Näin hyvä fyysinen kunto lapsuudessa vaikuttaa terveysriskeihin - Terveys - Ilta-Sanomat

Näin hyvä fyysinen kunto lapsuudessa vaikuttaa terveysriskeihin

Hyvä fyysinen kunto 3–18-vuotiaana liittyy esimerkiksi pienempiin sydänriskeihin.

Tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että fyysisesti aktiivinen elämäntapa kannattaa omaksua jo lapsuudessa ja nuorena.­

1.10. 10:35

Liikunta ja fyysisesti aktiivinen elämäntapa tunnetusti pienentävät sydän- ja verisuonitautien vaaraa aikuisilla, mutta sama näyttäisi pätevän myös lapsiin ja nuoriin.

Tieto käy ilmi 55 tutkimusta ja 37 000 lasta ja nuorta kattavasta meta-analyysitutkimuksesta, joka julkaistiin JAMA Pediatrics -lehdessä.

Tulosten perusteella hyvä fyysinen kunto 3–18-vuotiaana liittyi alhaisempaan painoindeksiin, parempiin kolesterolitasoihin ja insuliiniaineenvaihduntaan sekä vähäisempiin sydän- ja verisuonitautien riskitekijöihin. Myös fyysisen kunnon parantuminen näkyi riskitekijöiden vähentymisenä myöhemmin elämässä.

Tutkimusten seuranta-ajat vaihtelivat, minkä lisäksi osa yhteyksistä heikkeni vuosien varrella, joten tuloksia kannattaa tulkita varoen. Ne viittaavat kuitenkin siihen, että lapsuudessa ja nuorena omaksuttu fyysisesti aktiivinen elämäntapa voi auttaa välttymään sydän- ja verisuonitaudeilta myöhemmin elämässä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?