Näin passiivinen tupakointi vaikuttaa muistiin - Terveys - Ilta-Sanomat

Näin passiivinen tupakointi vaikuttaa muistiin

Tupakoivassa perheessä kasvaneiden muisti on heikompi aikuisena.

Havainnot osoittavat, että lapsuusiän tupakka-altistuksen haitat ulottuvat keski-iän muistiin ja muihin kognitiivisiin toimintoihin.­

12.11.2020 9:18

Kotonaan vanhempien tupakoinnille altistuvat näyttäisivät pärjäävän heikommin muistia ja muita kognitiivisia kykyjä mittaavissa testeissä aikuisena. Suomalaistutkijoiden havainto korostaa savuttoman kasvuympäristön tärkeyttä.

Suomalaisten tulokset julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä, ja ne perustuvat 3 600:n 3–18-vuotiaan seurantaan vuosina 1980–2011. Vuonna 2011 osallistujille tehtiin kognitiivisia testejä heidän ollessa 34–49-vuotiaita.

Tulosten perusteella kotonaan 1–2 vanhemman tupakoinnille passiivisesti altistuneet saivat tapahtumamuistia ja assosiatiivista oppimista mittaavissa testeissä heikompia tuloksia todennäköisemmin kuin osallistujat, jotka eivät olleet altistuneet tupakansavulle lapsuudessa. Altistuminen pääteltiin vanhempien haastatteluvastauksista sekä lapsen veren kotiniinipitoisuudesta, joka kertoo tupakka-altistumisesta.

Yhteydet havaittiin riippumatta sukupuolesta, iästä, perheen sosiaalisesta ja taloudellisesta asemasta, verenpaineesta, kolesterolitasoista, kognitiivisiin toimintoihin liittyvistä riskigeeneistä ja aikuisiän tupakoinnista.

Havainnot vahvistavat näyttöä lapsuusiän tupakka-altistuksen haitoista ja osoittavat niiden ulottuvan myös keski-iän muistiin ja muihin kognitiivisiin toimintoihin. Tulos viittaa myös siihen, että tupakka-altistus lapsuudessa saattaa edistää muistisairauksien kehittymistä myöhemmin elämässä. Tämän varmistaminen tosin edellyttää lisätutkimuksia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?