Suomalainen tutkimusryhmä ratkaisi, miten kaksisuuntainen mielialahäiriö syntyy - Terveys - Ilta-Sanomat

Suomalainen tutkimusryhmä ratkaisi, miten kaksisuuntainen mielialahäiriö syntyy

Tutkijoiden mukaan kaksisuuntainen mielialahäiriö johtuu ihmisen sisäisen kellon toimintahäiriöstä, joka on seurausta kroonisesta stressistä sekä matala-asteisesta tulehduksesta, Turun yliopisto kertoo.

Suomalaistutkijat saivat selville kaksisuuntaisen mielialahäiriön syntymekanismin.

27.1.2021 13:08

Suomalainen tutkimusryhmä on ratkaissut kaksisuuntaisen mielialahäiriön syntymekanismia, Turun yliopisto kertoo tiedotteessa.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Turun yliopiston evoluutiopsykologian dosentin Markus J. Rantalan ja hänen tutkimusryhmänsä mukaan kaksisuuntainen mielialahäiriö juontaa juurensa ihmisen sisäisen kellon toimintahäiriöstä, joka on seurausta kroonisesta stressistä sekä matala-asteisesta tulehduksesta.

Kaksisuuntaisen mielialahäiriön on pitkään tiedetty liittyvän univalverytmiä säätävän sisäisen kellon toimintahäiriöön. Aiemmin ei ole tiedetty, miksi kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavien sisäisen kellon toiminta on häiriintynyt.

Tutkimuksissa on kuitenkin havaittu, että immuunijärjestelmän aktivaatio saa sisäisen kellon epäsynkroniaan.

Myös kroonisen stressin on osoitettu sotkevan sisäisen kellon toimintaa sekä aiheuttavan neuroinflammaatiota eli keskushermoston tulehdusta.

Unen heikkeneminen laukaisee manian

Kaksisuuntaisessa mielialahäiriössä mieliala vaihtelee manian tai hypomanian sekä masennuksen välillä.

Unen tarpeen väheneminen näyttää tutkijoiden mukaan olevan manian syy.

– Kun koe-eläimiä pakotetaan valvomaan pitkiä aikoja, tulee niistä hyperaktiivisia. Kokeellisten tutkimusten pohjalta tiedetään, että valvomaan pakottaminen voi myös ihmisellä laukaista manian sille alttiilla henkilöillä, Rantala sanoo Turun yliopiston tiedotteessa.

Sisäisen kellon epäsynkronian aiheuttama unen määrän ja laadun heikkeneminen näyttää laukaisevan maniajakson, jonka aikana krooninen stressi ja neuroinflammaatio lisääntyvät. Tästä syntyvä noidankehä ilmenee mielialojen aaltoiluna manian ja masennuksen välillä.

Kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön liittyvä sisäisen kellon toimintahäiriö näkyy esimerkiksi lentäessä aikavyöhykkeiden yli.

– Kun lennetään lännestä itään, kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavilla on taipumus sairastua masennusjaksoon. Lennettäessä idästä länteen on taipumus sairastua maniaan. Sama sisäisen kellon jätättäminen tapahtuu myös valvomisen seurauksena. Maniajakson tiedetäänkin voivan puhjeta aamutunteihin jatkuvan juhlinnan seurauksena, Rantala kertoo.

Kaksisuuntaista mielialahäiriötä ei ole osattu parantaa, sillä sen syntymekanismia ei ole ymmärretty. Sairauden hoito on siksi keskittynyt oireiden hoitamiseen.

Kaksisuuntainen mielialahäiriö on vakava mielenterveysongelma. Suomalaisista noin kaksi prosenttia sairastaa kaksisuuntaista mielialahäiriötä.

Uutisen kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?