Suomalaiset sortuvat yleiseen virheeseen lääkkeiden säilyttämisessä – näin nopeasti lääkkeet vanhenevat - Terveys - Ilta-Sanomat

Suomalaiset sortuvat yleiseen virheeseen lääkkeiden säilyttämisessä – näin nopeasti lääkkeet vanhenevat

Milloin olet viimeksi tarkistanut lääkekaappisi sisällön?

Julkaistu: 30.6. 17:30

Muistathan tarkistaa myös mökin lääkekaapin sisällön!

Kerroimme aiemmin, kuinka osa suomalaisista syö ilman reseptiä saatavia kipulääkkeitä liikaa eli välittämättä pakkausselosteissa määritellyn turvallisen käytön rajoista.

Lääkkeiden pakkausselosteiden ohjeiden noudattamisen lisäksi huomiota kannattaa kiinnittää myös lääkkeiden säilymiseen. Kysyimme asiantuntijalta, kuinka nopeasti lääkkeet vanhentuvat ja millaisia virheitä niiden säilyttämisessä tehdään.

Lääketabletit säilyvät tyypillisesti kaksi vuotta

Yliopiston apteekin asiakaspalvelupäällikkö, proviisori Tatu Hämäläinen kertoo, että lääkkeiden säilyvyys vaihtelee valmisteesta riippuen, ja se kannattaakin aina tarkastaa lääkepakkauksesta. Päiväykset ovat myös tarkkoja, joten niitä on syytä noudattaa.

Päiväys löytyy yleensä pakkauksen kyljestä yhdessä eränumeron kanssa. Viimeinen käyttöpäivämäärä on painettu myös jokaiseen läpipainopakkauksen tablettilevyyn, josta sen löytää, vaikka alkuperäinen pahvipakkaus olisikin hukkunut.

– Tyypillisesti tabletit, esimerkiksi kipu- ja allergialääkkeet, säilyvät kaksi vuotta niiden valmistamisesta, Hämäläinen sanoo.

Tarkkana kesämökin lääkkeiden kanssa

Osa lääkkeistä vanhenee kuitenkin huomattavasti nopeammin.

– Monet liuokset vanhenevat nopeasti. Esimerkiksi lasten antibioottimikstuurat säilyvät tyypillisesti vain kaksi viikkoa sen jälkeen kun niihin on lisätty apteekissa vesi.

Hämäläinen suosittelee siivoamaan ja tarkistamaan lääkekaapin tai -laatikon puolen vuoden välein. Moni säilyttää lääkkeitä myös kesämökillä, joten myös niiden kanssa on syytä olla tarkkana.

– Mökillä tarkastus kannattaa tehdä ainakin keväisin. Mikäli kesämökki ei ole talvella lämmitetty, kannattaa lääkkeet tuoda sieltä pois talven ajaksi. Lääkettä ei saa koskaan päästää jäätymään.

Yksi yleinen virhe tapahtuu lääkkeiden säilyttämispaikan valinnassa

Mikä sitten on paras paikka säilyttää lääkkeitä?

– Yleensä lääkkeet kannattaa säilyttää huoneenlämmössä, valolta ja kosteudelta suojattuna, Hämäläinen muistuttaa.

Yleinen moka lääkkeiden kanssa tapahtuukin juuri niiden säilyttämisessä.

– Tyypillisin virhe on säilyttää lääkkeitä kylpyhuoneen kaapissa. Se on liian kostea ja lämmin paikka lääkkeiden säilyttämiseen. Kannattaa myös välttää huoneenlämpöön tarkoitettujen lääkkeiden säilyttämistä jääkaapissa, Hämäläinen sanoo.

Toimi näin vanhentuneiden lääkkeiden kanssa

Apteekin henkilökunta saa myös vastata suomalaisten lääkkeiden säilyttämiseen liittyviin kysymyksiin. Erityisesti suomalaisilta puuttuu tietoisuutta lääkkeiden hävittämiseen liittyen.

– Vanhentuneiden lääkkeiden hävittämisestä kysytään paljon. Lääkkeet kannattaa aina tuoda apteekkiin hävitettäväksi, jotta ne eivät päädy luontoon, Hämäläinen neuvoo.

Lisäksi suomalaisia kiinnostaa, mitä lääkkeille tapahtuu kun ne vanhenevat. Hämäläinen muistuttaa, ettei vanhentuneita lääkkeitä kannata käyttää.

– Lääkeaineet hajoavat ajan kuluessa, eikä vanhentuneen lääkkeen teho ole asianmukainen. Jotkin lääkeaineet hajoavat haitallisiksi yhdisteiksi, ja voivat vanhentuneina aiheuttaa erilaisia haittavaikutuksia riippuen lääkeaineesta. Esimerkiksi vanhentunut tetrasykliiniantibiootti voi aiheuttaa munuaisvaurion.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?