Salakavala sepelvaltimotauti aiheuttaa äkkikuolemia – älä ikinä ohita tätä oiretta, vaikka olisit nuori - Terveys - Ilta-Sanomat

Salakavala sepelvaltimotauti aiheuttaa äkkikuolemia – älä ikinä ohita tätä oiretta, vaikka olisit nuori

Sepelvaltimotauti selittää myös nuorten aikuisten äkkikuolemia, havaitsi Oulun yliopiston tutkimus.

4.3. 16:00

Sepelvaltimotauti ei ole vain vanhojen ihmisten sairaus, vaan aiemmin tiedettyä useammin syynä myös melko nuorten aikuisten äkkikuolemiin.

Oulun yliopiston tutkijoiden mukaan sepelvaltimotaudin osuus sydänperäisistä äkkikuolemista kasvaa jyrkästi jo 40 ikävuoden jälkeen.

Tauti ei useinkaan anna itsestään muita merkkejä kuin puristavan rintakivun. Tutkimuksessa tarkastelluista sepelvaltimotaudin vuoksi äkisti kuolleista yli 90 prosentilla ei ollut todettu tautia ennen äkillistä kuolemaa.

Tutkimusryhmän johtaja Juhani Junttila arvelee, että hekin ovat voineet tuntea puristavaa tunnetta rinnassaan rasituksessa mutta ohittaa oireen.

– Myös nuorena kannattaa kiinnittää huomiota puristavaan rintakipuun, joka tulee rasituksessa ja helpottaa levossa. Ei kannata ajatella, että ”en ole niin vanha, että tätä kannattaisi tutkia”, Junttila sanoo.

Tauti kehittyy hitaasti vuosien mittaan

Sepelvaltimotauti kehittyy hitaasti vuosien mittaan. Valtimon seinämät kovettuvat ja ahtautuvat, jolloin verenkierto häiriytyy ja sydänlihaksen hapensaanti kärsii.

 Ei voi ajatella, että tiettyyn ikään asti voi elää kuin pellossa ja sen jälkeen sitten parantaa tapansa.

Vaikka diagnoosin saisi vasta 50-vuotiaana, taudin kehittyminen on todennäköisesti alkanut jo nuorena.

– Taudin kehittyminen on pitkäkestoinen prosessi, ja sen estämisenkin täytyy olla pitkäkestoista. Ei voi ajatella, että tiettyyn ikään asti voi elää kuin pellossa ja sen jälkeen sitten parantaa tapansa, Junttila sanoo.

Eri tutkimuksissa on nähty, että jo teini-ikäisillä on sepelvaltimotaudin esiasteita eli alkavia rasvajuosteita sepelvaltimoiden seinämissä.

Toisin kuin muut muut nuorille sydänperäisiä äkkikuolemia aiheuttavat sairaudet, sepelvaltimotauti on ehkäistävissä ja hoidettavissa.­

Vaikka olisikin elänyt kuin pellossa, ryhtiliikkeelle ei ole koskaan liian myöhäistä, Junttila lisää.

Toisin kuin muut muut nuorille sydänperäisiä äkkikuolemia aiheuttavat sairaudet sepelvaltimotauti on ehkäistävissä ja hoidettavissa.

Tutkijat tekivät uuden havainnon alle 50-vuotiaista

Jo aiemmin on tiedetty, että väestötasolla sepelvaltimotauti on yleisin sydänperäisen äkkikuoleman aiheuttaja.

Aiempien tutkimusten perusteella sitä pidettiin kuitenkin harvinaisena syynä nuorten ja nuorehkojen aikuisten äkkikuolemiin. Junttilan mukaan se johtuu siitä, että aiemmissa tutkimuksissa on tarkasteltu lähinnä alle 35-vuotiaita.

Oulun yliopiston tutkijat käyttivät aineistonaan tietoja oikeuslääketieteellisistä ruumiinavauksista, joita tehtiin sydänperäisestä syystä äkisti kuolleille Pohjois-Suomen alueella vuosina 1998–2017. Tutkimus julkaistiin The American Journal of Cardiology -lehdessä.

Tutkimuksessa havaittiin, että kaikista alle 50-vuotiaiden sydänperäisistä äkkikuolemista 44 prosenttia johtui sepelvaltimotaudista. Alle 30-vuotiaiden sydänperäisistä äkkikuolemista sepelvaltimotauti oli syynä vain 7 prosenttiin, mutta 45–50-vuotiailla osuus oli jo 50 prosenttia.

Yli puolella alle 50-vuotiaana sepelvaltimotaudin vuoksi kuolleista oli vähintään yksi sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijä. Esimerkiksi kolmanneksen heistä tiedettiin olleen tupakoitsijoita ja kolmasosalla uhreista oli tiedossa sukutaustaa sydänperäiselle äkkikuolemalle. Neljäsosa kuoli fyysisen rasituksen aikana.

Kaikkein nuorimmilla sydänperäiset äkkikuolemat johtuvat useimmiten rakenteellisista sydän- ja rytmihäiriösairauksista.

Jo kolmikymppisen kannattaa kiinnostua

Professori Juhani Junttila kehottaa jo kolmikymppisiä tarkistamaan verenpaineen ja kolesterolitasot ainakin kertaalleen, varsinkin jos suvussa esiintyy sepelvaltimotautia nuorella iällä.

 Tarkoitus ei ole säikäyttää ketään vaan muistuttaa, että terveydestä ja elintavoista kannattaa olla kiinnostunut nuorenakin.

Jos verenpaine ja kolesteroli on kunnossa, voi olla joitain vuosia rauhallisin mielin. Ja jos ne ovat koholla, riskitekijöitä voidaan hoitaa ajoissa.

Hoitamalla tautia hyvin sen etenemisen voi jopa pysäyttää kokonaan.

Oikeat elintavat ja lääkitys olisivat todennäköisesti voineet estää myös osan tutkimusaineiston äkkikuolemista, professori Junttila arvelee.

– Tarkoitus ei ole säikäyttää ketään vaan muistuttaa, että terveydestä ja elintavoista kannattaa olla kiinnostunut nuorenakin, professori Junttila sanoo.

Naisilla sepelvaltimotaudin oireet eivät aina ole yhtä selkeitä kuin miehillä. Rintakivun sijaan naiset voivat tuntea esimerkiksi väsymystä tai pahoinvointia.­

Muita sepelvaltimotaudin riskitekijöitä ovat Terveyskirjaston mukaan perinnöllinen taipumus, tupakointi, diabetes, ylipaino ja vähäinen liikunta.

Sepelvaltimotaudista johtuvien äkkikuolemien osuus on pienentynyt 20 viime vuoden aikana sekä nuorten että vanhempien keskuudessa.

Naisilla sairaus todetaan usein myöhemmin

Toisin kuin usein luullaan, naisia ja miehiä kuolee sepelvaltimotautiin yhtä paljon.

Naisilla sepelvaltimotautiin liittyvät oireet ja löydökset huomataan kuitenkin yleensä kymmenen vuotta myöhemmin kuin miehillä, sillä estrogeeni lisää niin sanottua hyvää kolesterolia.

Naisilla sepelvaltimotaudin oireet eivät aina ole yhtä selkeitä kuin miehillä.

Rintakivun sijaan naiset voivat tuntea väsymystä ja uupumusta, pahoinvointia tai hengenahdistusta rasituksessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?