Yksi aivoverenvuodon muoto on erittäin vaarallinen ja usein kohtalokas – suomalaistutkimus löysi merkittävä riskitekijän - Terveys - Ilta-Sanomat

Yksi aivoverenvuodon muoto on erittäin vaarallinen ja usein kohtalokas – suomalaistutkimus löysi merkittävä riskitekijän

Tupakointi on merkittävä lukinkalvonalaisen verenvuodon riskitekijä.

Suomalaistutkimuksessa havaittiin, tupakoivien sairastumisriski lukinkalvonalaiseen verenvuotoon on suurentunut.­

18.9. 9:52

Tupakointi on suomalaistutkimuksen mukaan keskeinen lukinkalvonalaisten verenvuotojen aiheuttaja. Lukinkalvonalainen verenvuoto on erittäin vaarallinen ja usein kohtalokas aivoverenvuoto. Noin 40 prosenttia potilaista kuolee vuoden kuluessa sairastumisesta.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa Stroke-lehdessä, ja se perustuu yli 32 000 suomalaiskaksosen 42-vuotisiin seurantatietoihin.

Aineistosta löytyi 116 kaksosparia, joissa toinen kaksosista oli menehtynyt lukinkalvonalaiseen verenvuotoon. Kun näitä kaksospareja tutkittiin tarkemmin, tutkijat havaitsivat tupakoivien sairastumisriskin olevan suurentunut.

Verrattuna savuttomiin tai tupakoinnin lopettaneisiin riski menehtyä lukinkalvonalaiseen verenvuotoon oli kolme kertaa suurempi kaksosilla, jotka olivat tupakoineet. Tämä koski etenkin yli 10 savuketta päivittäin polttaneita, mutta myös vähemmän tupakoivia.

Tässä tutkimuksessa korkea verenpaine, vähäinen liikunta ja naissukupuoli eivät liittyneet lukinkalvonalaisiin verenvuotoihin, vaikka aiemmissa tutkimuksissa yhteyksiä on havaittu.

Suomalaisten tulokset osoittavat tupakoinnin olevan merkittävä lukinkalvonalaisten verenvuotojen riskitekijä riippumatta potilaiden perimästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?