Tunnista kohonnut maksakirroosin riski – vaarallinen yhdistelmä on ”kolme iskua maksalle” - Terveys - Ilta-Sanomat

Tunnista kohonnut maksakirroosin riski – vaarallinen yhdistelmä on ”kolme iskua maksalle”

Maksakirroosia voi ehkäistä elintapamuutoksilla.

Terveyden kannalta ylipainon ja alkoholin sekoittaminen on vaarallinen cocktail.­

15.8. 13:00

Maksakirroosi on maksasairauksien loppuvaihe. Sitä aiheuttavat yleisimmin runsas, pitkäaikainen alkoholin käyttö sekä vyötärölihavuuteen liittyvä rasvamaksa.

– Jos on ylipainoa, alkoholin käyttöä, ja vielä perinnöllinen alttius lisää riskiä, siinä on kolme iskua maksalle, sanoi sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri aiemmin jutussamme.

Kirroosin vaara on suurentunut, mikäli:

  • Päivittäisen absoluuttisen alkoholin määrä on miehillä 60–80 grammaa tai enemmän. Määrä vastaa 4–5 ravintola-annosta.

  • Naisilla jo pienempi määrä on vaarallinen.

Erityisen haitallista alkoholi näyttää olevan vaihdevuodet ylittäneille ylipainoisille naisille. Kirroosin riski on kymmenkertainen, jos ylipainoinen nainen käyttää alkoholia verrattuna tilanteeseen, jossa kumpaakaan riskitekijää ei ole.

Ehkäise elintavoilla

Maksakirroosia voi sairastaa tietämättään, sillä alkuvaiheessa se ei aiheuta mitään oireita. Oireet voivat olla myös epämääräisiä, kuten väsymystä, lievää kuumeilua, ruokahaluttomuutta, pahoinvointia tai painon tunnetta ylävatsalla.

Muut oireet, kuten vatsan turpoaminen sinne kertyneestä nesteestä tai veren oksentaminen, tulevat vasta taudin loppuvaiheessa. Silloin maksan toiminta on jo hyvin heikkoa.

Elämäntavat ovat avain maksakirroosin ehkäisyyn:

  1. Nauti alkoholia korkeintaan kohtuullisesti.

  2. Laihduta: vyötärölihavuuteen liittyy lähes aina maksan rasvoittuminen. Se voi kehittyä kirroosiksi. Jo muutaman kilon pudotus poistaa tehokkaasti rasvaa maksasta ja vähentää maksakirroosin vaaraa.

  3. Liiku: liikunta vähentää rasvan määrää maksassa, vaikka paino ja kokonaisrasvaprosentti eivät merkittävästi tippuisi.

Rasvamaksasta maksa voi vielä toipua, jos juomisen lopettaa, mutta maksakirroosissa maksaan on ehtinyt muodostua arpikudosta. Se on pysyvä. Maksakirroosiin liittyy myös kohonnut maksasyövän riski.

Ihminen ei pärjää ilman toimivaa maksaa, joten jos maksa vaurioituu pahasti, sen tilalle pitää siirtää uusi.

Lähteitä: Terveyskirjasto

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?