Pitkä automatka edessä? Laskimotukos voi tulla kenelle tahansa – hälyttävä merkki jalassa on aina syy lähteä päivystykseen - Terveys - Ilta-Sanomat

Pitkä automatka edessä? Laskimotukos voi tulla kenelle tahansa – hälyttävä merkki jalassa on aina syy lähteä päivystykseen

Julkaistu: 14.7. 10:51

Laskimotukoksen vaarallisin seuraus on keuhkoveritulppa.

Laskimotukos eli veritulppa syntyy tyypillisesti, kun istutaan matkustamassa pikiä aikoja autossa, junassa tai lentokoneessa.

Terveystalo muistuttaa, että jos kesälomareissulla on tarkoitus taittaa satoja kilometrejä päivässä, on hyvä pitää mielessä laskimotukoksen mahdollisuus.

Laskimot kuljettavat verta elimistöstä takaisin sydämeen ja keuhkoihin. Veri virtaa niissä hitaasti ja matalalla paineella, ja siksi ne ovat muita suonia otollisempia paikkoja hyytymien muodostumiselle.

Näin voit välttää tukoksen

Jos edessä on tuntien mittainen istumismaraton, erityisen tärkeää on varmistaa riittävä nesteytys.

– Alkoholia kannattaa välttää, sillä se kuivattaa elimistöä ja lisää laskimoveritukoksen riskiä. Pitkään paikoillaan istuttaessa paras lomadrinkki on vesi, sisätautien erikoislääkäri Joni Suomi kertoo Terveystalon tiedotteessa.

Vedenjuonnin ohella hän neuvoo välttämään jalat ristissä istumista ja kiinnittämään huomiota liikkumiseen.

– Säännöllinen jaloittelu herättelee pumppua ja tehostaa verenkiertoa ehkäisten siten tukoksia.

Mikäli suvussa on taipumusta laskimotukoksiin, omasta tukosriskistä kannattaa keskustella lääkärin kanssa. Perinnöllisyyden ohella riskiä voivat lisätä tietyt sairaudet ja lääkkeet sekä tupakointi.

Lääkäri voi arvioida, onko tarvetta ennaltaehkäisevälle lääkitykselle.

– Lääkitys voidaan antaa kerta-annoksena ennen matkalle lähtöä. Se vaikuttaa veren hyytymiseen estäen tukosten syntyä, Suomi sanoo.

– Myös lentosukat ovat hyvä ehkäisevä apukeino: ne sopivat kaikenikäisille, myös automatkoille. Lentosukkien teho perustuu siihen, että puristamalla jalkoja ne ajavat verta varpaista sydämeen päin.

Älä ohita oireita

Kuten monet muutkin sairaudet, myös laskimotukokset yleistyvät iän myötä.

Kyse ei kuitenkaan ole vain vanhusten sairaudesta, sillä tukos voi tulla kenelle tahansa.

– Näitä esiintyy kaikilla aikuisilla. Yleisimmin potilaat ovat keski-ikäisiä ja sitä vanhempia, mutta ikäsidonnaisuus ei ole voimakasta. Laskimotukoksia tulee myös nuorille ihmisille, kardiologi Tapio Aalto Mehiläisestä sanoi aiemmassa jutussamme.

Laskimotukoksen tuntomerkkejä ovat toispuolinen kipu ja turvotus. Tukos muodostuu lähes aina alaraajaan, usein säären tai pohkeen alueelle.

Laskimotukoksen tyypilliset oireet ovat:

 • Pohkeen turvotus.

 • Leposärky.

 • Arkuus.

 • Kävellessä tuntuva kipu.

 • Usein oireena on vain jokin näistä.

 • Laskimotukos voi olla salakavalasti myös täysin oireeton.

Tunnista hälyttävä merkki

Hälyttävä merkki laskimotukoksesta on, jos alaraaja – useimmiten juuri pohje – kipeytyy kuin itsestään, ilman mitään vammaa.

– Alaraajan kipeytyminen, turpoaminen ja muuttuminen pinkeäksi ja sinertäväksi on aina syy hakeutua päivystysvastaanotolle, Tapio Aalto sanoi.

Päivystyksessä hoito aloitetaan verenohennuslääkkeellä, joka vaikuttaa veren hyytymiseen nopeasti.

Lääkityksestä voi tulla pysyväkin hoito, jos lääkäri arvioi uusiutumisriskin korkeaksi.

Vaarallisin seuraus on keuhkoveritulppa

Pahimmassa tapauksessa laskimotukos saattaa lähteä jalasta liikkeelle, ja hyytynyt veri päätyy keuhkoihin asti. Keuhkoveritulppa on vakava tila, joka voi johtaa jopa äkilliseen kuolemaan.

Keuhkoveritulpan tyypillisiä oireita ovat hengenahdistus, yskänärsytys, veriyskä ja rintakipu, sekä rasituksen siedon heikentyminen.

Näin ehkäiset

 • Huolehdi nesteytyksestä: suosi vettä, vältä alkoholia.

 • Jaloittele mahdollisuuksien mukaan ja vältä jalat ristissä istumista.

 • Käytä lentosukkia, kun joudut istumaan pitkään paikoillasi.

 • Selvitä, onko sinulla kohonnut riski sairastua veritulppaan.

 • Keskustele tarvittaessa sisätautilääkärin kanssa ennaltaehkäisevästä hoidosta.

Lähde: Terveystalo

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?