”, sanoo lääkäri – kakkostyypin diabetes on usein vuosia oireeton

Raskausdiabetes suurentaa naisilla riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen.

Tyypin 2 diabetes liittyy vahvasti elintapoihin. Sairautta on mahdollista ehkäistä tai ainakin siirtää eteenpäin elintapojen avulla.

15.5. 13:00

Kakkostyypin diabetes vaivaa satoja tuhansia suomalaisia, mutta se todetaan monesti sattumalta. Sairaus on usein vuosia oireeton.

Selittämätön väsymys on yksi selkeä merkki, joka saa yleislääketieteen erikoislääkäri Tove Laivuoren havahtumaan – ja mittauttamaan potilaansa verensokerin. Väsymystä on voinut aiheuttaa kohonnut verensokeri.

Kohonnut verensokeri on tärkeää tunnistaa, sillä kakkostyypin diabetes kehittyy vuosien varrella usein juuri siitä. Tätä ei välttämättä itse huomaa.

– Verensokeri on voinut kohota hiljalleen, ja ihminen on voinut tottua väsymykseen. Hoitamattomaan diabetekseen liittyy usein väsymystä tai muuten epämääräistä huonoa oloa tai jaksamattomuutta, Mehiläisessä työskentelevä Laivuori sanoo.

Verensokeri olisi hyvä tarkistaa myös silloin, jos saa sydänkohtauksen tai aivoinfarktin. Diabetes suurentaa niiden riskiä. Joskus diabetes voi tulla ilmi sydänkohtauksen yhteydessä, kun kohtaukseen johtaneita syitä aletaan selvittää.

Varoittava ”kristallipallo”

Pelkkä vanhempien ihmisten tauti kakkostyypin diabetes ei pelkästään ole, vaan sitä löytyy myös nuoremmilta, etenkin jos on ylipainoa.

Tyypillinen kakkostyypin diabetesta sairastava on keski-ikäinen tai vanhempi, hänellä on ylipainoa ja ehkä kohonnut verenpaine sekä korkea kolesteroli.

– Jossain vaiheessa on ehkä todettu kohonnut verensokerikin, mutta se on jätetty seurantaan, Laivuori sanoo.

Tässä voi lymytä sudenkuoppa.

– Heti kun havaitaan, että verensokeri on vähänkin koholla, on optimaalisin hetki vaikuttaa sairastumisriskiin omilla elintavoilla. Se vaatii ihmiseltä itseltään aktiivista otetta.

Verensokeria on myös syytä muistaa seurata. Kohonnut verensokeri – eli esidiabetes – etenee lähes kaikilla diabetekseksi vuosien mittaan.

Kakkostyypin diabeteksen riskiä nostavat kohonneen verensokerin lisäksi ylipaino, korkea kolesteroli, kohonnut verenpaine sekä se, jos diabetesta esiintyy omassa suvussa.

– Mikäli näitä on, olisi itsekin hyvä ymmärtää pyytää verensokerin mittausta. Jos verensokeri on mitattu kerran, siihen ei kannata tuudittautua.

Naisilla varoittava ”kristallipallo tulevaan” on raskausdiabetes.

– Raskausdiabetes yleistyy koko ajan. Salakavala puoli on se, että raskausdiabetes korjaantuu synnytyksen jälkeen, mutta riski jää olemaan.

Asia tuppaa kuitenkin usein unohtumaan.

THL:n mukaan raskausdiabetes todettiin vuonna 2019 noin 19 prosentilla synnyttäjistä.

Ennaltaehkäisemällä pääsee vähemmällä

Kun kakkostyypin diabetes on pidemmällä, sen oireet tulevat esiin selvemmin. Niitä ovat muun muassa poikkeava janon tunne, lisääntynyt virtsaamisen tarve, aterian jälkeinen väsymys ja selittämätön laihtuminen.

Diabeteksen puhkeamista ei voida aina estää, mutta terveydestä huolehtimalla diabetekseen sairastuminen voi siirtyä myöhemmälle iälle.

Ennaltaehkäisy on avainsana. Tärkeimpiä keinoja ovat liikunta, painonhallinta sekä terveelliset ja säännölliset syömistottumukset. Esimerkiksi kasvisten lisääminen ruokavalioon on yksi keino pienentää diabetesriskiä.

– Esidiabetesvaiheessa diabeteksen puhkeaminen voidaan jopa estää, kunhan elintapamuutokset onnistuvat, Laivuori sanoo.

Liikunnan ei tarvitse tarkoittaa hikilenkkejä. Hyötyliikuntakin on varsin merkityksellistä. Pienet teot – vaikka työmatkapyöräily ja portaiden nouseminen kävellen – kasvavat isoiksi, kun niitä toistaa päivästä toiseen.

– Jos huolehtii omasta terveydestään, pääsee paljon vähemmällä.

Lähteitä: Terveyskirjasto, Diabetesliitto

Raskausdiabetes

  • Raskausdiabetes on raskauden aikana ensimmäistä kertaa ilmenevä sokeriaineenvaihdunnan häiriö, joka yleensä häviää synnytyksen jälkeen.

  • Raskausdiabetes ei sinänsä aiheuta oireita.

  • Riskitekijöitä ovat muun muassa: äidin ylipaino ennen raskautta, munasarjojen monirakkulaoireyhtymä, yli 40 vuoden ikä, aiemmin syntynyt suuri lapsi tai aiemmassa raskaudessa todettu raskausdiabetes.

  • Raskausdiabeteksen sairastaneilla on suurentunut vaara sairastua myöhemmin tyypin 2 diabetekseen.

  • Raskausdiabeteksen keskeisiä hoitokeinoja ovat säännöllinen ja terveellinen ruokavalio sekä liikunta. Liikunta laskee verensokeria ja auttaa painonhallinnassa.

Lähteitä: Terveyskirjasto, Diabetesliitto

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?