Tunnista oireettomana etenevän kohdunkaulan syövän mahdollinen merkki: ”Menossa on HPV-epidemia” - Terveys - Ilta-Sanomat

Tunnista oireettomana etenevän kohdunkaulan syövän mahdollinen merkki: ”Menossa on HPV-epidemia”

Kohdunkaulan syöpää ja sen esiasteita voidaan estää HPV-rokotteella.

Yksi kohdunkaulan syövän varhaisoire on poikkeava verinen vuoto, erityisesti yhdynnän jälkeen.

10.12.2020 13:02

Menossa on ”HPV-epidemia” – näin todetaan Tampereen yliopistollisesta sairaalan julkaisemassa tiedotteessa, jonka ovat allekirjoittaneet usean eri yliopistosairaalan asiantuntijat. Virustartunnat ovat lisääntyneet.

Limakalvokontaktissa leviävä ihmisen papilloomavirus (human papillomavirus, HPV) voi aiheuttaa kohdunkaulan syöpää ja sen esiasteita. HPV-tyyppejä on lähes 200 erilaista, ja niistä 13 aiheuttaa syöpää sukuelinten alueella.

Viisi naista tuhannesta sairastuu Suomessa kohdunkaulan syöpään elämänsä aikana. Syövän esiaste kehittyy jopa yhdelle kymmenestä naisesta.

Kohdunkaulan syöpä on useimmiten nuorten naisten tauti. Sitä todetaan eniten 35–40-vuotiailla naisilla.

Sähkösilmukkahoidoilla pois esiastemuutokset

Esiastemuutos voidaan poistaa sähkösilmukkahoidolla, jos muutos löydetään seulonnassa ajoissa. Hoitamattomista esiasteista merkittävä osa kehittyisi myöhemmin syöväksi.

Tehokas seulonta on vähentänyt Suomessa kohdunkaulan syöpää noin 80 prosentilla, mutta taudin ilmaantuvuus on alkanut uudelleen suurentua erityisesti 30–44-vuotiailla naisilla.

Monet naiset voivat kokea sähkösilmukkahoidot henkisesti raskaiksi.

Sofia kävi papa-kokeessa, sitten tuli järkyttävä soitto

Kun Sofia sai kuulla itseltään löytyneistä pahalaatuisista solumuutoksista, hänen ”käsistään lähti tunto”.

Ensimmäinen ajatus oli, ettei se voi olla syöpä. Sen jälkeen Sofia ei voinut ajatella juuri muuta kuin sitä, että kyseessä olisi varmasti sittenkin syöpä.

– Mietin, miten tämä vaikuttaisi seksielämääni. Mietin, että kuolisinko ja miten lapseni pärjäisivät. Mietin syöpähoitoja. Mietin peruukkeja. Mietin jopa, että onhan tämä toisaalta myös jännittävää. Mutta ennen kaikkea olin sekä hirveän peloissani että hirveän vihainen. Vihainen itselleni ja maailmalle, Sofia kertoi aiemmin Ilta-Sanomille.

Kun Sofia sai ajan sähkösilmukkahoitoon, hän alkoi rauhoittua. Hoidossa kaikki syövän esiasteet saatiin pois kohdunkaulalta. Uusimisen todennäköisyys on pieni.

Alkuvaiheessa usein oireeton

Kohdunkaulansyöpä on usein alkuvaiheessa oireeton. Yksi varhaisoire on poikkeava verinen vuoto, erityisesti yhdynnän jälkeen.

Näin syöpä voi oireilla:

  • Jos oireita ilmenee, ne ovat yleensä erilaisia vuotohäiriöitä, kuten verenvuotoa muulloin kuin kuukautisten aikana, yhdynnän jälkeistä verenvuotoa tai veristä, rusehtavaa tai pahanhajuista valkovuotoa.

  • Pitkälle edenneessä kohdunkaulasyövässä kasvain voi lantion alueella kasvaa kiinni viereisiin kudoksiin tai painaa viereisiä elimiä, kuten virtsarakkoa, peräsuolta ja suuria alaraajoihin vieviä verisuonia.

  • Tällöin oireena voi ilmetä esimerkiksi alavatsa- tai selkäkipua, alaraajojen turvotusta ja veritulppia, virtsateiden tukkeutumista tai suolen toiminnan häiriöitä.

  • Syöpään voi liittyä myös yleisoireita kuten voimattomuutta ja väsymystä-

Kohdunkaulan syöpä hoidetaan kohdunpoistolla tai sädehoidolla. Molemmat johtavat lapsettomuuteen.

Hoidoista huolimatta kohdunkaulan syöpään sairastuneista noin joka kolmas menehtyy viiden vuoden kuluessa diagnoosista.

”HPV-rokote on tutkittu, tehokas ja turvallinen”

Kohdunkaulan syöpä on vähentynyt huomattavasti HPV-rokotusten ansiosta.

Rokote saatiin Suomen rokotusohjelmaan tytöille vuonna 2013 ja pojille vuonna 2020.

– Parhaan käytettävissä olevan tiedon mukaan HPV-rokotteella voidaan, todistetusti ja turvallisesti, estää oireettomana etenevää ja liian usein tappavaa kohdunkaulan syöpää ja sen erittäin harmillisia esiasteita, toteavat yliopistosairaaloiden asiantuntijat Tays:in tiedotteessa.

Aiheesta kertoi aiemmin Aamulehti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?