Joka sadas kärsii kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä – 9 oireen lista: 3 yhdessä voi paljastaa manian - Terveys - Ilta-Sanomat

Joka sadas kärsii kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä – 9 oireen lista: 3 yhdessä voi paljastaa manian

Tutkimusten mukaan on tavallisempaa, että kaksisuuntainen mielialahäiriö jää diagnosoimatta kuin että se todettaisiin ihmisellä, jolla sitä ei oikeasti ole.

16.7.2020 11:30

Kaksisuuntainen mielialahäiriö nousi taas puheenaiheeksi, kun toimittaja Päivi Storgård, 54, kertoi Ylen Kutsuvieras-ohjelmassa, millaista elämä sairauden kanssa on.

– Istutin vapaapäivinä kasveja tuntitolkulla syömättä ja juomatta. Siivosin niin, että ovenpielistä irtosi suuria puutikkuja vetäessäni imuria riuskoin ottein monta kertaa päivässä. Sydämessä tuntui ylimääräisiä lyöntejä. Jotenkin tiesin, että tämä ei pääty hyvin, mutta en pystynyt lopettamaan, Storgård kuvaili.

Kaksisuuntainen mielialahäiriö oireilee masennusjaksoina, joiden aikana ihminen ei välttämättä kykene edes käymään suihkussa sekä maniana tai hypomaniana, jolloin käytös voi olla hyvin impulsiivista.

Julkaisemme nyt uudelleen artikkelin, jossa aiemmin kerroimme kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä ja siitä, mitkä oireet voivat paljastaa manian.

Joka sadas sairastaa

Kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastaa noin 0,5–1 prosenttia väestöstä. Se tarkoittaa, että noin joka sadannella vastaantulijalla on kaksisuuntainen mielialahäiriö, kertoo kirja Kaksisuuntainen mielialahäiriö – Opas sairastuneille ja heidän omaisilleen (Duodecim).

Sairaudessa mieliala ja jaksaminen vaihtelevat. Jokaisella meistä on parempia ja pahempia päiviä, mutta kaksisuuntaisessa mielialahäiriössä mieliala vaihtelee huomattavasti tavallista voimakkaammin.

Sairastuneella vaihtelevat masennuskaudet ja vauhdikkaan mielialan maniat sekä normaalin mielialan kaudet, jolloin ihminen on toimintakykyinen, tavallinen oma itsensä.

Läheiset huomaavat muutokset, sairastunut itse usein ei

Sairausjakson aikana ihminen ei ole oma itsensä. Hän voi olla lamaantunut sängynpohjalle tai jopa pelottavan energinen. Muutokset ovat niin voimakkaita, että läheiset huomaavat ne, mutta sairastunut itse ei useinkaan näe toiminnassaan mitään kummallista. Päinvastoin: maniassa hän voi kokea elävänsä elämänsä parasta aikaa.

Keskeistä sairaudessa on mielialan muutos. Kun kohonneen mielialan tai ärtyisyyden lisäksi havaitaan yhdeksästä muusta oireesta samanaikaisesti vähintään kolme, kyse voi olla maanisen jakson diagnoosista.

Oireiden täytyy olla pitkäkestoisia ja sellaisia, että ne aiheuttavat ainakin jonkinasteista toimintakyvyn häiriintymistä. Diagnoosi tehdään aina sairauden koko kuvan perusteella, ei minkään yksittäisen oireen perusteella.

Nämä 9 oiretta voivat olla merkkejä maniasta:

1. Toimeliaisuuden lisääntyminen tai fyysinen rauhattomuus

  • Toimeliaisuuden haitallisuus tai hyödyllisyys riippuu pitkälti siitä, mihin se suuntautuu: ahkeraan työntekoon vai holtittomaan bilettämiseen.

2. Puheliaisuuden lisääntyminen (puhetulva)

  • Ääritapauksessa henkilöltä on mahdoton saada suunvuoroa, sillä hän puhuu pakonomaisesti kaiken aikaa.

3. Ajatuksenriento tai tunne siitä, että ajatustoiminta on kiihtynyt

  • Uusia ideoita ja oivalluksia tulee jatkuvasti, ja ajatukset hyppivät asiasta toiseen.

4. Tavanomaisten sosiaalisten käytöstapojen häviäminen siten, että esiintyy olosuhteisiin nähden epäasiallista käyttäytymistä

  • Maaninen henkilö voi olla olla tungetteleva ja ottaa kantaa asioihin, jotka eivät kuulu hänelle, tai käyttäytyä ylituttavallisesti vieraita ihmisiä kohtaan.

5. Unen tarpeen väheneminen

  • Yöuni voi lyhentyä muutamaan tuntiin, ääritapauksessa ihminen ei nuku lainkaan.

6. Itsetunnon kohoaminen tai kuvitelmat omista kyvyistä tai suuruudesta (grandiositeetti)

  • Ihminen voi kokea olevansa korvaamaton, omaavansa poikkeuksellisia kykyjä ja olevansa ylivertainen muihin ihmisiin verrattuna.7. Keskittymiskyvyttömyys tai jatkuvat muutokset toiminnassa tai suunnitelmissa.

7. Keskittymiskyvyttömyys tai jatkuvat muutokset toiminnassa tai suunnitelmissa

  • Tyypillistä on siirtyily tekemisestä toiseen, jolloin hommat jäävät eriasteisesti kesken.

8. Uhkarohkea tai vastuuton käyttäytyminen, jonka riskejä henkilö ei tunnista (esimerkiksi tuhlaileva ilonpito, hurjat seikkailut tai vastuuton ajotapa)

  • Maanisena voidaan ostaa autoja ja asuntoja, saatetaan tehdä harkitsemattomia sijoituksia tai ajetaan holtittomasti autolla.

9. Lisääntynyt seksuaalinen halukkuus tai seksuaalinen holtittomuus

  • Syrjähypyt eivät ole harvinaisia manian aikana.

Kaksisuuntaisen mielialahäiriön diagnosointi on vaativaa. Diagnoosin varmentamiseen tarvitaan usein aikaa ja useampi käynti psykiatrian erikoislääkärin vastaanotolla.

Lähteet: Kaksisuuntainen mielialahäiriö – Opas sairastuneille ja heidän omaisilleen (Duodecim, 2017). Oireet ICD-10-tautiluokituksen mukaan.

Artikkeli on julkaistu Ilta-Sanomissa alun perin 19.12.2017.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?