Nyt on hyvä hetki hoitaa epäsäännöllinen unirytmi kuntoon – lääkärin 7 ohjetta parempaan uneen, kun valo lisääntyy - Terveys - Ilta-Sanomat

Nyt on hyvä hetki hoitaa epäsäännöllinen unirytmi kuntoon – lääkärin 7 ohjetta parempaan uneen, kun valo lisääntyy

Kesäaikaan siirtyminen varastaa tunnin yöunista.

Unen kannalta paras makuuhuone on hiljainen, pimeä ja viileä. Tehokkain keino unta häiritsevän valon torjumiseen on varustaa makuuhuone pimennysverhoilla.­

28.3. 8:00

Jos heräsit tavallista väsyneempänä, saatat kuulua niihin suomalaisiin, joilta kesäaikaan siirtyminen vaatii enemmän sopeutumista.

Terveystalo kertoo, että osa ihmisistä suhtautuu viisareiden siirtämiseen täysin neutraalisti, mutta toisille muutos on haastavampi.

Valon määrän lisääntyessä etenkin iltavirkuilla on taipumus venyttää nukkumaanmenoa vielä entisestään.

– Kun aamuista tulee pidempiä ja illoista valoisampia, moni erehtyy valvomaan liian pitkään, mikä aiheuttaa suurimman osan ongelmista, kertoo lääkäri ja unen liiketoimintajohtaja Eevert Partinen Terveystalon tiedotteessa.

– Valoisien iltojen ei kannata antaa hämätä, nukkumaan kannattaisi mennä samaan aikaan kuin tähänkin asti, hän sanoo.

Univaikeudet lisääntyvät kesää kohti

Jos unirytmi on epäsäännöllinen, nyt on hyvä hetki hoitaa se kuntoon. Kesää kohti valoisammaksi käyvät yöt saattavat unen kannalta olla hyvinkin ongelmallisia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Timo Partonen kertoi aiemmassa jutussamme, että kun valoa on yllin kyllin ”väärään” vuorokaudenaikaan, unen laatu kärsii helposti.

– Suomalaistutkimuksen mukaan univaikeuksia ilmaantuu eniten juuri kesällä, hän sanoi.

Unen laadun parantamiseen kannattaa todella keskittyä, sillä jatkuvasti liian vähäiseksi jäävä uni on riski terveydelle.­

Joku voi kokea, ettei tarvitse kesäaikaan lainkaan yhtä paljon unta kuin talvella.

– Lisääntyvä, ylenmääräinen valo virkistää ja saa aikaan tunteen, ettei tarvitse nukkua niin paljon.

Partonen kuitenkin huomautti, että keskimäärin unentarve on kesällä vain alle 10 minuuttia vähemmän kuin talvella.

Näin saat unesta parempaa

Lääkäri Eevert Partinen antoi vinkit parempaan uneen ja kesäaikaan siirtymiseen:

1. Pidä rytmi säännöllisenä

Pyri noudattamaan mahdollisimman säännöllistä rytmiä työnteossa, levossa, nukkumisessa ja ruokailussa. Mene nukkumaan ja nouse ylös samaan aikaan arkisin, ja mahdollisuuksien mukaan myös viikonloppuisin sekä lomilla.

2. Älä paikkaa univajetta päiväunilla

Univajetta ei kannata jatkuvasti paikata päiväunilla, sillä jos ne venähtävät yli 20–60 minuutin mittaisiksi tai ajoittuvat liian myöhäiseen aikaan, unirytmi alkaa kallistua epäsuotuisasti myöhäisemmäksi.

3. Lopeta liian lyhyillä yöunilla sinnittely

Riittävän unen määrä on yksilöllinen, mutta keskimäärin ihminen tarvitsee noin 7–8 tuntia unta yössä. Oman unentarpeesi voit tunnistaa lisäämällä nukkumisaikaa aina puolella tunnilla – kunnes vireystilasi on yön jälkeen halutulla tasolla.

4. Syö ja liiku hyvin

Liikunta on tehokas unilääke. Ulkoilu ja kevyt liikunta ennen nukkumaanmenoa rentouttavat. Tukevat ateriat olisi hyvä ajoittaa muualle kuin myöhäisiltaan, ja alkoholia, energiajuomia, kahvia sekä muita piristeitä on hyvä välttää jo alkuiltapäivän jälkeen.

5. Käsittele mieltä askarruttavat asiat ajoissa

Älä tee töitä illalla. Töiden hoitaminen ”pois alta” ei rentouta, vaan nostaa vireystilaa. Hoida myös muut kuormittavat asiat hyvissä ajoin ennen iltaa. Kun käyt aktiivisesti läpi mieltä painavat asiat jo päivällä, niitä tarvitsee vähemmän murehtia öisin.

6. Rauhoitu ja rentoudu

Laita puhelin ja muut älylaitteet illalla pois ja rauhoitu jo pari tuntia ennen nukkumaanmenoa vaikkapa lukemalla kirjaa tai tekemällä jotain muuta itsellesi mieluisaa. Mindfulness-harjoitukset tai rentoutumismenetelmät auttavat rauhoittumaan ja edistävät nukahtamista.

7. Hanki pimennysverhot

Unen kannalta paras makuuhuone on hiljainen, pimeä ja viileä. Tehokkain keino unta häiritsevän valon torjumiseen on varustaa makuuhuone pimennysverhoilla.

Kertyvä univelka johtaa salakavalasti haittoihin

Unen laadun parantamiseen kannattaa todella keskittyä, sillä jatkuvasti liian vähäiseksi jäävä uni on riski terveydelle.

Timo Partonen muistutti, että jos mihin tahansa vuodenaikaan nukkuu omaan unentarpeeseensa nähden liian vähän, pidemmän päälle haittoja alkaa ilmaantua.

– Kertyvä univelka johtaa siihen, että on väsyneempi päivällä, verenpaine pyrkii kohoamaan ja sokerinsieto heikkenemään.

– Koska nälkä iskee tavallista kovemmin liian katkonaiseksi tai kevyeksi jääneen yöunen jälkeen, myös paino pyrkii nousemaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?