Jos kuulut tähän sydänpotilaiden ryhmään, tupakoinnin lopettaminen on erityisen tärkeää - Terveys - Ilta-Sanomat

Jos kuulut tähän sydänpotilaiden ryhmään, tupakoinnin lopettaminen on erityisen tärkeää

Tupakoinnin lopettaminen erityisen tärkeää alle 50-vuotiaana sydänkohtauksen saaneille, osoittaa uusi tutkimus.

Tutkijoiden mukaan tupakointi todennäköisesti myös aiheutti monien sydäninfarktin.­

13.7. 9:05

Jopa puolet alle 50-vuotiaana sydäninfarktiin sairastuvista tupakoi ja monet jatkavat vielä sairastumisen jälkeenkin. Tuoreen tutkimuksen perusteella tupakoinnin lopettaminen voisi kuitenkin huomattavasti parantaa heidän ennustettaan. Tutkimus perustuu runsaan 2 000:n alle 50-vuotiaana sydäninfarktin saaneen 11-vuotiseen seurantaan.

Sydäninfarktiin sairastuessaan potilaista puolet tupakoi ja heistä 62 prosenttia tupakoi edelleen vielä vuoden kuluttua. Kun heitä verrattiin potilaisiin, jotka lopettivat tupakoinnin sairastuttuaan, tupakoinnin lopettaneiden riski menehtyä seurannan aikana oli peräti 70 prosenttia pienempi.

Tupakointiin liitetty kuolleisuusriski oli suurempi kuin aiemmin on ajateltu, mikä korostaa tupakoinnin merkitystä erityisesti alle 50-vuotiaiden infarktipotilaiden riskitekijänä. Tupakointi myös todennäköisesti aiheutti monien sydäninfarktin, tutkijat kirjoittavat.

Havainnot ovat tervetulleita, sillä vaikka tupakoinnin sydänhaitat on tiedetty pitkään, valtaosa tutkimuksista on keskittynyt vanhempiin potilaisiin.

Tupakointi on Suomessa vähentynyt huomattavasti edeltävien vuosikymmenten aikana, mutta yhä 14 prosenttia miehistä ja 11 prosenttia naisista tupakoi päivittäin. Tupakoivat sairastuvat sydäninfarktiin noin 3–6 kertaa todennäköisemmin kuin savuttomat.

Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?