Niinan, 34, melanooma kasvoi appelsiinin kokoiseksi – kaikki alkoi rintakehän luomesta: ”Muistakaa aurinkorasva, ja jos jokin mietityttää, lääkäriin” - Terveys - Ilta-Sanomat

Niinan, 34, melanooma kasvoi appelsiinin kokoiseksi – kaikki alkoi rintakehän luomesta: ”Muistakaa aurinkorasva, ja jos jokin mietityttää, lääkäriin”

Niinan on ollut vaikeinta hyväksyä se, että hän ei ole koskaan enää terve.

Niina käy säännöllisesti kontrolleissa ja luomikuvauksessa. Syöpä jäi mukaan elämään.­

26.6.2020 19:00

Luomi rintakehällä oli kasvanut ja muuttanut värinsä tummaksi. Se kutisi, vuosi vertakin. Niina päätti mennä työterveyteen. Elettiin tammikuuta 2016.

– Luomi poistettiin, haava tulehtui, se hoidettiin antibiootilla. Kaksi viikkoa poiston jälkeen sain töihin puhelun, että siinä oli melanooma. Muuttunut luomi vaivasi mieltäni pidempään, ja olen jälkikäteen soimannutkin itseäni, etten mennyt aikaisemmin lääkärin juttusille, 34-vuotias Niina kertoo.

Uutinen oli järkytys.

– Olin silloin kassatyössä ja menin takahuoneeseen puhumaan lääkärin kanssa. Minulle sanottiin, että se on melanooma, ja se joko on jotain tai ei ole, että minuun ollaan keskussairaalasta yhteydessä. Jatkoin työpäivän konemaisesti loppuun, mutta mitään siitä en muista. En pystynyt siinä tilanteessa kertomaan siitä kellekään. Mielessäni pyöri vain sana melanooma ja kuolema.

Kotiin päästessään Niina kertoi löydöksestä vanhemmilleen ja miesystävälleen.

– Sitten se rumba alkoikin. Leikkaus tuli nopealla aikataululla.

Hoito verotti voimia

Rintakehältä leikattiin radikaalisti pois ihoa ja kudosta, ja vasemmasta reidestä otettiin leikkauskohtaan ihosiirre. Samalla otettiin koepalat kainaloiden imusolmukkeista. Sieltä löytyi syöpäsoluja, joten uusi leikkaus oli heti tiedossa.

Niina kävi näyttämässä rintakehän leikkaushaavaa hoitajalle kolme kertaa viikossa kahden kuukauden ajan. Se parani hitaasti, mutta parani lopulta kuitenkin.

Sitten tuli toinen leikkaus. Molemmista kainaloista poistettiin imusolmukkeet. Kun parista poistetusta imusolmukkeesta löytyi syöpäsoluja, päätettiin Niinalle antaa kesäksi sytostaattikuuri.

– Olo oli ihan kamala. Makasin vain ja nukuin. Välillä en jaksanut edes ruokapöydässä istua. Hajut ja tuoksut kävivät nenääni. Hiukset eivät tippuneet, ohenivat vaan kovasti.

Loppusyksystä Niina palasi töihin.

Kasvaimesta appelsiinin kokoinen

Elokuussa 2017 Niina tunsi patin oikeassa kainalossaan. Melanooma oli uusinut kainaloon.

Lääkehoito vei Niinan kaksi kertaa sairaalaan kovan kuumeen ja iho-oireiden vuoksi. Sopivan hoidon löytämisessä kesti aikansa, ja kasvain vain kasvoi. Lopulta se tunki ihon läpi.

– Kasvain oli jo appelsiinin kokoinen. Se haittasi elämääni todella paljon.

Kasvain aiheutti kipua.

– Täytyi pitää todella löysiä paitoja, kun mitään kiristävää ei voinut pitää siinä päällä. En kehdannut liikkua missään. Kättä ei pystynyt pitämään rennosti sivulla. Kasvain vuosi ja aiheutti hajuhaittaa, vaikka sidoksia vaihdettiin kaksi kertaa päivässä.

Sädehoidon ja lääkehoidon yhdistelmällä kasvain alkoi lopulta pienentyä lähes silmissä.

– Lopulta ”appelsiini” pieneni vain pieneksi arpeutuneeksi soiroksi kainaloon.

Heinäkuusta 2019 asti Niina on ollut ilman lääkitystä.

”Olen löytänyt itsestänikin sellaista rohkeutta mitä en edes uskonut omaavani”, Niina sanoo.­

Kiitollisuutta kumppanille

Muutama kuukausi ennen diagnoosia Niina oli alkanut seurustella.

– Se oli iso kolaus niin alkuvaiheessa suhdetta. Ei tiedetty, miten kaikki lähtee rullaamaan. Ei sitä osattu ajatella, että siitä luomen poistosta tämmöinen hässäkkä alkoi. Yksin jäämisen pelko oli myös itselläni.

Puoliso on pysynyt Niinan rinnalla koko ajan.

– Sanat eivät riitä kertomaan sitä, kuinka kiitollinen hänelle olen.

Syöpähoidot ovat jättäneet jälkensä.

– Imusolmukeleikkauksen takia käsieni nestekierto ei enää toimi niin kuin ennen. Fyysisessä rasituksessa nestettä kertyy ja käsiä särkee. Fyysisesti raskasta työtä on vältettävä.

Niina voi kuitenkin hyvin.

– Nautin elämästä ja kesästä. Aurinkorasvaan reilusti isolla suojakertoimella, ja välttelen kello 12–16 välistä aikaa auringossa. Kolmen kuukauden välein käyn kontrollissa, jossa minusta otetaan tietokonetomografiakuvat ja laajat verikokeet. Tähän asti tilanne on pysynyt ennallaan. Toivottavasti jatkossakin.

Syöpäsairas lopun elämää

Niina käy myös luomikuvauksessa. Luomia onkin poistettu, samoin yksi uusi pinnallinen melanooma.

– Melanooma tulee olemaan lopun elämää kehossani, en parane täydellisesti koskaan. Voin kuitenkin elää niin sanotusti tautivapaata elämää niin kauan kun syöpä on uinuvassa tilassa. Ja toivottavasti syöpä nukkuu pitkään. En ole vielä valmis kuolemaan.

– Vaikeinta on ollut hyväksyä se, että ei ole koskaan enää terve. Olen syöpäsairas lopun elämää, vaikka en siltä tällä hetkellä näytäkään, eikä siltä tunnu. Mutta senkin asian kanssa on oppinut elämään. Ihminen pystyy ihme suorituksiin silloin, kun pakko. Olen löytänyt itsestäni sellaista rohkeutta, mitä en edes uskonut omaavani.

Niina on saanut voimaa asioiden läpikäynnistä keskustelemalla sekä tukea ja apua hoitajilta ja toimintaterapeutilta.

– Facebookissa on ryhmä, jossa voi kohtalotovereiden kanssa vaihtaa kuulumisia ja hakea vertaistukea. Tieto siitä, että ei näitä asioita tarvitse yksin jaksaa kantaa, auttaa jaksamaan eteenpäin. Olen onnekas, kun elämässäni on perhe ja ystävät, jotka kaikki ovat olleet tukenani. Kyllähän sitä ihminen pieneksi itsensä tuntee näin isojen asioiden edessä, mutta täytyy vain jaksaa painaa hoidoista ja leikkauksista läpi.

”Melanooma ei ole leikin asia”

Niinan tekee onnelliseksi se, että hän saa nauttia kesästä ja mökkeilystä perheen kanssa. Mikään auringonpalvoja Niina ei koskaan ole ollut.

– Lapsena kyllä paloin rintakehältä useamman kerran, ja kaksi kertaa olen etelässä käynyt. Molemmilla kerroilla itseni poltin.

Niinalla on runsaasti luomia, joten riski sairastua on ollut suurempi.

– Haluan sanoa kaikille, että muistakaa aurinkorasva. Ja jos jokin asia mietityttää, niin nopeasti lääkäriin. Melanooma ei ole leikin asia. Haluaisin myös sanoa, että rakastakaa toisianne. Elämä on liian lyhyt turhanpäiväisyyksiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?