Parkinsonin tauti kehittyy useammin tyypin 2 diabetesta poteville – myös metabolinen oireyhtymä voi suurentaa riskiä

Parkinsonin tautia sairastaa noin 16 000 suomalaista.

Parkinsonin tauti on parantumaton, tuntemattomasta syystä johtuva hermostollinen sairaus, joka aiheuttaa muun muassa vapinaa, lihasjäykkyyttä ja liikkeiden hidastumista.

24.9.2020 9:36

Aikuistyypin diabetesta potevat saattavat olla tavallista alttiimpia sairastumaan myös Parkinsonin tautiin, tuore tutkimus osoittaa. Yhteys näkyy potilailla, jotka ovat sairastaneet diabetesta pitkään.

Tutkimuksessa hyödynnettiin yli 15 miljoonan aikuisen eteläkorealaisen terveysrekisteritietoja, jotka kerättiin vuosina 2009–2010. Vuoteen 2016 mennessä heistä 32 000 sai Parkinson-diagnoosin.

Diabetesta potevien riski sairastua Parkinsonin tautiin oli analyysin perusteella noin 60 prosenttia suurempi kuin osallistujien, joilla ei ollut diabetesta. Riski havaittiin potilailla, joiden diabetes oli kestänyt ainakin viisi vuotta.

Myös lyhempikestoinen diabetes ja diabetesta ennakoiva korkea veren glukoosipitoisuus liittyivät suurentuneeseen Parkinson-riskiin, mutta yhteydet eivät olleet kovin voimakkaita.

Yhteydet eivät selittyneet potilaiden muilla sairauksilla, kuten sydän- ja verisuonitaudeilla, munuaissairaudella tai aivoverenkierron sairauksilla, mutta tulokset olisi silti hyvä varmistaa lisätutkimuksissa. Diabeteksen ja Parkinsonin taudin yhteyksistä on saatu viitteitä aiemminkin. Myös metabolinen oireyhtymä saattaa suurentaa sairastumisriskiä.

Parkinsonin tautia sairastaa noin 16 000 suomalaista. Se on parantumaton, tuntemattomasta syystä johtuva hermostollinen sairaus, joka aiheuttaa muun muassa vapinaa, lihasjäykkyyttä ja liikkeiden hidastumista. Yleensä tauti todetaan 50–70-vuotiailla.

Diabetesta sairastaa noin 500 000 suomalaista. Heistä valtaosalla on tyypin 2 diabetes.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?