Ihosyöpä voi olla liki oireeton, ja sen riski voi kasvaa talvellakin – tunnista syövän merkit ajoissa - Terveys - Ilta-Sanomat

Ihosyöpä voi olla liki oireeton, ja sen riski voi kasvaa talvellakin – tunnista syövän merkit ajoissa

Yksi asia on ihosyövän kannalta kaikkein haitallisin, eikä se riipu vuodenajasta. Auringon säteily on tärkein ihosyövän riskitekijä.

Iho voi palaa kylmässäkin, esimerkiksi tuntureilla lasketellessa.­

22.2. 15:53

Tavoitteletko täydellistä rusketusta? Paahdatko pintaa talvella lasketellessakin?

Se ei kannattaisi.

Auringon ultravioletti eli UV-säteily on tärkein ihosyövän riskitekijä. Jos iho palaa toistuvasti tai on jatkuvasti auringolle alttiina, vaara sairastua ihosyöpään kasvaa.

Näin muistuttaa Maarit Vuoristo kirjassaan Suojaudu syövältä – Elintavoilla on merkitystä (Docendo).

Vuoristo on sairastanut sekä rintasyövän että ihosyövän. Hän myönsi aiemmin jutussamme ahnehtineensa aurinkoa.

Totta kyllä, olen tummaverinen ja rusketun helposti. Minua on usein luultu espanjalaiseksi tai italialaiseksi. Se sai minut elämään pitkään luulossa, ettei minun tarvinnut läträtä aurinkorasvojen kanssa. Riitti, että sipaisin niitä pintaani silloin tällöin. Eihän siitä nyt suurempaa haittaa ollut, jos hartiat joskus kärtsäsivät tai nenänpää vähän punersi.

Miten typerä ja tietämätön ihmispolo voikaan olla?

Näin Vuoristo kirjoittaa kirjassaan.

Tapahtunut jätti Vuoristoon pelon, sillä yksi ihosyöpä merkitsee usein monia ihosyöpiä.

Sain ohjeet käyttää jatkossa korkeita kertoimia. Olen käyttänyt. Ahkerasti. Ja patistanut muitakin käyttämään. Olen myös syynännyt urakalla ihoani. Silmäni on herkistynyt niin, että huomaan ihomuutokset muidenkin kropassa.

Rusketusriippuvuus voi olla vaaraksi

Jotkut tuntevat pakonomaista tarvetta hakeutua aurinkoon, koska sen lämpö iholla tuottaa voimakasta mielihyvää.

Tutkimusten mukaan auringonottoon voi syntyä addiktio, koska auringossa oleskelu tuottaa elimistössä endorfiineja. Puhutaan myös tanoreksiasta eli rusketusriippuvuudesta.

Tällaisesta riippuvuudesta kärsivä paahtaa Vuoriston sanoin ihoaan syöpäriskistä piittaamatta ja tuntee tuskaa, ellei pääse aurinkoon aina tilaisuuden tullen. Hän saattaa myös luulla, että ruskettunut iho itsessään suojaa palamiselta, jolloin suojavoiteita ei tarvita. Näin ei kuitenkaan ole.

Tummakin iho voi palaa. Vaalea iho voi kärähtää kovassa säteilyssä jopa 10 minuutissa.

Harhaluulo on sekin, että iho karaistuisi palamisessa. Tosiasiassa iho muistaa palamisen. Suuret säteilyannokset ja ihon toistuva palaminen lisäävät riskiä sairastua ihosyöpään myöhemmin.

UV-säteilyn voimakkuus riippuu monesta asiasta, kuten vuoden- ja kelloajasta, säätilasta, korkeudesta ja säteilyn heijastumisesta. Lumi, vesi ja vaalea hiekka heijastavat kaikki säteilyä.­

Melanooma yleistyy

Melanooma on Suomessa nopeimmin yleistyvä syöpä. Muun muassa ihon palaminen ja herkästi auringossa palava ihotyyppi lisäävät sen vaaraa.

Yleensä melanooma syntyy uutena luomena tai ihomuutoksena aiemmin terveelle iholle, mutta voi saada alkunsa myös olemassa olevasta luomesta.

Vuoristo kannustaa syynäämään omaa ihoa säännöllisesti peilistä. Kaveriltakin voi pyytää apua.

– On ratkaisevan tärkeää, että melanooma poistetaan riittävän varhain. Iholle ilmaantuvia epäilyttäviä muutoksia ei saa jäädä ihmettelemään, sanoi erikoislääkäri aiemmin jutussamme.

Hyvänlaatuinen luomi on symmetrinen, tarkkarajainen, tasavärinen ja pieni, eikä se kerran ilmaannuttuaan enää kasva tai muuta muotoaan. Melanooman voi tunnistaa siitä, että se on muita luomia isompi, kirjavampi tai epätarkempi rajoiltaan.

Jos jokin luomi kiinnittää huomiota ja on jollakin tavalla eri näköinen kuin muut, sitä kannattaa aina näyttää asiantuntijalle.

Luomien säännöllinen tarkastaminen ja tarkistuttaminen on fiksu ajatus.­

Liki oireeton

Auringon UV-säteily aiheuttaa myös okasolusyöpää ja tyvisolusyöpää eli basalioomaa.

Ainoa oire voi olla ihon ulkonäön muuttuminen joltain yksittäiseltä kohdalta. Kipua, kutinaa tai muitakaan tunnettavia oireita ei useinkaan ole.

 • Basaliooma eli tyvisolusyöpä on usein ihon värinen näppy, joka alkaa ajan myötä rupeutua ja vuotaa verta. Myös lievästi koholla olevat epätarkkarajaiset ihoalueet voivat viestiä siitä.

 • Okasolusyövän esiaste tunnetaan aurinkokeratoosina. Sillä tarkoitetaan punoittavaa, pyöreähköä ja joskus hilseilevää iholaikkua, joka ajan mittaan paksuuntuu. Osa aurinkokeratooseista voi parantua itsekseen, osa kehittyy syöväksi.

 • Okasolusyöpä sekoittuu helposti syylään tai ihottumaan: syöpä voi olla aivan ihonvärinen tai hieman punertava muutos iholla. Tyypillisesti se on patti, joka kasvaa iholle nopeasti. Syöpä voi myös olla pelkkä haava, joka ei parane, tai syylämäinen, karstainen tai ihottumamainen muutos.

Lääkärin puoleen kannattaa aina kääntyä, jos iholle ilmestyy outoja uusia muutoksia.

Näin suojaat itsesi säteilyltä – 8 vinkkiä

 1. Totuttaudu aurinkoon varovasti, älä ahnehdi sitä.

 2. Vältä aurinkoa keskipäivän tunteina.

 3. Pysy varjossa. Varjossa säteilyä on puolet vähemmän kuin auringossa.

 4. Suojaa itsesi vaatteilla, hatulla ja aurinkolaseilla.

 5. Pysy liikkeessä – silloin altistuminen jakaantuu tasaisemmin.

 6. Käytä suojakerrointa 50, ja lisää voidetta säännöllisin väliajoin.

 7. Älä käytä vanhaa voidetta. Yleensä aurinkosuojatuotteet säilyvät noin vuoden avaamisesta.

 8. Varmista farmaseutilta, sopivatko syömäsi lääkkeet yhteen auringon kanssa. Esimerkiksi antibiootit voivat herkistää auringolle, ja iho voi palaa tavanomaista helpommin.

Lähde: Maarit Vuoristo: Suojaudu syövältä – Elintavoilla on merkitystä (Docendo)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?