Näin suuri dementiariski on varhain alkava tyypin 2 diabetes - Terveys - Ilta-Sanomat

Näin suuri dementiariski on varhain alkava tyypin 2 diabetes

Dementiaan sairastuu sitä todennäköisemmin, mitä pidempään tyypin 2 diabetes on jatkunut.

Muisti ja muut kognitiiviset mielentoiminnot ovat lievästi heikentyneet arviolta 120000 suomalaisella. Suurin piirtein yhtä monella on jonkinasteinen dementia.

11.5. 9:28

Tyypin 2 diabetesta potevat sairastuvat dementiaan sitä todennäköisemmin mitä pitempään diabetes on jatkunut, tuore tutkimus osoittaa.

Tutkimuksessa seurattiin 10 000:ta brittiä, joista 1 700 sairastui tyypin 2 diabetekseen ja 640 dementiaan keskimäärin 32-vuotisen seurannan aikana. Osallistujat olivat 35–55-vuotiaita seurannan alkaessa.

Verrattuna osallistujiin, jotka eivät sairastaneet diabetesta 70-vuotiaana, yli kymmenen vuotta diabetesta poteneiden riski sairastua dementiaan oli yli kaksinkertainen ja 6–10 vuotta poteneiden 1,5-kertainen. Alle viisi vuotta diabetesta sairastaneet eivät olleet suurentuneessa dementiavaarassa 70-vuotiaana.

Käytännössä luvut tarkoittivat sitä, että yhden vuoden aikana tuhannesta 70-vuotiaasta terveestä osallistujasta keskimäärin 9 sairastui dementiaan, kun yli 10 vuotta diabetesta poteneista sairastui 18.

Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.

Suomalaisista noin 500 000 sairastaa tyypin 2 diabetesta, mutta merkittävä osa heistä ei ole tietoisia taudistaan. Muisti ja muut kognitiiviset mielentoiminnot ovat lievästi heikentyneet arviolta 120 000 suomalaisella. Suurin piirtein yhtä monella on jonkinasteinen dementia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?