Jos hampaiden kiilteen kerran pilaa, sitä ei saa enää takaisin – hammaslääkäri muistuttaa tavallisesta asiasta, jolla moni vaurioittaa hampaitaan - Terveys - Ilta-Sanomat

Jos hampaiden kiilteen kerran pilaa, sitä ei saa enää takaisin – hammaslääkäri muistuttaa tavallisesta asiasta, jolla moni vaurioittaa hampaitaan

Ruokailuajoilla ja esimerkiksi hampaiden pesulla mehulasillisen jälkeen on merkitystä hammaskiilteen kannalta. Napostelu pitkin päivää ei kannata, mutta kiillettään voi vaurioittaa tai toisaalta suojella monella muullakin tavalla.

Kiilteen kannalta esimerkiksi turvallisia juomia ovat vesi, maito ja piimä sekä tee ja kahvi ilman sokeria, mielellään maidolla.­

15.3. 8:00

Hampaan näkyvää osaa peittävä ja suojaava vaalea kovakudos, kiille, on elimistömme kovinta kudosta.

Sokerilimut ja monet happamat ruoka-aineet ovat tunnetusti hammaskiilteen vihollisia.

Mutta tiesitkö, että kalsium katkaisee suun happohyökkäyksen? Tai että valkaisevat hammastahnat voivat olla kiilteelle haitallisia?

Yleisesti ottaen kaikki ruoat ja juomat, joiden pH on hapan, ovat hammaskiilteelle haitallista.

Normaali hampaiden ja kiilteen kuluminen kuuluu asiaan, mutta kiilteeseen kannattaa suhtautua varjellen.

– Hammaskiille on siinä mielessä erityinen kudos, että kun se kuluu, se on ikuisesti menetetty, Oral Hammaslääkäreiden lääketieteellinen päällikkö ja erikoishammaslääkäri Erika Laukkanen kertoo.

12 faktaa kiilteestä – näin varjelet sitä

1. Hankaus kuluttaa

Happamien ruoka-aineiden lisäksi myös mekaaninen hankaus voi kuluttaa kiillettä. Hankaavat hammastahnat, jollaisia valkaisevat tahnat useimmiten ovat, saattavat sisältää kiilteelle haitallisia hankaavia aineita.

– Valkaisevien hammastahnojen käytöstä voi syntyä ikävä kierre. Kun värjäytymiä yrittää ensin poistaa hankaavalla aineella, saattaakin aiheuttaa hallaa kiilteelle, jolloin taas uudet värjäytymät tarttuvat entistä herkemmin.

Valitettavasti hankaavien ainesosien tunnistamista ei ole tehty helpoksi, sillä valmistajan ei tarvitse ilmoittaa tuotteen hankaavuutta kuluttajalle.

2. Hapot tuhoavat

Ruoka-aineiden sisältämien happojen lisäksi kehon omat hapot tuhoavat kiillettä. Esimerkiksi refluksi tai oksentelu nostavat mahalaukun happoja suuhun, mikä taas tuhoaa hampaita suojaavaa kiillettä.

3. Sylki suojaa

Sylki suojaa kiillettä, joten jos suu on kuiva, hapot vaikuttavat entistä vahvemmin. Jotkin sairaudet, lääkkeet tai kova urheilu voivat aiheuttaa kuivaa suuta, jolloin ruuan hapot vaikuttavat voimakkaammin hampaiden kiilteeseen.

Lasten ja nuorten hampaidenhoitoon kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, sillä heillä kiille ei ole vielä täysin kovettunut.­

4. Lasten ja nuorten kiille on erityisen altis

Alle 15-vuotiaan hammaskiille ei ole vielä kokonaan kovettunut. Siksi lasten ja nuorten hampaat ovat erityisen alttiit kiillevaurioille.

5. Hedelmät mieluummin hedelminä kuin mehuna

Sitruunahappo on yksi kiilteen kannalta haitallisimmista hapoista. Hedelmillä on kuitenkin runsaasti positiivia terveysvaikutuksia. Kun nauttii hedelmät hedelminä eikä mehuina, erittävät sylkirauhaset suuhun kiillettä suojaavaa sylkeä, joka samalla huuhtelee sitrushapot mennessään.

– Sama koskee myös omenoita, vaikka omenahappo ei olekaan kiilteelle aivan yhtä tuhoisa, hammaslääkäri toteaa.

6. Hiilihapot yhdessä makean tai hapon kanssa ovat kiillesyöppö

Hiilihappo itsessään ei ole hampaiden kiilteelle haitallinen, mutta jos esimerkiksi kivennäisveteen on lisätty sokeria, makeutusaineita tai sitruuna- tai omenahappoa, muuttuu se kiillesyöpöksi.

– Maustamattomat tai pelkällä aromilla maustetut kivennäisvedet ovat hampaiden kannalta ok, Erika Laukkanen ohjeistaa.

7. Kiilteen vihollinen numero yksi

Muita kiilteelle haitallisia happoja ovat esimerkiksi säilykkeistä löytyvät etikkahapot sekä virvoitusjuomissa käytettävät fosforihapot. Fosforihappo yhdistettynä sokerin ja makeutusaineiden kanssa on kiilteen vihollinen numero yksi, Laukkanen painottaa.

8. Tissuttelu aiheuttaa eroosiota

Virvoitusjuomien lisäksi siiderit ja viinit ovat hammaskiilteelle vahingollisia. Etenkin tissuttelu ja hampaille haitallisten alkoholijuomien nauttiminen pikkuhiljaa aiheuttaa eroosiota eli kiilteen liukenemista.

– Kiilteen kannalta kannattaisi juoda pohjanmaan kautta, Laukkanen sanoo.

9. Kalsium auttaa

Suomalaisten rakastaman xylitolin lisäksi kalsiumin nauttiminen ruuan päälle on hyvä tapa suojata hampaita happohyökkäykseltä. Esimerkiksi pala juustoa tai hörppy maitoa tai piimää on erittäin tehokas keino neutralisoida suuta ruoan hapoilta.

Happohyökkäys katkeaa, kun ksylitolipurukumin ottaa heti ruuan päälle. Myös kalsiumia sisältävät ruoat tai juomat toimivat.­

10. Turvalliset juomat kiilteen kannalta

Kiilteen kannalta turvallisia juomia ovat vesi, maito, piimä sekä tee ja kahvi ilman sokeria. Kahviin tai teehen lisätty maitotilkka nostaa juoman pH:ta, ja maidon sisältämä kalsium lisäksi suojaa hammaskiillettä.

11. Käytä fluorihammastahnaa – ja harjaa oikeaan aikaan

Fluori vahvistaa kiillettä. Hampaiden kunnossa pitämisen peruspilari on hampaiden harjaus kahdesti päivässä fluorihammastahnalla.

Hampaiden harjaaminen ei kuitenkaan ole suositeltavaa ihan heti ruokailun päälle, jos on nauttinut aterialla happamia ruoka-aineita, sillä harjaamisen aiheuttama mekaaninen kulutus voi vaurioittaa kiillettä.

– Aamuisin olisi hyvä muistaa, että appelsiinimehun jälkeen ei pitäisi tuntiin harjata hampaita, Laukkanen sanoo.

12. Pidä huolta ateriarytmistä

Muista kokonaisuus. Hammaslääkärin mukaan lähes kaikkea voi syödä ja juoda kohtuudella.

Tärkeämpää olisi muistaa ateriarytmi, eikä napostella ja hörppiä kiilteelle haitallisia juomia pitkin päivää. Hammaskiilteen vihollisilla, kuten monilla hedelmillä ja marjoilla on muita terveysvaikutuksia, eikä niiden nauttimista kannata eroosion pelossa lopettaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?