D-vitamiinien kysyntä räjähti korona-aikana – näistä vitamiineista on hyötyä viruksia vastaan

Erityisen otollisen maaperän tartuntojen ja vakavien tautimuotojen synnylle tarjoavat eri vitamiinien puutostilat.

Tutkimustiedot eri vitamiinien vaikutuksista koronavirukseen ovat toistaiseksi vähäisiä.

5.12.2020 14:00

Kauppaketjut S-ryhmä ja K-ryhmä kertoivat tiistaina Ilta-Sanomille myyneensä korona-aikana poikkeuksellisen suuren määrän C- ja D-vitamiinitabletteja.

Tutkittu tieto vitamiinien vaikutuksista koronaan on vähäistä, mutta mitä niiden vaikutuksista viruksiin ja flunssasairauksiin yleensä tiedetään?

D-vitamiini

Apteekkariliiton asiantuntijaproviisori Sanna Siissalon mukaan syödessään D-vitamiinia käyttäjä ensisijaisesti ylläpitää omaa vastustuskykyään. Liian vähäinen määrä vitamiinia merkitsee puolestaan immuunijärjestelmän heikentymistä ja lisää tartuntojen riskiä.

– D-vitamiini on sellainen perusosa, jota pitäisi syödä jatkuvasti ympäri vuoden, Siissalo sanoo.

Lääketieteen tohtori, professori Juhani Knuuti kertoo Ilta-Sanomille, että tutkimuksissa koronapotilaiden on havaittu kärsivän tavallista matalammista D-vitamiiniverenpitoisuuksista. Ilmiö korostuu erityisesti vakavaan covid-19-tautiin sairastuneiden joukossa.

– On siis epäsuoraa näyttöä, että D-vitamiinilla voi olla koronataudissa jonkinlainen rooli. Mehän tiedämme, että antamalla D-vitamiinia virus- ja flunssatautien esiintyvyys pienenee noin 11-12 prosenttia, Knuuti sanoo.

Apteekkariliiton asiantuntijaproviisori Sanna Siissalo kertoo isojen C-vitamiiniannosten kohentaneen käyttäjien vastustuskykyä ainakin hetkellisesti,

C-vitamiini

Siissalon mukaan C-vitamiinin vaikutuksista on saatu ristiriitaisia tutkimustuloksia. Toisaalta joissakin tutkimuksissa isojen annosten on havaittu kohottavan vastustuskykyä ainakin hetkellisesti. Influenssakaudella lyhyttä kuuria voisi suositella esimerkiksi pääkaupunkiseudun toimistotyöntekijöille.

– Jos ajan vuoksi on flunssatartunnan riski ja siltä pitää välttyä, saattaisin itse hyvinkin vetää vaikkapa viikon tai parin kuurin.

Professori Knuuti kertoo tutkimusten osoittaneen, että isot C-vitamiiniannokset voivat lyhentää flunssan kestoa noin 8 prosentilla eli vajaalla vuorokaudella. Näyttöä vaikutuksista koronaan ei hänen mukaansa olla ainakaan toistaiseksi löydetty.

Sinkki

Tietoa sinkin hyödyistä viruksia tai flunssaa vastaan ei ole tähän mennessä kertynyt riittävästi viranomaissuosituksen antamista varten, Knuuti kertoo. Sen sijaan imeskelytablettien muodossa aineen on todettu lievittävän esimerkiksi flunssapotilaiden kurkkukipua.

Husin infektioylilääkäri Asko Järvinen totesi lokakuussa Ilta-Sanomien haastattelussa, että sinkki voi estää joidenkin virustartuntojen saamista ja mahdollisesti lyhentää hoitoa. Tietoa aineen vaikutuksista koronaan ei hänen mukaansa ollut löydetty.

Professori Juhani Knuutin mukaan D-vitamiinin puute vaikuttaa joissakin tapauksissa pahentavan koronaviruksen aiheuttamaa covid-19-tautia.

B- ja monivitamiinivalmisteet

Apteekkariliiton Siissalon mukaan joidenkin B-vitamiinien on osoitettu kohentavan käyttäjiensä vastustuskykyä. Vitamiinin käyttötarkoitus on toisaalta paljon moniulotteisempi kuin selkeämmin vastustuskyvyn parantamiseen tarkoitetun D-vitamiinin.

Koska monivitamiinitablettien syöminen ehkäisee yksittäisten vitamiinien puutostiloja, voi se Knuutin mukaan joissakin tapauksissa parantaa myös yksilön vastustuskykyä.

– Toisaalta jos ihmisellä ei ole puutetta vaikkapa B-vitamiinista, ei tablettien syömisestä ole juurikaan hyötyä.

Knuuti korostaa, että parhaiten ihminen suojautuu flunssatartunnoilta perinteisillä konsteilla: liikunnalla, riittävillä yöunilla ja monipuolisella ruokavaliolla.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?