Salakavalaan haimasyöpään voi sairastua kuka tahansa – tauti on usein aluksi oireeton, mutta nämä merkit saattavat liittyä siihen - Terveys - Ilta-Sanomat

Salakavalaan haimasyöpään voi sairastua kuka tahansa – tauti on usein aluksi oireeton, mutta nämä merkit saattavat liittyä siihen

Haimasyövän tapausmäärät ovat kasvussa. Tauti on yleisin ikääntyneillä, mutta sitä esiintyy myös nuorilla.

Suomessa todetaan vuosittain noin 1200 uutta haimasyöpää.­­

5.4. 8:30

Suomessa todetaan Syöpäjärjestöjen mukaan vuosittain noin 1 200 uutta haimasyöpää, ja vuotuinen tapausmäärä on kasvussa väestön ikääntymisen vuoksi.

Haimasyöpä syntyy yleensä sattumanvaraisesti. Tauti on yleisin ikääntyneillä, mutta salakavalan haimasyövästä tekee se, että Terveyskylän mukaan kuka tahansa voi sairastua, ja syöpä on usein alkuvaiheessa oireeton.

Taudin arvaamattomuudesta kertoo myös se, että haimasyövässä eloonjäämisluvut vaihtelevat eniten sekä miehillä että naisilla.

Oireettomuus pitkittää hoitoon hakeutumista

Haimasyövän ennuste on valitettavan huono.

Mikäli näkyvä syöpäkudos saadaan poistettua leikkauksella kokonaan, 60 prosenttia sairastuneista elää yli vuoden, 25 prosenttia yli kolme vuotta ja 10 prosenttia yli 5 vuotta, kertoo Terveyskylä.

– Kun oireita ei välttämättä ole, se pitkittää hoitoon hakeutumista ja heikentää hoitomahdollisuuksia. Lisäksi monet vatsan alueen syövistä ovat sellaisia, että kun ne pääsevät leviämään, mitään hyvää hoitokeinoa ei välttämättä enää ole, Helsingin yliopistollisen sairaalan syöpätautien professori Heikki Joensuu kertoi haimasyövästä jutussamme.

Oireet muistuttavat montaa muuta yleistä sairautta

Viivettä haimasyövän löytymiseen aiheuttaa Terveyskirjaston mukaan osin se, että haima on ikään kuin piilossa muiden elinten takana, ja syövällä on tilaa kehittyä aiheuttamatta oireita.

Kun oireita ilmaantuu, ne myös muistuttavat helposti montaa muuta yleistä sairautta.

Haimasyövän oireita Terveyskirjaston mukaan ovat:

  • Laihtuminen

  • Ylävatsakipu

  • Selkäkipu

  • Ihon muuttuminen keltaiseksi, kun kasvain estää sappinesteen kulkua.

  • Myös suolen toiminta voi muuttua, saattaa esiintyä ripulia sekä pahoinvointia ja oksentelua.

  • Pienellä osalla potilaista oireena voi olla akuutti haimatulehdus.

Nämä riskitekijät tunnetaan

Vaikka haimasyöpä yleensä syntyy sattumanvaraisesti, joitakin sairastumisriskiä kasvattavia tekijöitä on tiedossa.

Tärkeimpiä tunnettuja riskitekijöitä ovat Terveyskylän mukaan tupakointi ja ylipaino.

Myös ruokavaliolla voi olla merkitystä. Runsaasti rasvaa ja punaista lihaa sisältävä ravinto sekä vähän hedelmiä ja vihanneksia sisältävä ravinto lisäävät haimasyövän riskiä.

Riskitekijöihin kuuluu myös alkoholi.

Alkoholi altistaa haimasyövälle välillisesti, sillä sen runsas käyttö kasvattaa kroonisen haimatulehduksen riskiä, kertoo Syöpäsairaala Docrates.

Noin viidestä kymmeneen prosenttia haimasyövistä voidaan katsoa johtuvan perinnöllisistä tekijöistä.

Elossaololuvuissa kuitenkin kasvua

Vaikka haimasyövän eloonjäämisluvut ovat synkät, niissä on kuitenkin tapahtunut nousua.

Syöpäjärjestöjen mukaan Suomessa 2000-luvulla elossaololuvut ovat kasvaneet etenkin suolisto-, eturauhas-, maksa- ja haimasyöpään sekä ihomelanoomaan ja lymfoomiin sairastuneilla potilailla. Näissä syöpätaudeissa kasvua on ollut yli 3 prosenttiyksikköä, Syöpäjärjestöt kertoo.

Artikkeli on julkaistu Ilta-Sanomissa alun perin 17.9.2020.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?