Unihäiriöt yleisiä aivoverenkiertohäiriön jälkeen – voivat altistaa uusille häiriöille - Terveys - Ilta-Sanomat

Unihäiriöt yleisiä aivoverenkiertohäiriön jälkeen – voivat altistaa uusille häiriöille

Hoitamattomana unihäiriöt voivat altistaa uusille aivoverenkiertohäiriöille, joten niihin kannattaa suhtautua vakavasti.

Havainnot osoittavat unihäiriöiden olevan hyvin yleisiä aivoverenkiertohäiriön sairastaneilla.­

16.2. 10:27

Aivoverenkiertohäiriöön sairastuneilla on paljon unenaikaisia hengityshäiriöitä, unettomuutta ja levottomien jalkojen oireita, tuore tutkimus osoittaa. Hoitamattomana unihäiriöt voivat altistaa uusille aivoverenkiertohäiriöille, joten niihin kannattaa suhtautua vakavasti.

Havainnot perustuvat 169 tutkimuksen aineistoihin ja 64 000 potilaan terveystietoihin. Potilaat olivat sairastuneet aivoverenkiertohäiriöön tai ohimenevään aivoverenkiertohäiriöön.

Potilaista 70 prosentilla oli lieviä ja 30 prosentilla pahaoireisia unenaikaisia hengityshäiriöitä pian sairastumisen jälkeen, mutta melkein yhtä monilla ne jatkuivat pitempään.

Unettomuudesta kärsi 36 prosenttia ja levottomien jalkojen oireyhtymästä 14 prosenttia potilaista.

Havainnot osoittavat unihäiriöiden olevan hyvin yleisiä aivoverenkiertohäiriön sairastaneilla. Niiden varhainen diagnosointi ja hoito voisi parantaa potilaiden ennustetta ja elämänlaatua.

Tutkimus julkaistiin Stroke-lehdessä.

Suomessa vuosittain noin 14 000 henkilöä sairastuu aivoverenkiertohäiriöön. Näistä 75 prosenttia on aivoinfarkteja. Joka neljäs potilas sairastuu työikäisenä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?