Diabeteslääkkeiden vaikutuksissa munuaisiin on eroja – kahdenlaiset lääkkeet parhaita - Terveys - Ilta-Sanomat

Diabeteslääkkeiden vaikutuksissa munuaisiin on eroja – kahdenlaiset lääkkeet parhaita

Tuoreen tutkimuksen perusteella osa lääkkeistä lykkää diabeettista munuaistautia paremmin kuin toiset.

Tyypin 2 diabetesta sairastaville kehittyy usein munuaisten toimintahäiriö.­

29.10.2020 8:58

Tyypin 2 diabetesta sairastaville kehittyy usein munuaisten toimintahäiriö, mikä pitää huomioida heidän lääkehoidossaan. Tuoreen tutkimuksen perusteella diabeteslääkkeissä on myös eroja ja osa niistä lykkää diabeettista munuaistautia paremmin kuin toiset.

Tutkimus julkaistiin Diabetes Care -lehdessä, ja siinä diabeteslääkkeiden munuaisvaikutuksia tarkasteltiin seuraamalla 220 000 potilasta kolmen vuoden ajan. Potilaat käyttivät DPP-4:n estäjiä, GLP-1-agonisteja, SGLT2:n estäjiä tai sulfonyyliurea-lääkkeitä.

Munuaisten toiminta heikkeni tai potilaalle kehittyi vakava loppuvaiheen munuaistauti todennäköisimmin, jos hän sai sulfonyyliurea-lääkkeitä. Myös kuolleisuus oli tässä potilasryhmässä suurinta. Yhteydet havaittiin verrattuna kaikkiin muihin lääkkeisiin.

Muista lääkkeistä SGLT2:n estäjät ja GLP-1-agonistit osoittautuivat vertailussa jonkin verran paremmiksi kuin DPP-4:n estäjät. Tulokset vahvistavat aiempia havaintoja ja viittaavat siihen, että kyseisiä lääkkeitä kannattaisi suosia etenkin potilailla, joiden munuaisten toiminta on jo heikentynyt.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?