Fysioterapia ei näytäkään olevan hyödyksi ennen ja jälkeen lonkan tekonivelleikkausta - Terveys - Ilta-Sanomat

Fysioterapia ei näytäkään olevan hyödyksi ennen ja jälkeen lonkan tekonivelleikkausta

Tuoreen tutkimuksen mukaan harjoitukset eivät todennäköisesti paranna potilaiden hoitotuloksia.

Mitkään tutkimuksissa tarkastellut lihas-, venyttely- tai kuntoharjoitukset eivät parantaneet potilaiden fyysistä toimintakykyä tai vähentäneet kipuja.

15.3. 10:27

Lihasten vahvistaminen ja kunnon kohentaminen ennen lonkan kokotekonivelleikkausta ei todennäköisesti paranna potilaiden hoitotuloksia, tuore tutkimus osoittaa. Myös leikkauksen jälkeen tehtävät harjoitukset vaikuttaisivat tehottomilta. Tiedot perustuvat 32 satunnaistetun tutkimuksen ja 1 800 potilaan tietoihin.

Kun tutkimusten aineistot yhdistettiin ja analysoitiin uudelleen, mitkään tutkimuksissa tarkastellut lihas-, venyttely- tai kuntoharjoitukset eivät parantaneet potilaiden fyysistä toimintakykyä tai vähentäneet kipuja tai muita oireita. Vertailukohtana olivat tavanomainen hoito tai muut verrokkihoidot. Seuranta-ajat olivat pisimmillään 12 kuukautta.

Tulokset viittaavat ohjatun lihas- ja kuntoharjoittelun olevan tehotonta lonkan tekonivelleikkauksen läpikäyville, mutta tutkimusten menetelmällisten rajoitteiden vuoksi moni seikka jäi epäselväksi. On esimerkiksi mahdollista, että fysioterapia auttaa joitain potilasryhmiä paremmin. Tutkimuksissa ei myöskään tarkasteltu vesijumppaa ja muita vedessä tehtäviä fysioterapioita, joten niiden osalta vaaditaan lisätutkimuksia.

Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?