Tutkimus: Täyshedelmämehut eivät suurenna tyypin 2 diabeteksen riskiä - Terveys - Ilta-Sanomat

Tutkimus: Täyshedelmämehut eivät suurenna tyypin 2 diabeteksen riskiä

Hedelmämehujen on epäilty altistavan kakkostyypin diabetekselle, koska ne sisältävät paljon sokeria.

Tutkimuksessa täyshedelmämehuja paljon nauttivat eivät sairastuneet diabetekseen yhtään todennäköisemmin kuin ne osallistujat, jotka eivät juoneet niitä lainkaan.

1.7.2020 9:59

Täyshedelmämehuja suosivat eivät sairastu tyypin 2 diabetekseen sen todennäköisemmin kuin muutkaan, tuore tutkimus osoittaa. Hedelmämehujen on epäilty altistavan diabetekselle, koska ne sisältävät paljon sokeria.

Tutkimus julkaistiin Journal of Nutrition -lehdessä, ja siinä 36 000 hollantilaista 20–69-vuotiasta seurattiin keskimäärin 15 vuoden ajan. Seurannan aikana hieman alle 1 500 osallistujaa sairastui tyypin 2 diabetekseen.

Kun osallistujat ryhmiteltiin heidän täyshedelmämehukulutuksensa perusteella, mehuja paljon nauttivat eivät sairastuneet diabetekseen yhtään todennäköisemmin kuin osallistujat, jotka eivät juoneet niitä lainkaan. Yhteyksiä ei havaittu edes osallistujilla, jotka joivat yli kahdeksan lasillista viikoittain.

Mehuja koskevat tulokset eivät riippuneet siitä, kuinka paljon tai vähän osallistuja söi varsinaisia hedelmiä. Myöskään pelkkä hedelmien syöminen ei vaikuttanut sairastumisriskiin tässä aineistossa.

Tutkimuksessa paljon täyshedelmämehuja juovat olivat elämäntavoiltaan terveempiä kuin muut osallistujat, mikä saattoi vaikuttaa tuloksiin. Havainnot joka tapauksessa viittaavat siihen, että täyshedelmämehuja suosivat eivät ole suurentuneessa vaarassa sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?