Suomalaiset löysivät aineen, joka auttaa krapulaan – tutkija kertoo, miten ja missä vaiheessa iltaa sitä kannattaa ottaa

Helsingin yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston tutkijat ovat osoittaneet, että aminohappo l-kysteiinillä voidaan vähentää krapulaoireita.

L-kysteiini helpottaa krapulaoireita kuten päänsärkyä, pahoinvointia, stressiä ja ahdistusta.

18.8.2020 21:57

Ravintolisänä markkinoitu aminohappo l-kysteiini vähentää krapulaoireita, ilmenee Helsingin yliopiston tiistaina julkaisemasta tiedotteesta. Helsingin yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston tutkijoiden tutkimustulokset julkaistiin Alcohol and alcoholism -lehdessä.

Lue lisää: Suomalaistutkimus löysi aineen, joka vähentää krapulaoireita – myynnissä ravintolisänä

Kyseessä on maailmanlaajuisesti ensimmäinen tutkimus, jossa aminohappo l-kysteiinin on havaittu vähentävän krapulaoireita. L-kysteiiniä myydään ravintolisänä tavallisissa luontaistuotekaupoissa, apteekeissa ja hyvin varustelluista ruokakaupoista.

– Kaupoissa myytävissä ravintolisissä saattaa olla mukana myös eri vitamiineja. Tutkimuksemme mukaan vaikuttava aine on kuitenkin nimenomaan l-kysteiini, kertoo yliopistonlehtori Markus Metsälä Helsingin yliopiston matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan kemian laitokselta.

Yliopistolehtori oli mukana kansanterveystieteen dosentin Peter Erikssonin johtamassa tutkimuksessa. Eriksson odottaa jännityksellä, millainen vaikutus tutkimustuloksilla on globaalisti.

– Tämä on ainutlaatuinen tutkimus. Ennen ei ole saatu tuloksia näin yksinkertaisen konstin toimivuudesta.

Tutkimuksessa havaittiin tilastollisesti merkittävä yhteys l-kysteiinin ja krapulaoireiden vähenemisen välillä. Sama vaikutus havaittiin kaikkien krapulaoiretyyppien kohdalla; l-kysteiini helpotti päänsärkyä, pahoinvointia, stressiä ja ahdistusta.

Tutkimustulosten mukaan l-kysteiini vaikuttaa erityisesti pahoinvointiin. Erikssonin mukaan se on tällä hetkellä paras apu, joka markkinoilta löytyy.

– Kokeilin sitä itse, kun en uskonut muuten. Oli aika pätevä! Eriksson kuvailee vaikutuksia.

Metsälän mukaan aminohappoa myydään esimerkiksi 200 ja 500 milligramman tabletteina. Jos seuraavan päivän krapulaan haluaa helpotusta, tabletit tulisi ottaa alkoholin nauttimisen lomassa.

Erikssonin mukaan parhaan tehon saa, kun syö tabletteja mahdollisimman paljon juomisen aikana. Esimerkiksi yhden tabletin ennen jokaista juomaa.

– Jos koko annoksen syö kerralla ennen juomista, sen vaikutukset eivät ole niin isot, koska aine ehtii lopettaa vaikuttamasta.

Tuplasokkotutkimuksena suoritetussa tutkimuksessa koehenkilöt nauttivat alkoholia kolmen erillisen kokoontumisen aikana. Alkoholin lisäksi koehenkilöt nielivät tabletteja, jotka sisälsivät joko lumelääkettä, 600 milligrammaa tai 1200 milligrammaa l-kysteiiniä. Tabletit sisälsivät lisäksi vitamiineja.

Tutkimuksissa koehenkilöille annettiin toisella kerralla kolme ja toisella kuusi 200 milligramman tablettia.

– Suuremmalla annoksella efekti oli parempi, Metsälä kertoo.

Koehenkilöt nauttivat alkoholia suhteessa painomääräänsä. 75 kiloinen mies sai 112 grammaa alkoholia, mikä vastaa yli yhdeksää alkoholiannosta.

– Suurempaa määrää ei Suomessa tutkimuksessa saa käyttää. Joidenkin koehenkilöiden osalta emme saaneet dataa, koska he tulivat huonovointiseksi ennen kuin olivat nauttineet kaikki alkoholiannoksensa, Metsälä kertoo.

Hänen mukaansa markkinoilla on paljon krapulaan suunnattuja lääkkeitä kuten kasviuutteita, jotka sisältävät useita aineosia.

– Mielestäni on turvallisempaa syödä yksinkertaista aminohappoa, jonka sisällön varmasti tietää. L-kysteiiniä aminohappoa on ruumiissamme myös normaalisti, nyt sen määrää vain lisätään.

Vaikka tutkimustulokset osoittivat, että suurempi l-kysteiiniannos helpotti krapulaa enemmän, Metsälä ei kuitenkaan suosittele yli 1200 milligramman annoksen ottamista.

– Meillä ei ole tutkimusdataa seurauksista.

Eriksson vertaa riskiä esimerkiksi veden liialliseen juomiseen. Vaikka sitä on l-kysteiinin tavoin kehossa valmiina, liiallisella määrällä voi olla aina seurauksia.

– Jos l-kysteiiniä syö 4000–5000 milligrammaa päivässä, voi alkaa tulla negatiivisia vaikutuksia. Jos henkilö on allerginen kyseiselle aminohapolle, riski on pienemmälläkin määrällä, Eriksson huomauttaa.

Yliopistolehtori Metsälä korostaa, että aminohapon syömisen vaikutukset ovat yksilöllisiä.

– Toisilla se toimii paremmin kuin toisilla. Jos juottaa itsensä umpitunneliin, en usko, että l-kysteiinin avulla olisi aamulla huippukunnossa. Se ei ole mikään ihmelääke.

Metsälä ei osaa sanoa vielä tutkimuksen jatkosta. Hän huomauttaa, että tämän tyyppiset tutkimukset ovat työläitä ja vaativat huomattavaa rahoitusta.

– Se ei ole ilmaista touhua.

Kyseistä tutkimusta rahoitti suomalainen Catapult Cat yritys, joka myy l-kysteiiniä sisältävää ravintolisää.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?