Yksin asuvat yli 60-vuotiaat ovat muita herkempiä kaatumaan – ilmiö huolestuttaa tutkijoita etenkin korona-aikana - Terveys - Ilta-Sanomat

Yksin asuvat yli 60-vuotiaat ovat muita herkempiä kaatumaan – ilmiö huolestuttaa tutkijoita etenkin korona-aikana

Yli 60-vuotiaat myös joutuvat kaatumisen vuoksi todennäköisemmin sairaalahoitoon.

Tilastojen mukaan yli 65-vuotiaista noin 30–40 prosenttia kaatuu ainakin kerran vuodessa ja joka seitsemäs kaatuilee useamman kerran vuodessa.

23.12.2020 9:33

Yksin asuvat ja sosiaalisesti eristyneet yli 60-vuotiaat ovat tuoreen tutkimuksen mukaan muita herkempiä kaatumaan ja myös joutuvat kaatumisen vuoksi todennäköisemmin sairaalahoitoon. Havainto on huolestuttava etenkin nyt, kun koronavirusepidemia on kaventanut monien iäkkäiden elinpiiriä ja sosiaalista elämää.

Tulokset perustuvat 13 000 yli 60-vuotiaan terveystietoihin vuosilta 2002–2017, ja niiden perusteella yksin asuvat olivat kaatuneet lähes viidenneksen todennäköisemmin kuin puolison tai ystävän kanssa asuvat. Vähäiset kontaktit muihin ihmisiin liittyivät neljänneksen suurempaan kaatumisriskiin ja yli kolmanneksen suurempaan riskiin joutua sairaalahoitoon kaatumisen takia. Yhteydet havaittiin riippumatta osallistujien taloudellisesta ja sosiaalisesta asemasta ja elintavoista.

Tutkijat pitävät tuloksiaan huolestuttavina etenkin nyt koronavirusepidemian aikana, kun iäkkäiden liikkuminen ja sosiaaliset kanssakäymiset ovat entisestään vähentyneet. Pahimmillaan tämä voi tarkoittaa kaatumisten ja niistä aiheutuvien luunmurtumien yleistymistä.

Tilastojen mukaan yli 65-vuotiaista noin 30–40 prosenttia kaatuu ainakin kerran vuodessa ja joka seitsemäs kaatuilee useamman kerran vuodessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?