Suolistosairaudet yleistyvät ja ovat jo uusi kansantauti – tutkimus väläyttää kiinnostavaa uutta tietoa - Terveys - Ilta-Sanomat

Suolistosairaudet yleistyvät ja ovat jo uusi kansantauti – tutkimus väläyttää kiinnostavaa uutta tietoa

Tutkimusryhmä on havainnut, että lasten tulehdukselliset suolistosairaudet voisivat muodostaa ajan ja paikan ryppäitä.

Tulehdukselliset suolistosairaudet lisääntyvät Suomessa niin nopeaa vauhtia, että kyse on jo lähes uudesta kansantaudista.

4.5. 15:15

Miksi tulehdukselliset suolistosairaudet lisääntyvät niin hurjaa vauhtia? Mikä niitä aiheuttaa? Tätä kysymystä pyritään tälläkin hetkellä selvittämään.

Suomalainen tutkimusryhmä on uuden tiedon jäljillä. Alustavat tutkimustulokset viittaavat siihen, että lasten tulehdukselliset suolistosairaudet (IBD) voisivat muodostaa ajan ja paikan ryppäitä.

– Ryppäät tarkoittavat tilannetta, jossa jonain tiettynä aikavälinä tietyllä alueella havaitaankin odotettua enemmän uusia tautitapauksia, kertoo ryhmässä mukana oleva Tampereen yliopiston tutkijatohtori Atte Nikkilä.

Löydös on Nikkilän sanoin ”kiinnostava”, joskin vielä alkupäässään. Se liittyy siihen, mistä tulehdukselliset suolistosairaudet ehkä aiheutuvat.

– Jos tiedetään, että sairaudella on ylipäänsä taipumusta muodostaa ryppäitä, voidaan seuraavaksi selvittää, missä ja milloin ryppäät tarkemmin olivat. Tämän jälkeen voisi yrittää selvittää, mikä nämä tunnistetut ryppäät mahdollisesti aiheutti. Meidän tutkimuksemme etsi vasta tätä yleistä taipumusta ryppäiden muodostumiselle.

Tutkimusta ei vielä ole vertaisarvioitu. Tutkimustulosten Nikkilä toivoo olevan virallisesti julkaistuja noin puolen vuoden sisällä.

– Oman arvioimme mukaan löydös voisi olla kiinnostava muidenkin alan tutkijoiden mielestä. Pyrimme julkaisemaan tulokset alallaan laajan lukijakunnan saavuttavassa tieteellisessä lehdessä.

Päätutkijat ovat Tampereen yliopistolta (professori Anssi Auvinen) ja Helsingin yliopistolta (professsori Kaija-Leena Kolho).

Elämäntavoilla vaikutusta

Se tiedetään, että länsimainen elämäntapa vaikuttaa sairastumiseen jollakin tavalla.

– Tulehduksellinen suolistosairaus voi puhjeta, jos henkilöllä on perinnöllinen alttius, ja sen lisäksi sairastumiseen tarvitaan jokin ympäristötekijä, kuten ruokavalio tai mahdollisesti bakteeri tai virus, kertoi gastroenterologian professori Perttu Arkkila Helsingin yliopistosta aiemmin jutussamme.

Todennäköisesti vielä kolmas tekijä sairastumisessa on professorin mukaan se, että jokaisen puolustusmekanismit ympäristötekijöitä vastaan toimivat eri tavalla.

Jos hiirillä tehdyt havainnot pätevät myös ihmisiin, paljon sokeria sisältävä ruokavalio voi olla yksi taustatekijä, joka vaikuttaa sairastumiseen.

Lisääntyvät nuorilla

Tulehduksellisia suolistosairauksia ovat haavainen paksusuolitulehdus ja Crohnin tauti.

Sairaudet aiheuttavat maha-suolikanavan tulehduksen vuoksi erilaisia vatsa- ja suolisto-oireita, joista tyypillisimpiä ovat ripuli ja kivut. Oireet vaihtelevat lievistä elämää täysin rajoittaviin. Tyypillistä on parempien ja huonompien jaksojen aaltoilu.

Suomessa potilaita on jo reilut 50 000. Uusia tapauksia todetaan noin 2 000 joka vuosi.

Tulehdukselliset suolistosairaudet lisääntyvät voimakkaimmin nuorilla. Suhteutettuna ikäluokan kokoon eniten uusia tautitapauksia on 15–30-vuotiailla.

Uudesta suomalaistutkimuksesta kertoi aiemmin Aamulehti.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?