Suusyöpä on lisääntynyt Suomessa – voi olla hyvin vähäoireinen - Terveys - Ilta-Sanomat

Suusyöpä on lisääntynyt Suomessa – voi olla hyvin vähäoireinen

Tärkeimmät suusyövän vaaratekijät ovat tupakka ja alkoholi.

Suusyöpä ei juuri oireile alkuvaiheessa.­

4.2. 10:06

Useita viikkoja kestävä huonosti parantuva haavauma tai rupinen alue huulessa on aina tutkimuksia vaativa oire, kertoo Terveyskirjasto.

Kyseessä voi olla suusyövän oire, joka olisi hyvä huomata mahdollisimman varhain, sillä tässäkin taudissa nopea tunnistaminen ja hoito parantavat ennustetta.

Suusyövillä tarkoitetaan kielen, huulien ja suuontelon syöpiä, joista kielisyöpä on yleisin. Kaikkiaan suusyöpätapauksia todetaan noin 400 vuodessa, ja määrä on kasvussa.

Hammaslääkäriseura Apollonia kertoo, että varhainen toteaminen voi pelastaa suusyöpäpotilaan.

Apollonian mukaan suusyövän parempien hoitotulosten esteenä on se, että sairaus todetaan usein liian myöhään. Suusyöpä ei juuri oireile alkuvaiheessa, mutta voi lähettää jo varhain etäpesäkkeitä esimerkiksi kaulan imusolmukkeisiin ja myöhemmin keuhkoihin, maksaan ja luihin.

Näin suusyöpä voi oireilla

  • Yli puolessa tapauksista suusyöpä on kielen reunassa, suun pohjassa tai ikenessä.

  • Oireita voivat olla:

  • Parantumaton haavauma tai kohouma.

  • Punoittava, valkoinen tai punavalkoinen limakalvomuutos.

  • Proteesin istuvuutta häiritsevä muutos.

  • Syömisen ja puheen häiriöt.

  • Hampaan liikkuvuus.

  • Kipu, joka esimerkiksi heijastuu toiseen korvaan ja on jatkuvaa.

  • Etäpesäkkeen muodostama yksi tai useampi kyhmy kaulalla on jo pidemmälle edenneen suusyövän oire.

Tupakka ja alkoholi kasvattavat riskiä eniten

Suusyövät ovat yleisempiä yli 60-vuotiailla, mutta nuorempanakin sairastuminen on mahdollista. Erityisesti kielisyövän esiintyvyys kasvaa jo yli 40-vuotiailla.

Tärkeimmät suusyövän vaaratekijät ovat tupakka ja alkoholi, jotka Käypä hoito -suosituksen mukaan selittävät valtaosan tapauksista. Yhteiskäyttö moninkertaistaa riskin.

Hammaslääkärissä kannattaa käydä säännöllisesti myös siksi, että käynnin yhteydessä suun limakalvot tutkitaan ja mahdolliset kasvaimet voidaan todeta varhaisessa vaiheessa.­

Syöpäjärjestöjen erityisasiantuntija Clarissa Bingham kertoi aiemmassa jutussamme, että henkilöillä, jotka kuluttavat säännöllisesti neljä alkoholiannosta päivässä, on 2–3-kertainen riski sairastua suusyöpään.

– Tämä johtuu siitä, että alkoholin kulkeutuessa ruoansulatuskanavassa haitalliset vaikutukset kohdistuvat suoraan limakalvokudoksiin, jotka ovat alkoholin kanssa on kosketuksissa, hän sanoi.

Myös nämä voivat lisätä syöpävaaraa

Käypä hoito -suosituksen mukaan suusyöpävaaraa voivat mahdollisesti lisätä myös papilloomavirus- eli HPV-infektio, huono suuhygienia ja krooninen parodontiitti sekä krooninen suun hiivasieni-infektio.

Nuuskaamisen suusyöpävaaraa lisäävästä vaikutuksesta on ristiriitaista tietoa. Suomen Hammaslääkäriliiton mukaan nuuskan käyttö kuitenkin altistaa suun alueen syövän esiasteisille limakalvomuutoksille, jotka voivat edetä syöväksi.

Lähteet: Hammaslääkäriseura Apollonia, Suomen Hammaslääkäriliitto, Suusyövän Käypä hoito -suositus, Terveyskirjasto.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?