Uusi tutkimus: Myös pikkulapset voivat käyttää kasvomaskeja – ei haittaa hengittämistä - Terveys - Ilta-Sanomat

Uusi tutkimus: Myös pikkulapset voivat käyttää kasvomaskeja – ei haittaa hengittämistä

Italialaistutkimuksen mukaan jopa alle 2-vuotiaat lapset voivat käyttää kirurgisia kasvomaskeja – ei kuitenkaan ilman vanhempien valvontaa.

Tutkimuksen mukaan kirurgiset kasvomaskit ovat turvallisia myös pienille lapsille ainakin lyhytaikaisessa käytössä ja vanhempien läsnä ollessa.­

5.3. 10:01

Italialaistutkimuksen mukaan jopa alle kaksivuotiaat lapset voivat käyttää kirurgisia kasvomaskeja ilman, että heidän hapen saantinsa hankaloituu. Havainto on tervetullut, sillä monissa maissa kasvomaskeja ei ole suositeltu pikkulapsille. Lasten ei silti pitäisi käyttää maskeja ilman vanhempien valvontaa.

Osana tutkimusta 22 alle kaksivuotiasta ja 25 vanhempaa lasta (2–12-vuotiasta) käytti kirurgisia kasvomaskeja puolen tunnin ajan. Lasten hengitystä ja hapen saantia mitattiin ennen maskeja ja niiden käytön aikana. Vanhemmat lapset myös kävelivät kasvomaskit päässä.

Tulosten perusteella kasvomaskien käyttäminen ei haitannut alle kaksivuotiaiden lasten hapen saantia eikä muutenkaan aiheuttanut ongelmia. Haittoja ei havaittu myöskään vanhemmilla lapsilla eikä kävelytestien aikana.

Havainnot osoittavat kirurgisten kasvomaskien olevan turvallisia myös pienille lapsille ainakin lyhytaikaisessa käytössä ja vanhempien läsnä ollessa. Tulokset olisi silti hyvä varmistaa suuremmissa ja pitemmissä tutkimuksissa.

Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?