Mystiset oireet saivat vihdoin selityksen, kun Tarulta, 25, löytyi kohdunkaulan syöpä - Terveys - Ilta-Sanomat

Mystiset oireet saivat vihdoin selityksen, kun Tarulta, 25, löytyi kohdunkaulan syöpä

Syövän uusiutumisen pelko on läsnä, mutta Taru ei aio antaa sen estää häntä toteuttamasta unelmiaan.

Taru haluaa vaikuttaa syöpäpotilaiden asioihin. Hän on aktiivisesti mukana muun muassa potilasjärjestötyössä.

4.1. 16:05

Syksyllä kolmisen vuotta sitten Taru oli koko ajan väsynyt. Öisin hikoilutti.

Taru ajatteli vaivojen johtuvan stressistä, mutta kun normaalisti hyvin säännöllisten kuukautisvuotojen väliin alkoi tulla outoja vuotoja, hän huolestui.

– Saatoin herätä yöllä siihen, että vuotoa tulee, Taru, nyt 28, kertoo.

Vuoto oli aivan kirkasta.

Lääkäri epäili alkuun bakteerivaginoosia. Kesällä otettu papa-koe kertoi lievistä solumuutoksista ja tulehduksellisista muutoksista, jotka nuorilla tyypillisesti paranevat itsestään.

Oireet kuitenkin pahenivat, ja elokuussa 2017 Tarun oli mentävä terveysasemalle. Hän sai kiireellisen lähetteen kätilöopistolle.

Ultraäänessä näkyi kasvain, jota epäiltiin pahanlaatuiseksi.

– Kolmen päivän päästä tuli puhelinsoitto, joka vahvisti pahanlaatuisuuden. Lääkäri kertoi hoidon olevan todennäköisesti leikkaus, ja mahdollisuuksien mukaan säästävä leikkaus, jotta mahdollisuus saada lapsia säilyisi.

Viikkojen epätietoisuus vaihtui vihdoin diagnoosiin. Tarulla todettiin kohdunkaulan syöpä.

 Vaikka hoidot tehosivat toivotusti, ja syöpä on pysynyt poissa, pelko syövän uusimisesta on jollain tasolla aina läsnä. En kuitenkaan halua antaa pelon estää tekemästä jotain, mitä haluaisin.

Diagnoosi toi selvyyden oireisiin

Diagnoosi oli Tarun sanoin sekä järkytys että helpotus. Hän sai vihdoin tietää, mistä hänen oireensa johtuivat.

– Siihen saakka minulle oli sanottu, että olet nuori, ja että ei sinulla ole mitään vakavaa.

Myöhemmin tutkimuksissa selvisi, että syöpä oli levinnyt lantion alueen imusolmukkeisiin. Hoidoksi valikoituivat sädehoito ja sytostaatit.

Hoidot väsyttivät Tarua ankarasti, ja ne aiheuttivat pahoinvointia.

– Kerran olin niin huonovointinen, että mietin, miten pääsen taksiin ja sairaalaan. Syöminen oli myös haastavaa. En laittanut hoitojen aikana kertaakaan ruokaa kotona, koska hajut saivat voimaan pahoin.

Kaksi vuotta hoitojen aloittamisen jälkeen Tarun tilanne on hyvä.

Tällä hetkellä tutkitaan, millaisia vaikutuksia hoidot ovat kaiken kaikkiaan tuottaneet. Tarulla on ollut ongelmia esimerkiksi vatsan toiminnan kanssa, ja hän kärsii liki päivittäin vatsa- ja kylkikivuista. Koska Taru sai sädehoitoa lantion alueelle, hän ei todennäköisesti voi saada lasta.

Taru on syövän vuoksi seurannassa yhteensä viisi vuotta.

Opiskelu tärkeää

Voimaa Taru saa työstään kotisairaalassa. Hän aloitti juuri ennen syövän löytymistä sairaanhoitajaopinnot. Sitä ennen Taru oli työskennellyt lähihoitajana.

– En missään vaiheessa ollut pois, sain tehdä mitä jaksan. Se oli tärkeää. Kun oli huonompia päiviä, opinnot veivät ajatukset muualle.

Ennen sairastumistaan Taru oli ollut varsin liikunnallinen ja hyväkuntoinen. Hoitojen aikana kävelylenkillekin lähteminen oli raskasta, mutta nyt Taru on päässyt palaamaan liikkumisen pariin.

– En esimerkiksi pysty juoksemaan pidempiä lenkkejä, koska vatsa ei kestä juoksemista. Juokseminen aiheuttaa kipuja, ja vessahätä voi iskeä äkillisesti. Sen sijaan käyn lenkillä kävellen sekä kuntosalilla. Jaksaminen ei kuitenkaan ole sairautta edeltävällä tasolla. On pitänyt opetella siihen, että ei voi vaatia itseltään samanlaista suoriutumista kuin aiemmin.

Tulevaisuudessa Taru haaveilee muun muassa itse itsensä työllistämisestä.

Syöpäpotilaiden asialla

Sairastuminen on saanut Tarun miettimään, mitä kaikkea hän aidosti haluaa elämältään.

– Aika on rajallinen, ja unelmia pitää tavoitella. Moni empii, että milloin tulee se oikea hetki, mutta oikea hetki on nyt.

Taru haluaa vaikuttaa syöpäpotilaiden asioihin, järjestössä tai politiikassa.

– Päätöksiä tehdään usein kuulematta niitä, joihin päätökset vaikuttavat. Syövän hoidossa esimerkiksi kuntoutus on aivan lapsenkengissä.

Taru on aktiivisesti mukana uuden potilasjärjestön, Suomen Gynekologiset Syöpäpotilaat ry:n, toiminnassa. Yhdistys rekisteröitiin helmikuussa.

– Vastaan Gysyssä sosiaalisesta mediasta. Lisäksi ideoin erilaisia kampanjoita ja osallistun poliitikkotapaamisiin sekä toimin yhdistyksen edustajana kansainvälisessä kohdunkaulan syöpäpotilaiden ryhmässä, jonka tavoitteena on kehittää kohdunkaulansyöpään sairastuneen potilaan hoitopolkua.

Vaikuttamisen lisäksi Tarulla on muitakin haaveita.

– Vaikka hoidot tehosivat toivotusti, ja syöpä on pysynyt poissa, pelko syövän uusimisesta on jollain tasolla aina läsnä. En kuitenkaan halua antaa pelon estää tekemästä jotain, mitä haluaisin. Aion vielä opiskella lisää. Haaveilen siitä, että voisin työllistää itse itseni, ja saada siten joustavuutta elämääni.

Kohdunkaulan syöpä

  • Suomessa todetaan vuosittain noin 160 kohdunkaulan syöpää.

  • Syöpä on yleisin vielä hedelmällisessä iässä olevilla 30–44-vuotiailla naisilla.

  • Syöpä on usein alkuvaiheessa oireeton.

  • Jos oireita ilmenee, ne ovat yleensä erilaisia vuotohäiriöitä, kuten verenvuotoa muulloin kuin kuukautisten aikana, yhdynnän jälkeistä verenvuotoa tai veristä, rusehtavaa tai pahanhajuista valkovuotoa.

  • Kohdunkaulan syöpä kehittyy esiasteiden kautta, minkä vuoksi syöpää voidaan ennaltaehkäistä seulonnan avulla.

  • Syövän syntyyn liittyy lähes aina ihmisen papilloomaviruksen (HPV) aiheuttama pitkittynyt infektio.

  • HPV-infektioita voidaan estää HPV-rokotteella. HPV-rokote on nykyisin osa kansallista rokoteohjelmaa.

Lähde: Syöpäjärjestöt

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?