Onko inhottavampaa kuin hammaskiven poisto? Kahdella päivittäisellä tavalla voit hyvällä tuurilla välttyä koko toimenpiteeltä - Terveys - Ilta-Sanomat

Onko inhottavampaa kuin hammaskiven poisto? Kahdella päivittäisellä tavalla voit hyvällä tuurilla välttyä koko toimenpiteeltä

Hammaskiven muodostumista voi estää huolellisella itsehoidolla.

Etkö muista milloin viimeksi istahdit hammaslääkärin penkkiin? Ovatko hampaiden huollon perussäännöt unohtuneet? Hampaista on syytä huolehtia.­

19.9. 12:01

Kipua, vihlontaa, jonkun mielestä suoranaista kidutusta. Toisia helpottaa ultraääni, toiset turvautuisivat mieluiten manuaaliseen menetelmään.

Vai mitä mieltä itse olet hammaskiven poistamisesta? Varsinaista nautintoa siitä tuskin saa kukaan.

Paras tapa välttää rassailua on se, että ehkäiset hammaskiven muodostumista itse. Se onnistuu, kun pidät hampaan pinnat puhtaina bakteeriplakista. Hammaskivi on kovettunutta bakteeriplakkia, jota ei saa pois harjaamalla.

Parhaat keinot ehkäistä hammaskiveä ovat:

  1. Huolellinen hampaiden harjaus vähintään kaksi kertaa päivässä. ”Sähköhammasharja on ihan ykkönen hammaskiven ehkäisyyn”, sanoi lääkäri aiemmin jutussamme.

  2. Hammasvälien puhdistus päivittäin hammaslangalla tai hammasväliharjalla.

Hammaskiven jo muodostuttua sen poistaminen kotikonstein ei enää onnistu, vaan tarvitaan hammaslääkärin tai suuhygienistin apua. Hammaskiveä poistetaan yleensä ultraäänilaitteella ja/tai käsi-instrumenteilla.

Joillakin ihmisillä hammaskiveä voi muodostua muita voimakkaammin. Silloin voi lisäksi käyttää erityisiä hammaskiven muodostumista estäviä hammastahnoja.

Riskinä tulehdus

Hammaskivi tarjoaa pinnan, johon suun bakteerien on helppo kiinnittyä. Se voi johtaa ientulehdukseen. Ientulehdus puolestaan altistaa hampaan kiinnityskudossairauden puhkeamiselle.

Jos haluat tietää, ovatko hampaasi oikeasti puhtaat, voit käyttää apuna pureskeltavaa väritablettia. Se muuttaa suun punajuuren väriseksi. Likaiset kohdat muuttuvat erityisen punaisiksi. Tabletteja saa apteekista.

Lähteet: Terveyskirjasto, Hammaslääkäriliitto

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?