Liikunnallinen ja perusterve Sanna sai 20-vuotis­päivänään diagnoosin, joka muutti loppuelämän – lääkäri antoi kaksi vaihtoehtoa - Terveys - Ilta-Sanomat

Liikunnallinen ja perusterve Sanna sai 20-vuotis­päivänään diagnoosin, joka muutti loppuelämän – lääkäri antoi kaksi vaihtoehtoa

Sanna Rannan selässä oli niin iso välilevyn pullistuma, ettei osa hoitohenkilökunnasta ollut nähnyt vastaavaa milloinkaan.

Kokemus kuntoutuksesta ja fysioterapiasta oli niin innostava, että Sanna Ranta päätti hakeutua itsekin opiskelemaan alaa.­

23.2. 16:33

Aamulla Sanna Ranta yritti nousta sängystä, mutta huomasi, että ei pystynyt liikkumaan. Hän meni melkein paniikkiin ja riuhtaisi itsensä sängystä väkisin. Kipu oli niin kova, että keho veti kramppiin, kylmä hiki puski pintaan ja taju oli mennä. Näkökenttäkin sumeni joksikin aikaa.

– En ensin tiennyt, mistä se johtui, koska kipu säteili selästä jalkoihin. Onneksi pahin kohtaus ei kestänyt kauan.

Sanna Ranta on aina ollut liikunnallinen. Tuolloin 19-vuotias nuori nainen oli kipukohtauksen aikaan perheensä kanssa maaseudulla ja teki edellisenä päivänä hieman hyppyjä pihamaalla. Selkä kipeytyi vähän, mutta Ranta ajatteli sen olevan vain vähän jumissa. Hän ei voinut kuvitellakaan, että tuosta päivästä alkaisi kuukausien taistelu.

– Minulla oli teini-ikäisenä ollut lyhytjaksoisia selkäkipuja, ja edellisenä keväänä selkä tuntui olevan jumissa pari viikkoa. Olin vastikään varannut lääkäriajan kotipaikkakunnaltani Helsingistä, ja siihen oli enää muutama päivä aikaa.

Lääkärisoitolla tuli ohjeeksi ottaa kipulääkkeitä ja odottaa tuota ennalta varattua lääkärin vastaanottoaikaa. Selkään sattui niin, että hän ei pystynyt kunnolla istumaan tai pukemaan vaatteita. Jotenkin hän silti sinnitteli viiden tunnin ajomatkan Helsinkiin, ja lääkäri passitti hänet magneettikuvauksiin.

Kuvausten tulokset tulivat samana päivänä kun Sanna täytti 20 vuotta. Selässä oli niin iso välilevyn pullistuma, että hoitohenkilökunta ihmetteli sitä moneen otteeseen.

– Moni ei ollut vuosiin nähnyt niin isoa pullistumaa, osa ei milloinkaan.

Parin viikon päästä muun muassa cheer-tanssia ja ratsastusta harrastava Sanna pääsi seuraamaan harjoituksia sivusta. Se tuntui mielekkäämmältä kuin kotona kököttäminen.

– Kun selkäleikkauksesta sitten puhuttiin, minulla oli käytännössä kaksi vaihtoehtoa: odottaa, josko pullistuma rauhoittuisi ja jättää urheiluharrastukseni tai käydä leikkauksessa ja palata harrastusten pariin kuntoutuksen kautta.

Sanna Ranta on aina ollut liikunnallinen.­

Leikkaus ei lopulta ollut niin iso kuin voisi kuvitella. Mikroskooppileikkauksessa haava on vain parin senttimetrin pituinen, ja leikkaus tehdään päiväkirurgisena toimenpiteenä.

– Pääsin kotiin jo samana päivänä, ja kuukauden toipumisen jälkeen kuntoutuminen sai alkaa.

Kuntoutumisessa vatsan ja selän lihaksia vahvistettiin ja lantionhallinnasta ja liikkuvuudesta pidettiin huolta. Samalla käytiin läpi erilaisia kehon virheasentoja, jotka ilmeisesti olivat vaikuttaneet välilevyn pullistuman syntyyn. Pari kuukautta leikkauksen jälkeen Sanna pääsi vähitellen palaamaan liikuntaharrastusten pariin.

Kokemus kuntoutuksesta ja fysioterapiasta olivat niin innostavia, että Sanna Ranta päätti hakeutua itsekin opiskelemaan alaa. Hän ryhtyi suorittamaan koulutetun hierojan opintoja ja pääsi syksyllä myös ammattikorkeakouluun opiskelemaan fysioterapeutiksi.

– Haluan auttaa muita ihmisiä, jotka kärsivät laillani virheasennoista, vääränlaisesta kuormituksesta ja epätasapainosta kehossa. Nyt selkäni kestää rankkojakin urheilusuorituksia, eikä selkäleikkauksesta ole juuri muuta jälkeä kuin arpi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?