Aurallinen migreeni on yhteydessä nuorten aivoinfarkteihin - Terveys - Ilta-Sanomat

Aurallinen migreeni on yhteydessä nuorten aivoinfarkteihin

Tulokset tukevat aikaisempaa näyttöä migreenien ja aivoinfarktien yhteydestä.

Migreeniä sairastaa noin 15 prosenttia naisista ja 5 prosenttia miehistä. Aurallista migreeniä potevat saavat varsinaista päänsärkyvaihetta ennen esioireita, kuten näköhäiriöitä.­

8.2. 10:32

Aurallista migreeniä potevat sairastuvat aivoinfarkteihin selvästi muita todennäköisemmin, tuore suomalaistutkimus osoittaa. Havainto koskee nuoria potilaita, mikä aivoinfarktien kohdalla tarkoittaa alle 49-vuotiaita aikuisia.

Tutkimukseen osallistui 350 tuntemattomasta syystä aivoinfarktiin sairastunutta ja yhtä monta tervettä verrokkia.

Kun potilaita verrattiin toisiinsa, aurallista migreeniä potevat naiset olivat sairastuneet neljä ja miehet melkein neljä kertaa todennäköisemmin. Yhteys näkyi myös analyysissa, jossa kaikkia migreenejä tarkasteltiin yhdessä, mutta ei auratonta migreeniä sairastavilla.

Yhteys havaittiin riippumatta potilaiden iästä, koulutustasosta, verenpaineesta, diabeteksesta, lihavuudesta, fyysisestä aktiivisuudesta, tupakoinnista, alkoholin käytöstä ja mahdollisesta ehkäisypillereiden käytöstä. Myöskään migreeneihin yhdistetty avoin foramen ovale -aukko ei selittänyt tuloksia, mutta auralliset migreenit olivat yleisempiä potilailla, joiden foramen ovale oli avoin. Kyseinen sydäneteisten väliseinän aukko on avoin kaikilla sikiökaudella, mutta noin neljänneksellä se ei sulkeudu syntymän jälkeen.

Tulokset olisi hyvä varmistaa suuremmissa tutkimuksissa, mutta ne tukevat aikaisempaa näyttöä migreenien ja aivoinfarktien yhteydestä.

Tutkimus julkaistiin Annals of Neurology -lehdessä.

Migreeniä sairastaa noin 5 prosenttia miehistä ja 15 prosenttia naisista. Aurallista migreeniä potevat saavat varsinaista päänsärkyvaihetta ennen esioireita, jotka voivat olla näköhäiriöitä tai muunlaisia neurologisia oireita. Noin 15 prosenttia migreeneistä on aurallisia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?