Sienestäjiä vuosittain hoidossa maksavaurion vuoksi: Näin tunnistat sienimyrkytyksen oireet – voivat olla alussa huomaamattomat - Terveys - Ilta-Sanomat

Sienestäjiä vuosittain hoidossa maksavaurion vuoksi: Näin tunnistat sienimyrkytyksen oireet – voivat olla alussa huomaamattomat

Sienikauden ainoa riski ei ole metsään eksyminen – osa sienistä on myrkyllisiä. Paras tapa ehkäistä myrkytys on poimia vain tuntemiaan sieniä.

Sienten tunteminen on sekä hauskaa että hyödyllistä.­

10.8. 11:37

Sienikausi on alkamassa. Suurin osa Suomessa kasvavista sienistä on myrkyttömiä, mutta myrkyllisiäkin mahtuu joukkoon. Myrkkysienen syöminen voi aiheuttaa maksa- ja munuaisvaurioita, Munuais- ja maksaliitto muistuttaa.

Vakavissa myrkytyksissä sieniä on aina syöty. Pelkkä maistaminen aiheuttaa harvoin vakavia oireita. Pihapiiristä löytyvän sienen maistelusta ei useimmiten ole haittaa edes pienille lapsille, mutta erittäin myrkylliset metsäsienet voivat olla heille vaaraksi jo pienenä määränä.

Sienimyrkytys johtaa erittäin harvoin maksansiirtoon, mutta sienestäjiä on vuosittain hoidossa maksavaurion vuoksi. Sienen aiheuttama äkillinen munuaisvaurio voi johtaa dialyysihoidon tarpeeseen, mutta vain reilulle kymmenesosalle jää akuuttivaiheen jälkeen krooninen munuaisten vajaatoiminta.

Sienimyrkytyksen oireita

Sienimyrkytyksen oireiden alku vaihtelee vajaasta tunnista vuorokauteen.

Yleisimpiä alkuvaiheen oireita ovat:

  • pahoinvointi, oksentelu

  • vatsakipu, ripuli

  • hermostoon vaikuttavat myrkylliset sienet voivat aiheuttaa huimausta, päänsärkyä, sekavuutta ja harhoja sekä vakavissa tapauksissa jopa tajuttomuutta.

Alkuoireet voivat kuitenkin olla huomaamattomia. Esimerkiksi suippumyrkkyseitikin aiheuttamat oireet ilmaantuvat jopa vasta kahden viikon kuluttua syömisestä.

Jos myrkyllisiä sieniä on syöty ruoaksi, on aina syytä hakeutua sairaalaan. Mahdollisimman nopeasti nautittu lääkehiili estää myrkkyjen imeytymistä.

Muun muassa erilaiset kärpässienet kuuluvat myrkyllisiin sieniin.­

Poimi vain sieniä, jotka tunnet

Paras tapa välttää sienimyrkytys on poimia vain sieniä, jotka varmasti tunnistat.

Sienen tunnistaminen on tärkeää myös mahdollisen oikean hoidon valitsemiseksi. Jos sientä ei tunnista itse, tuntomerkkien lisäksi muistiin kannattaa laittaa kasvupaikka.

Suomessa tavallisin maksavaurion aiheuttava sieni on valkokärpässieni. Muita erityisen myrkyllisiä sieniä ovat muun muassa suippumyrkkyseitikki, kavalakärpässieni ja myrkkynääpikkä. Korvasieni on raakana myrkyllinen, mutta oikein käsiteltynä syötävä.

Muista nämä

  • Poimi vain sieniä, jotka tunnet.

  • Jos epäilet syöneesi myrkkysieniä, sieni on hoidon kannalta tärkeä tunnistaa.

  • Pelkkä maistaminen aiheuttaa harvoin vakavia oireita.

  • Sienimyrkytyksen oireiden alku vaihtelee tunnista vuorokauteen.

  • Jos epäilet sienimyrkytystä, ota yhteys Myrkytystietokeskukseen.

Myrkytystietokeskus vastaa ympäri vuorokauden äkillisten sienimyrkytysten ehkäisyyn ja hoitoon liittyviin kysymyksiin numerossa 0800 147 111.

Lähde: Munuais- ja maksaliitto

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?