Näin naisen paino vaikuttaa hedelmöityshoitojen onnistumiseen - Terveys - Ilta-Sanomat

Näin naisen paino vaikuttaa hedelmöityshoitojen onnistumiseen

Hedelmöityshoidot eivät ole yhtä tehokkaita naisilla, jotka lihovat aikuisiässä.

Lihavuus hankaloittaa hedelmöityshoitoja.­

7.4. 16:25

Lihavuuden tiedetään hankaloittavan hedelmöityshoitoja, mutta aikuisiän painonkehityksen vaikutuksista on tiedetty vähemmän. Tuoreen tutkimuksen perusteella hoidot epäonnistuvat useammin myös naisilla, jotka lihovat vasta aikuisena. Tutkimukseen osallistui 490 hedelmöityshoitoihin hakeutunutta keskimäärin 35-vuotiasta naista.

Kun tutkijat selvittivät naisten painonkehitystä, he havaitsivat hedelmöityshoitojen epäonnistuvan todennäköisemmin naisilla, jotka olivat lihoneet 18. ikävuoden jälkeen, ja erityisesti tämä havaittiin, jos painoa oli kertynyt yli 15 kiloa. Toisaalta myös runsas laihtuminen liittyi huonompiin hoitotuloksiin.

Lihomiseen liitetyt haitat olivat suurimmat naisilla, jotka olivat ylipainoisia myös nuoruudessaan. Heillä jokainen 10 kilon lihominen aikuisiässä liittyi 30 prosenttia pienempään todennäköisyyteen tulla raskaaksi hedelmöityshoitojen avulla.

Tulokset vahvistavat näyttöä lihavuuden negatiivisista vaikutuksista hedelmöityshoitoihin, mutta korostavat myös painonnousun ehkäisyn tärkeyttä. Hedelmöityshoitoja harkitsevia kannustetaan usein laihduttamaan eivätkä tulokset muuta tätä suositusta.

Tutkimus julkaistiin Journal of Nutrition -lehdessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?