Rasvamaksan seurauksena tuleva maksasyöpä lisääntyy voimakkaasti – on usein pitkään oireeton, mutta nämä merkit voivat viitata siihen - Terveys - Ilta-Sanomat

Rasvamaksan seurauksena tuleva maksasyöpä lisääntyy voimakkaasti – on usein pitkään oireeton, mutta nämä merkit voivat viitata siihen

Maksasyöpää aiheuttava rasvamaksa on jo joka neljännellä suomalaisella.

Rasvamaksa voi osalla ajan myötä edetä maksakirroosiksi, ja samalla kasvaa myös maksasyövän riski.­

24.7.2020 13:38

Rasvamaksan seurauksena aiheutunut maksasyöpä lisääntyy voimakkaasti.

Syöpäsäätiön mukaan maksasyöpään sairastuneiden määrä on kuusinkertaistunut Suomessa viidenkymmenen viime vuoden aikana.

– Maksakirroosi on yleisin maksasyövän syy. Kirroosi voi tulla myös ei-alkoholiperäisen maksasairauden seurauksena, Helsingin yliopiston professori Hannele Yki-Järvinen kertoi säätiön tiedotteessa alkuvuodesta.

Vuosittain 600 sairastuu

Yleistymisestään huolimatta maksasyöpä ei kuulu yleisimpiin syöpiin.

Suomessa maksasyöpään sairastuu vuosittain noin 600 henkeä. Kaksi kolmasosaa heistä on miehiä.

Sairastuminen lisääntyy iän myötä, ja eniten uusia tapauksia ilmenee noin 70-vuotiailla.

Maksasyöpä on ennusteeltaan huono, sillä viiden vuoden kuluttua sairastumisesta elossa on kahdeksan prosenttia sairastuneista.

Syöpä on pitkään oireeton

Syöpäjärjestöjen mukaan useimmat maksasyövistä ovat pitkään oireettomia. Usein oireita syntyy vasta silloin, kun kasvain kasvaa tai leviää lähielimiin.

Tyypillisiä oireita ovat:

  • Ylävatsan kipu

  • Ruokahaluttomuus

  • Täyttymisen tunne

  • Pahoinvointi

  • Pidemmälle edennyt maksasyöpä voi aiheuttaa laihtumista, kuumeilua ja keltaisuutta.

  • Maksasyövän oireisiin voi kuulua myös kutinaa, joka johtuu veren sappihappopitoisuuden noususta.

  • Maksan toiminnan heikentyminen johtaa usein siihen, että vatsaontelon sisään kertyy nestettä. Runsas neste suurentaa vatsan ympärysmittaa, mikä voi tuntua kiristävältä ja kivuliaalta.

Taustalla usein maksakirroosi

Maksasyöpä syntyy vain harvoin terveeseen maksaan. Usein taustalla on maksakirroosi tai jokin muu maksasairaus, Syöpäjärjestöt kertoo.

Suomalaisista joka neljännellä aikuisella on rasvamaksa. Rasvamaksa ja sitä seuraava kirroosi voivat olla seurasta alkoholinkäytöstä mutta myös ei-alkoholiperäisiä. Ei-alkoholiperäiset sairaudet liittyvät epäterveelliseen ruokavalioon, ylipainoon ja etenkin vyötärölihavuuteen.

Rasvamaksa ei ole kaikilla samanlainen tauti. Joka viides saa taudin vaikeamman tulehduksellisen muodon, steatohepatiitin, joka voi ajan myötä edetä maksakirroosiksi.

– On mysteeri, miksi osalle tulee maksaan tulehdusta, eli steatohepatiitti, ja miksi se joillakin etenee fibroosiksi ja kirroosiksi, sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Ville Männistö kertoi aiemmin.

Fibroosi tarkoittaa, että maksaan muodostuu sidekudosta, mikä edelleen voi johtaa maksan kovettumiseen ja maksakirroosiin – ja samalla kasvaa myös maksasyövän riski.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?