Tunnista hälytysmerkit – raitistunut päihdeterapeutti kertoo, milloin juominen alkaa lähteä käsistä

Itsekin aiemmin päihdeongelmasta kärsinyt päihdeterapeutti toivoo, että hoitoon hakeuduttaisiin ajoissa.

Moni hakee selitystä alkoholiongelmaansa muualta kuin riippuvuudesta. Kuten stressistä, masennuksesta, työuupumuksesta, väärästä työpaikasta tai kumppanista.

30.6.2020 8:18

Ennen pelkäsin jäädä lomille ja palata lomilta takaisin työhöni. Syy oli selvä: lomat kuluivat juomiseen. Samalla kun pilasin oman lomani, tein myös läheisteni lomista painajaismaisia. En koskaan uskaltanut pitää kesälomaa kuin enintään kaksi viikkoa kerrallaan. Neljän viikon ”lomaa” en todennäköisesti olisi kestänyt. Koko lomani pyöri alkoholin ehdoilla. Yleensä en saanut tehdyksi paljoakaan sovituista asioista, vaan juominen vei voiton kaikesta, kertoo eräs lukija Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessa.

Työkavereiltakaan ei tarvinnut peittää väsymystä ja vapisevia käsiä.

Kesälomien alkaminen merkitsee tyypillisesti alkoholiongelmien pahentumista. Saman on tehnyt koronakevät.

Päihdehoitokeskus Kantamon nykyisistä asiakkaista noin 40 prosenttia on niitä, joiden juominen alkoi pahentua keväällä etätöihin jäämisen myötä. He eivät enää itse saaneet kierrettä poikki.

– Korona-aika ryöpsäytti juomisen. Sain juuri äsken puhelun, jossa ulkomaille etätöihin jäänyt suomalainen mies kertoi olevansa katkoa vailla, kertoo Kantamon johtava päihdeterapeutti Mika Muukkonen.

Juuri sosiaalisten kontaktien ja kontrollin puute voi sysätä juomisen pois omasta hallinnasta. Maaliskuussa etätyökautta oli kestänyt vain viikko, kun Kantamoon alkoi jo tulla soittoja apua tarvitsevilta.

– Kotona voi olla helvetti irti, mutta työpaikalla tsempataan. Kun viimeinen raja-aita kaatuu, epänormaalista tulee normaali, Muukkonen sanoo.

Tilanteesta voi tulla iso yhteiskunnallinen ongelma, jonka todellinen luonne alkaa paljastua kesälomien jälkeen, kun ihmiset palaavat työpaikoilleen.

– Juominen voi riistäytyä niin, että juo itsensä pitkälle sairauslomalle ja työkyvyttömyyseläkkeelle.

 Oma toiveeni on, että suomalaiset tulisivat tänä vuonna hoitoon jo ennen, kuin lomat on pilattu ja töihin paluu pelottaa.

Turhaa syyllisyyttä

Aamun ensimmäinen ajatus oli vuosia kirkkaana mielessä: voisiko tänään juoda? Silloinkin, kun juominen oli vienyt avioliiton, kodin ja työsuhteen.

Tarvittiin ulkopuolisten puuttuminen, ennen kuin Mika Muukkonen haki itse apua. Myös hän kärsi päihdeongelmasta, mutta on ollut raittiina kohta kymmenen vuotta.

– Läheiset pyysivät kahville ja sanoivat, että saat ihan itse valita: joko he lähtevät lätkimään tai sinä lähdet hoitoon.

Hoidossa Muukkoselta otettiin alkoholin lisäksi pois toinen oleellinen asia, syyllisyyden tunne.

Juuri syyllisyyden, häpeän ja kelpaamattomuuden tunteet estävät monia alkoholiongelmasta kärsiviä hakemasta apua.

– Aina sanotaan että ryhdistäydy. Silloin ihminen käpertyy itseensä ja miettii, mikä vika minussa on.

Korkki aukeaa entistä helpommin lievittämään pahaa oloa – ja kierre on valmis. Ulkopuoliset kuulevat taas lukuisat syyt ja selitykset, joita ihminen tarjoaa itse itselleenkin.

Muukkonen korostaa, että vaikka jokainen on vastuussa omista teoistaan, alkoholismissa on kyse kroonisesta sairaudesta. Siitä voi myös toipua. Riippuvuus ei siis tarkoita sitä, että ihminen olisi selkärangaton tai huono.

Alkoholi aiheuttaa ongelmia jo ennen kuin kyse on varsinaisesta alkoholiongelmasta. Tutkimuksen mukaan yli puoli miljoonaa suomalaista käyttää alkoholia siinä määrin, että pitkäaikaisten terveyshaittojen riski on kohonnut.

Hae apua ajoissa

Apua on viimeistään viisasta hakea silloin, jos omaan juomiseen pettyy kerta toisensa jälkeen.

– Päättää, että ottaa saunakaljan tai viinilasillisen, mutta juominen karkaakin käsistä.

Toinen hälytysmerkki on se, että läheiset alkavat huomautella juomisesta.

– Normaali sosiaalinen juominen ei aiheuta ristiriitoja perheen sisällä. Koko perhe ei lannistu siitä, että äiti ottaa viiniä.

Muukkonen toivoo, että työterveyshuollossa alkoholiongelmat osattaisiin tunnistaa paremmin. Moni menee puhumaan masennuksesta ja unettomuudesta, mutta taustalla onkin riippuvuus. Tätä ihmisen on usein vaikea myöntää. Ajatus alkoholista, – elämän liki ainoasta mielihyvän lähteestä – luopumisesta voi olla kestämätön.

– Ihminen saa aika rauhassa ryypätä itsensä vaikka hengiltä. Riippuvuus ei poistu, jos lyödään kättä päälle ja sovitaan. Ihminen tarvitsee hoitoa.

– Oma toiveeni on, että suomalaiset tulisivat tänä vuonna hoitoon jo ennen kuin lomat on pilattu ja töihin paluu pelottaa.

Apua päihdeongelmaan

Päihdehoitokeskus Kantamon ilmainen neuvontapuhelin vastaa joka päivä 9–21 numerosta 09 3611 9880. Miten ottaa juominen puheeksi alkoholistin kanssa tai miten tunnistaa puhjennut riippuvuus? Puhelimesta saa neuvontaa muun muassa näihin kysymyksiin.

Ehyt ry:n päihdeneuvontapuhelin vastaa 24/7 numerossa 0800 900 45.

Irti Huumeista ry. auttaa huumeiden käyttäjien läheisiä ja käytöstä toipuvia. Puhelin: 0800 980 66 (ma-to klo 9–15 ja 18–21, pe 9–15).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?