Suomalaistutkimus löysi aineen, joka vähentää krapulaoireita – myynnissä ravintolisänä

Tutkimustulos vahvistaa, että ravintolisänä markkinoitu aminohappo l-kysteiini vähentää krapulaoireita.

Kyseessä on ensimmäinen tutkimus maailmanlaajuisesti, jossa yksinkertaisen aminohapon kuten l-kysteiini on havaittu vähentävän krapulaoireita.

18.8.2020 14:57

Pahoinvointi, päänsärky ja yleinen ahdistuneisuus – ne ovat monelle tuttuja alkoholin nauttimisesta seuraavia krapulaoireita.

Alcohol and alcoholism -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa Helsingin yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston tutkijat ovat osoittaneet, että aminohappo l-kysteiinillä krapulaoireita voidaan vähentää, Helsingin Yliopisto kertoo tiedotteessa tiistaina.

Tuplasokkotutkimuksessa koehenkilöt nauttivat alkoholia kolmen erillisen kokoontumisen aikana. Alkoholin lisäksi koehenkilöt nielivät tabletteja, jotka sisälsivät joko plasebon, 600 mg l-kysteiiniä tai 1200 mg l-kysteiiniä. Tabletit sisälsivät lisäksi vitamiineja.

Koehenkilöiltä mitattiin kokoontumisten yhteydessä hengityksestä alkoholipitoisuus sekä alkoholin aineenvaihduntatuotteiden pitoisuudet.

Tämän lisäksi he täyttivät alkoholin nauttimista seuraavana aamuna kyselykaavakkeet, joiden perusteella arvioitiin krapulaoireiden voimakkuutta.

Tutkimusta johti kansanterveystieteen dosentti Peter Eriksson.

Yhteys l-kysteiinin ja krapulaoireiden vähenemisen välillä

Tutkimuksessa havaittiin tilastollisesti merkittävä yhteys l-kysteiinin ja krapulaoireiden vähenemisen välillä.

Sama vaikutus havaittiin kaikkien krapulaoiretyyppien kohdalla eli l-kysteeni helpotti päänsärkyä, pahoinvointia, stressiä ja ahdistusta.

Kyseessä on ensimmäinen tutkimus maailmanlaajuisesti, jossa yksinkertaisen aminohapon kuten l-kysteiini on havaittu vähentävän krapulaoireita.

Lähde: Helsingin Yliopisto

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?