Palaudu stressistä – 10 vinkkiä parempaan uneen lomalla - Terveys - Ilta-Sanomat

Palaudu stressistä – 10 vinkkiä parempaan uneen lomalla

Unen saanti ei ole itsestäänselvyys lomallakaan. Kokosimme yhteen vinkit, jotka voivat auttaa, kun uni ei tule.

Hyvä uni on tärkeää palautumisenkin kannalta.­

9.7. 11:35

Vaikka loma onkin rentoutumisen aikaa, stressi ei välttämättä helpota heti loman alettua. Lomaan kohdistuvat odotukset voivat aiheuttaa paineita ja myös stressaavat työasiat saattavat pyöriä mielessä lomasta huolimatta.

Aivotutkija Katri Saarikivi jakoi aikaisemmassa jutussamme vinkkejä siihen, miten stressaantuneen kannattaa lomailla. Jos mahdollista, kesälomalla kannattaa olla täysin laiska ja tekemättä mitään.

Saarikivi korostaa myös unen tärkeyttä lomalla.

– Yksi asia, josta on ollut paljon puhetta viime vuosina mutta joka silti todella monella työikäisellä jää liian vähäiseksi, on uni.

Riittävä uni kohentaa monipuolisesti aivojen terveyttä ja kirkastaa ajattelua.

– Uni on ykkösjuttu, johon kannattaa satsata. Unen aikana aivot puhdistavat itse itseään, tieto järjestyy ja päätöksistäkin tulee parempia, kun niitä pystyy muhittelemaan unen aikana.

Olemme aikaisemmin koonneet yhteen useita univinkkejä, jotka kannattaa pitää mielessä myös lomalla.

10 vinkkiä parempaan uneen

1. Liiku

Helsingin Uniklinikan tutkimusjohtajan, professori Markku Partinen kertoi IS:lle aiemmin, että unen laatua pystyy parantamaan oikeanlaisen liikunnan avulla. Päiväaikainen aktiivisuus ja liikunta helpottavat nukahtamista. Partinen suosittelee liikkumaan myös illalla. Esimerkiksi kävelylenkki kello 18:n ja 20:n välisenä aikana toimii hyvin.

2. Viilennä huone

Voit viilentää huoneen pitämällä ikkunoita auki tai hankkimalla ilmalämpöpumpun. Jos makuuhuoneen lämpötila on yli 27 astetta, nukahtaminen on vaikeaa.

3. Minimoi valo

Himmennä valoja ennen nukkumaanmenoa ja käytä tarvittaessa pimennysverhoja. Mitä enemmän on valoa, sitä vähemmän ihmisessä erittyy melatoniinia.

4. Paranna rytmiä

Kokeile elää kaksi viikkoa niin, että heräät ja menet nukkumaan samaan aikaan joka päivä. Heittoa saa olla enintään tunti. Yöunen kesto on pisin, kun käy nukkumaan kehon lämpötilan laskiessa kello 22:n ja 24:n välillä. Jos mahdollista, älä ota päivällä nokosia.

5. Pidä kiinni rituaaleistasi

Myös rituaalit auttavat nukahtamisessa. Pyri tekemään asiat aina samalla tavalla, vaikka olisit kesälomareissussa.

6. Sulje puhelin ja tietokone

Laitteiden sininen valo piristää, koska se estää unihormoni melatoniinin tuotantoa.

7. Syö ja juo hyvin

Syö paria tuntia ennen nukkumaanmenoa kevyt iltapala, jotta verensokeri ei laske yöllä liian alas. Älä käytä liikaa kofeiinituotteita. Jos juot kahvia tai teetä, nauti kahvisi viimeistään neljä tuntia ennen nukkumaanmenoa.

8. Vältä alkoholia illalla

Vaikka moni nauttiikin kesästä viinilasi tai oluttuoppi kourassa, alkoholin kanssa kannattaa olla tarkkana. Kolme tai useampia alkoholiannoksia illassa, ja yöunen laatu heikkenee huomattavasti. Alkoholi aiheuttaa myös yöllisiä heräämisiä.

9. Minimoi stressi

Käytä 5–10 minuuttia siihen, että kirjaat ylös mieltäsi vaivaavat asiat. Viimeiseksi ennen nukkumaanmenoa kannattaa virittää aivot positiivisiin ajatuksiin. Älä myöskään stressaa unettomuudesta – nukkumisen ei tarvitse olla suorittamista.

10. Tarkkaile elämääsi ja nukkumistasi

Pystytkö elämään arvojesi mukaisesta, vaikka kärsitkin unettomuudesta? Kannattaa ehkä osallistua kaveritapaamiseen illalla, vaikka pelkäisikin unettomuutta. Hyvä idea on myös tarkkailla unta pitämällä unipäiväkirjaa. Kirjaa, mitä teit päivällä ja miten hyvin nukuit.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?