Noin 1 300 suomalaista vuodessa sairastuu alkoholin aiheuttamaan syöpään – näiden syöpien riski kasvaa eniten

Jo yksi päivittäinen alkoholiannos lisää rintasyöpään sairastumisen riskiä noin 10 prosenttia.

Kaikki alkoholijuomat lisäävät syöpäriskiä, eikä syövän suhteen voi määritellä turvallista alkoholin annosrajaa.

30.10.2020 11:36

Suomalaiset ovat hyvin perillä alkoholinkäytön yhteydestä maksasairauksiin, mutta sen yhteys syöpäsairauksiin on heikommin tiedossa.

Ainoastaan 37 prosenttia oli täysin samaa mieltä siitä, että alkoholinkäyttö lisää syöpäsairauksien riskiä, kun asiaa kysyttiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen toissavuotisessa tutkimuksessa Näin Suomi juo – Suomalaisten muuttuvat alkoholinkäyttötavat.

Näin alkoholi vaikuttaa syöpäriskiin

Tutkimusten mukaan alkoholi lisää ainakin seitsemän eri syövän riskiä.

Alkoholijuomien sisältämä etanoli on karsinogeeni, eli syöpää aiheuttava aine, ja elimistön aineenvaihduntaprosessissa se muuttuu asetaldehydiksi, joka myös on myrkyllinen yhdiste.

– Alkoholinkäytön seurauksena muodostuu haitallisia yhdisteitä, jotka voivat vahingoittaa solujen rakenteita kuten dna:ta, mikä lisää syöpäriskiä, Syöpäjärjestöjen terveysosaston kehittämispäällikkö Virve Laivisto kertoi aiemmassa jutussamme.

Kaikki alkoholijuomat lisäävät syöpäriskiä, eikä syövän suhteen voi määritellä turvallista alkoholin annosrajaa.

Aiheuttaa 4 prosenttia kaikista syövistä

Syöpäjärjestöjen erityisasiantuntija Clarissa Bingham kertoi viime vuonna, että Syöpärekisterin arvion mukaan alkoholi aiheuttaa 4 prosenttia kaikista syövistä Suomessa, mikä tarkoittaa noin 1 300:aa tapausta vuodessa.

Eniten kasvaa suolistosyövän riski, toiseksi eniten rintasyövän ja kolmanneksi eniten suu- ja kurkkusyövän riski.

Rintasyöpää lukuun ottamatta alkoholin aiheuttamat syövät ovat ruoansulatuskanavan syöpiä.

– Tämä johtuu siitä, että alkoholin kulkeutuessa ruoansulatuskanavassa haitalliset vaikutukset kohdistuvat suoraan limakalvokudoksiin, jotka ovat alkoholin kanssa on kosketuksissa, Bingham sanoi.

Näin alkoholi nostaa riskiä

  • Mitä enemmän alkoholia kuluttaa, sitä suuremmaksi riski sairastua syöpään kasvaa.

  • Jo yksi päivittäinen alkoholiannos lisää rintasyöpään sairastumisen riskiä noin 10 prosenttia.

  • Niillä, jotka kuluttavat säännöllisesti neljä alkoholiannosta päivässä, on 2–3-kertainen riski sairastua suun, nielun, kurkunpään ja ruokatorven syöpään.

  • Vastaava alkoholimäärä aiheuttaa myös 1,5-kertaisen riskin sairastua rintasyöpään tai suolistosyöpään.

  • Runsas ja pitkäaikainen alkoholinkäyttö lisää maksakirroosin riskiä, joka on maksasyövän tärkein riskitekijä. 10–20 prosentille kirroosipotilaista kehittyy maksasyöpä.

Lähde: Syöpäjärjestöt

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?