Influenssarokotteet jo nyt loppumassa osasta apteekkeja – ”Tällaista menekkiä ei ole ollut koskaan aiemmin” - Terveys - Ilta-Sanomat

Influenssarokotteet jo nyt loppumassa osasta apteekkeja – ”Tällaista menekkiä ei ole ollut koskaan aiemmin”

Samanaikaisesti sairastettu influenssa ja korona ovat huono yhdistelmä kenelle tahansa, mutta aivan erityisesti riskiryhmille, sanoo ylilääkäri.

Proviisori Santeri Kuosmanen pitää kädessään Munkkivuoren apteekin viimeistä influnssarokotetta.

4.11.2020 10:15

Influenssarokotteen hankkimista ei kannata viivytellä, sillä tällä kaudella rokotteet loppuvat osasta apteekkeja.

– Meiltä ne loppuivat heti kättelyssä. Viesti influenssarokotteen tärkeydestä on nyt otettu tosissaan, sanoo proviisori Santeri Kuosmanen Helsingin Munkkivuoren apteekista.

Kuosmanen kertoo, että rokotteet tilataan kerran vuodessa. Yleensä erä riittää kevääseen saakka, ja usein rokotteita jää ylikin.

– Nyt koko vuoden satsi on jo myyty. Asiakkaat ovat olleet huomattavasti tavallista aiemmin liikkeellä. Tällaista menekkiä ei ole ollut koskaan aiemmin.

Proviisorin mukaan tilanteeseen oli mahdoton varautua, koska keväällä tilausta tehdessä ei vielä ollut käsitystä koronaepidemian kehittymisestä eikä sen vaikutuksesta influenssarokotteiden kysyntään.

”Menekki on ollut poikkeuksellisen suurta”

Kova kysyntä näkyy myös Yliopiston Apteekeissa, kertoo apteekkiketjun farmaseuttinen johtaja Kati Vuorikallas.

– Rokotuskausi on alkanut hyvin vilkkaana. Menekki on ollut poikkeuksellisen suurta heti kauden alussa, Vuorikallas sanoo.

Yliopiston Apteekilla on 17 toimipistettä, ja rokotteita löytyy niistä kaikista, mutta enää pieniä määriä.

– Mitään maantieteellistä eroa ei ole havaittavissa, suuri kysyntä on jakaantunut tasaisesti ympäri Suomen.

Lisäannoksia tuskin saadaan

Useimmiten apteekkien influenssarokotteet ovat riittäneet hyvin, mutta tällä kertaa ne voivat loppua, sanoo myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek.

Jos rokote loppuu, lisäannoksia hänen arvionsa mukaan tuskin saadaan, sillä rokotetilaukset on pitänyt tehdä jo kevättalvella.

Koronaepidemian aikana influenssarokotuksen ottaminen on erityisen tärkeää.

Loppu myös lääketukusta

Suomen lääkejakelusta vastaavat pääosin lääketukut Tamro ja Oriola. Tamrosta kerrotaan, että rokote on nyt myös heiltä loppu.

– Tällä hetkellä kausi-influenssarokotetta ei ole saatavilla. Kausi-influenssarokotteiden määrästä ja saatavuudesta Suomen markkinoilla vastaavat rokotteiden valmistajat, Tamrosta kerrotaan.

Julkiselle puolelle tilattu 1,7 miljoonaa rokotetta

Apteekista rokotteen voivat ostaa ne, jotka eivät kuulu maksuttomien rokotteiden kohderyhmiin.

Kuntien järjestämissä rokotuksissa ilmaisen rokotteen saavat muun muassa terveyden- ja sosiaalihuollon ammattilaiset sekä riskiryhmäläiset ja vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiriin kuuluvat.

Julkisen puolen rokotteet tilaa THL. Alkavalle kaudelle niitä on tilattu sama määrä kuin ennenkin, 1,7 miljoonaa annosta.

 Ongelmia voi tulla siinä tilanteessa, jos ei ole oikeutettu maksuttomaan rokotukseen, ja sitä ei omalta paikkakunnalta saakaan enää apteekista.

Hanna Nohynek kertoo, että tähän mennessä julkiselta puolelta rokotteita on joka kausi mennyt hävikkiin reilut 200 000 annosta.

– Ainakin sen verran niitä on hävitetty. Nyt ajattelemme, että tuo puskuri riittää vastaamaan lisääntyneeseen tarpeeseen.

– Ongelmia voi tulla siinä tilanteessa, jos ei ole oikeutettu maksuttomaan rokotukseen, ja sitä ei omalta paikkakunnalta saakaan enää apteekista.

He saavat maksuttoman rokotteen:

  • 65 vuotta täyttäneet

  • 6 kuukauden – 6 vuoden ikäiset lapset

  • Raskaana olevat naiset

  • Sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat

  • Vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiri

  • Varusmiespalveluksen aloittavat miehet ja vapaaehtoisen asepalveluksen aloittavat naiset

  • Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö

  • Maksuttomaan rokotukseen oikeutetut voivat käydä ottamassa rokotteen omassa terveyskeskuksessaan tai neuvolassaan. Terveyskeskukset tiedottavat alueillaan rokotusajoista ja -paikoista. Lähde: THL

”Samanaikaisesti sairastettu influenssa ja korona on huono yhdistelmä”

Myös Nohynek sanoo, ettei rokotteita tilatessa ollut tietoa, jonka pohjalta olisi voitu tehdä suurempi tilaus.

– Niitä ei tilattu enempää, koska siinä vaiheessa kun tilaus kevättalvella tehtiin, koronaepidemia oli alkutekijöissään ja ymmärrys epidemiasta oli silloin aivan toista luokkaa.

THL:n viesti on, että koronaepidemian aikana influenssarokotuksen ottaminen on erityisen tärkeää.

– Samanaikaisesti sairastettu influenssa ja korona ovat huono yhdistelmä kenelle tahansa, mutta aivan erityisesti riskiryhmille, Nohynek sanoo.

Viime influenssakaudella otettu rokote ei todennäköisesti enää anna riittävää suojaa.

– Tämän kauden rokotteessa on kolme antigeenia neljästä vaihdettu, jotta se vastaisi paremmin kiertäviä influenssaviruksia.

Influenssaa ei vielä ole

Influenssakausi ei ole vielä alkanut Suomessa.

Koronarajoitusten hyvä puoli on, että koronan lisäksi ne estävät myös muiden hengitysteitse leviävien bakteerien ja virusten, kuten influenssan, leviämistä.

Eteläisellä pallonpuoliskolla ei viime kaudella nähty juuri ollenkaan influenssaa, koska matkustus- ja muut rajoitukset olivat voimassa.

– Jos koronan turvatoimista pidetään tiukasti kiinni, voi olla että influenssakausi jää lieväksi. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että se voi olla hyvin vakava tauti, jos niin huonosti käy, että saa samanaikaisesti molemmat, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek painottaa.

THL:n erityisasiantuntija Niina Ikonen muistutti viime viikolla, ettei influenssaepidemian kulkua voi ennakoida.

– Tulevan influenssaepidemian voimakkuutta on mahdoton ennustaa, joten rokote kannattaa ottaa nyt, kun tartuntojen suhteen on vielä rauhallista, Ikonen sanoi THL:n tiedotteessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?