Joka päivä lähes 10 suomalaista saa suolistosyövän diagnoosin – oireet sekoittuvat helposti vatsavaivoihin - Terveys - Ilta-Sanomat

Joka päivä lähes 10 suomalaista saa suolistosyövän diagnoosin – oireet sekoittuvat helposti vatsavaivoihin

Salakavala suolistosyöpä yleistyy – sairaus on noussut toiseksi yleisimmäksi syöväksi suomalaisilla.

28.11.2020 9:00

Suolistosyövillä tarkoitetaan paksusuolen ja peräsuolen syöpiä. Ne kehittyvät, kun suolen kudoksen terveet solut muuttuvat pahanlaatuisiksi.

Syöpärekisterin mukaan naisten yleisin syöpä on rintasyöpä ja miesten eturauhassyöpä, ja toiseksi yleisin nykyään molemmilla sukupuolilla on paksu- ja peräsuolisyöpä.

Vuosittain suolistosyöpään sairastuu noin 3 300 suomalaista, mikä karkeasti jaettuna tarkoittaa lähes 10:tä diagnoosia joka päivä.

Yleisimmät syövät 2018

Naiset:

 1. Rintasyöpä (4 934 tapausta)

 2. Paksu- ja peräsuolisyöpä (1 673)

 3. Keuhkosyöpä (1 035)

Miehet:

 1. Eturauhassyöpä (5 016 tapausta)

 2. Paksu- ja peräsuolisyöpä (1 865)

 3. Keuhkosyöpä (1 710)

Elintavat ovat muuttuneet täysin

Nuorempikin voi sairastua, mutta tyypillisesti suolistosyöpä tulee eläkeiässä. Siksi väestön ikääntyminen vaikuttaa syöpien määrän kasvuun.

Suuri vaikutus on myös elintavoilla, jotka ovat elintason kohotessa muuttuneet täysin toisenlaiseksi kuin vielä muutamia vuosikymmeniä sitten. Elintavoista saattaa löytyä selitys myös siihen, miksi tauti on miehillä yleisempi kuin naisilla.

Suolistosyövän pienempään riskiin liittyvät säännöllinen liikunta ja mahdollisimman terveellinen ruokavalio.

Syöpärekisterin johtaja Nea Malila on huomauttanut, että nykyisin kun voimme paremmin, liikumme vähemmän ja syömme liikaa suhteessa tarpeeseen.

– Meillä on mahdollisuus syödä hyvin energiapitoista ruokaa, ja istuskelemme paljon autossa tai junassa, töissä ja vapaa-aikanakin, Malila sanoi.

Oireet saatetaan sivuuttaa

Terveyskirjaston mukaan suolistosyöpä on varhaisvaiheessa lähes oireeton.

Kun oireita alkaa ilmaantua, yleisimpiä ovat vatsakipu, suolen toiminnan muutokset, ripuli tai ummetus uutena oireena tai vaihtelevasti, tai tunne, ettei suoli tyhjene kunnolla.

Koska oireet sekoittuvat helposti vatsavaivoihin, ne saatetaan myös sivuuttaa.

– On tavallista, että oireita ei osata pitää vakavina. Usein oireet ilmenevät vähitellen, ja niitä on saattanut esiintyä jo vuosien ajan, Syöpäjärjestöt kertoo sivullaan.

Hoito tehoaa parhaiten varhaisvaiheessa

Myös suolistosyövän kohdalla hoidon onnistumista edesauttaa se, mitä varhaisemmassa vaiheessa syöpä todetaan.

Suolistosyövän hoito määräytyy syövän levinneisyysasteen sekä potilaan yleiskunnon ja perussairauksien mukaan. Useimmat syövät pyritään leikkaamaan pois.

Suolistosyövät kuuluvat eniten kuolemia aiheuttaviin syöpätauteihin. Vuonna 2018 ne aiheuttivat miehillä 682 kuolemaa ja naisilla 611.

Suurista luvuista huolimatta syöpä on usein myös hoidettavissa.

– Aina suolistosyöpää ei saada ajoissa kiinni. Jos se löydetään varhaisvaiheessa, esimerkiksi seulonnassa, se on täysin hoidettavissa oleva sairaus, Nea Malila sanoi.

Lähteet: Suomen Syöpärekisteri, Syöpäjärjestöt, Terveyskirjasto.

Näitä oireita suolistosyöpä voi aiheuttaa

 • Yleisiä paksu- ja peräsuolisyövän oireita ovat erilaiset vatsan toimintahäiriöt ja muutokset suolen toiminnassa, kuten vatsakipu, ummetus, vaihteleva ripuli ja ulostamisvaikeus.

 • Oireina voi esiintyä myös ulostamispakkoa, limaisia ja niukkoja ulosteita tai vatsan turvottelua ja kouristelua.

 • Syöpä voi myös aiheuttaa laihtumista.

 • Lisäksi syöpä vuotaa usein verta ulosteeseen, mikä voi aiheuttaa anemiaa.

 • Joskus syöpä voi aiheuttaa suolen tukkeuman, jolloin oireet ovat selvästi rajummat. Tuolloin oireina on oksentelu, ulostamisvaikeus sekä erittäin kova vatsakipu.

 • Jokaisella on toisinaan jonkinlaisia vatsavaivoja, mutta selkeät muutokset vatsan toiminnassa ovat aina syy hakeutua lääkäriin.

Lähde: Terveyskylä

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?