Punkin puremasta alkoi Evan pitkä piina: ”Olen kärvistellyt 8 vuotta” - Terveys - Ilta-Sanomat

Punkin puremasta alkoi Evan pitkä piina: ”Olen kärvistellyt 8 vuotta”

Eva Kyrklund sai diagnoosin liha-allergiasta.

Julkaistu: 14.7. 14:22

Porvoolainen Eva Kyrklund kärsii harvinaisesta allergiasta punaiselle lihalle.

Punkin eli puutiaisen purema voi aiheuttaa allergian punaiselle lihalle. Liha-allergiasta kärsivä Eva Kyrklund kertoo IS:lle oireistaan.

– Olen kärvistellyt kahdeksan vuotta asian kanssa. Sain punkin pureman kesällä 2011. Oireita alkoi tulla vasta seuraavana kesänä, porvoolainen 50-vuotias artenomi Eva Kyrklund kertoo.

Aiheesta kertoi aiemmin STT.

Millaisia oireet olivat, jos söit lihaa?

– Ensimmäiset oireet olivat käsien ja ja sormien kipeytyminen. En osannut ensin yhdistää niitä punkin puremaan. Aluksi minulle tuli siis lihas- ja nivelkipuja sekä ”sitkeä flunssa”, jolle laitettiin kroonisen nuhan diagnoosi, Kyrklund kertoo tilanteestaan.

– Varsinaisia vatsaoireita minulla ei ollut aluksi kuin satunnaisesti, ja vasta noin puolitoista vuotta sitten alkoivat jatkuvat vatsaoireet, hän sanoo.

”Tuntui kuin ruoansulatukseni olisi sanonut itsensä irti”

Tilanne siis vain paheni vähitellen vuosien kuluessa, ja pian alkoivat kovat vatsa- ja selkäkivut. Hän totesi, että oireet pahenivat aina, kun hän oli syönyt maitotuotteita, naudanlihaa tai sianlihaa.

Koska maitohappobakteereista ei ollut apua, Kyrklund siirtyi eliminaatiodieettiin.

Eva Kyrklund kärsii liha-allergiasta, joka alkoi punkin puremasta.

– Jätin pois maitotuotteet sekä muut mahdolliset ja tavalliset vatsaoireiden aiheuttajat, kuten vehnän ja sipulin. Nisäkäslihat jäivät pois myös, sillä keskityin helpommin sulaviin ruokiin.

– Tuntui kuin ruoansulatukseni olisi sanonut itsensä irti, ja vointi oli todella huono, hän kertaa.

Oireisiin etsittiin syitä jopa paniikkihäiriöstä

Vatsan oireita yritettiin hoitaa myös probiooteilla.

Vähitellen Kyrklund alkoi epäillä punkin pureman aiheuttaneen oireet.

– Puremia oli tullut muulloinkin kuin 2011. Aloin epäillä, että kyseessä voisi olla allergia. Tutkin ruotsalaisia terveyden alan sivustoja ja pääsin selville siitä, että puutiaisen purema voi aiheuttaa liha-allergian.

Lastenallergologian erikoislääkäri, professori Mika Mäkelä sanoi STT:lle, että allergia pakottaa jättämään pois ruokavaliosta punaisen lihan, mutta kana ja kala eivät aiheuta oireita. Suomessa on vain muutamia todettuja tapauksia. Mäkelä arvioi, että Suomessa voisi väkiluku huomioiden olla satakunta liha-allergikkoa.

– Syitä oireisiini oli etsitty jopa paniikkihäiriöstä, mutta vihdoin marraskuussa 2019 sain verikokeessa positiivisen tuloksen liha-allergian vasta-aineista, Kyrklund kertoo.

Liha-allergia on harvinainen yliherkkyys

Kävi siis ilmi, että Kyrklund oli saanut puutiaisen puremasta harvinaisen liha-allergian eli alpha-gal-yliherkkyyden.

Miten kaikki tämä vaikuttaa nyt ruokavalioosi ja elämääsi?

– Nisäkäsperäisiä tuotteita, maitotuotteet mukaan lukien, joudun välttämään sekä tarkistamaan lääkevalmistajilta apuaineiden alkuperät. Näitä ovat laktoosin ja gelatiinin lisäksi stearaatit, glyseriinit, glyserolit. Tarkastan siis, ovatko apuaineet nisäkäs-, kasvi- vai synteettistä alkuperää.

– Voin siis syödä lintuja ja kalaa, viljelty kala poislukien. Ja jos muutama lehtikirva salaattiin livahtaa se ei ole haitaksi. Munivat otukset ovat siis ok, hän korostaa.

Miten elämäsi sujuu nyt?

– Olen perustanut Alpha Gal - Liha-allergia -nimisen tukiryhmän Facebookiin. Ehkä se auttaa muita. Ruotsalaisesta Köttallergi-ryhmästä ja englanninkielisistä Alpha-gal-ryhmistä saa myös tietoa.

– Kun pääsin oireiden aiheuttajien jäljille viime kesänä, terveydenhuollossa minulle yritettiin siitä huolimatta tarjota muita sairauksia, hän sanoo.

Kyrklundin mukaan näitä olivat vaihdevuodet, siitepöly-, tekstiilipölyallergia ja paniikkikohtaukset anafylaksian eli äkillisen yliherkkyysreaktion tilalle.

Kokeessa paljastuivat liha-allergian vasta-aineet. Kuvassa ote Kyrklundin lääkäriltä saamasta lausunnosta.

– Näin kävi, vaikka olin jatkuvasti maininnut, että tietyt ruoat pahensivat oireitani kaikin puolin. Punkinpuremia oli tullut vuosittain. Verikoe, joka tehtiin Huslabilla, oli Alpha-gal 1,3. Se on heikosti tunnettu terveydenhuollossa ja jouduin itse pyytämään sitä, sillä sen olemassaolosta ja kytköksestä liha-allergiaan ei näkynyt olevan tietoa, hän kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?