Pistivätkö hyttyset paukamille? 5 kikkaa kaamean kutinan lievittämiseen

Kortisoni, antihistamiini ja ihon viilennys ovat keinoja hillitä hyttysenpiston aiheuttamaa kutinaa.

Hyttyskesästä voi tulla runsaslukuinen. Vaikka kuinka kutiaa, hyttysenpistosta ei kannata raapia.

21.6.2020 11:12

Suomen kesässä lienee varsin vaikea välttyä kohtaamasta hyttystä. Tuota lentävää hyönteistä, jonka pistos saa monesti aikaan hillitöntä kutinaa.

Jokainen reagoi pistoihin yksilöllisesti. Useimpien hyönteisten pistoista ja puremista ilmaantuu paikallista punoitusta ja turvotusta. Se johtuu hyönteisten erittämästä myrkystä tai niiden syljen sisältämistä ärsyttävistä aineista.

Myrkyt ja syljen entsyymit ovat usein myös allergeeneja, joille allergiaan taipuvainen henkilö voi herkistyä.

Lähes kaikki suomalaiset herkistyvät hyttysenpistoille, ja noin joka kymmenes reagoi pistoihin voimakkaasti.

Pistoskohta on punainen ja kutiava. Kutisevat paukamat voivat ilmestyä tuntien tai päivien päästä tai heti.

5 kikkaa, joilla voit lievittää kutinaa

1. Kortisoni

Perinteinen keino on hoitaa kutisevia paukamia paikallisesti kortisonivoiteilla.

Jos pistosten aiheuttamat oireet ovat hankalia, niitä hoidetaan suun kautta otettavilla kortisonitabletilla. Kortisonitabletit ovat reseptilääkkeitä. Ensiavuksi voi ottaa kyypakkauksen tabletit ohjeen mukaan.

2. Antihistamiini

Jos kyse on allergiasta, pistosta voi hoitaa suun kautta otettavilla antihistamiinitabletilla.

Antihistamiinia voi ottaa myös ennakoiden. Jos tietää menevänsä paikkaan, missä on paljon hyttysiä, antihistamiini kannattaa ottaa ennen lähtöä.

3. Älä raavi!

Parasta on, ettei ainakaan raavi puremaa, sanoi yleislääkäri Tomi Vänni jutussamme. Kutiavan paukaman raapiminen rikkoo ihon ja pidentää paranemisaikaa.

4. Kehitä immuniteetti

Jos et ole allerginen hyttysille, voi olla paikallaan antaa hyönteisen imeä iholla loppuun saakka. Hyönteistutkija Reima Leinonen sanoo kokeneensa, että kun hyttysten antaa syödä keväällä, on loppukesästä helpompaa.

Kun hyttynen on saanut aikaan muutaman paukaman, lajille voisi kehittyä immuniteetti, eikä iho enää kutisisi hyttysten jäljiltä niin paljon, Lapin maakuntamuseon luonnontieteen amanuenssi Jukka Salmela toteaa jutussamme.

5. Anna itikan imeä

Jos hyttysen hätistelee pois kesken imemisen, paukama voi kutista huomattavasti enemmän, asiantuntijat arvioivat. Eli itikan kannattaa antaa sen imeä loppuun.

Kun hyttynen imee niin sanotusti loppuun, se saattaa imeä samalla sylkirauhasen eritteet pois. Niistä syntyy allerginen reaktio, mutta kun sylki imeytyy takaisin, paukamasta ei ehkä tule niin kutiseva.

6. Viilennys

Kylmällä voi kokeilla lievittää kutinaa. Puremakohta viilentyy esimerkiksi kylmäkääreillä, viilentävillä geeleillä tai viilennetyillä voiteilla – sitä voi painaa myös vaikka jääpalalla.

Onko sinulle tullut mojova jälki hyönteisen pistosta tai puremasta? Tiedätkö mikä ötökkä sinuun iski? Lähetä kuva jäljestä ja kertomuksesi osoitteeseen noora.valkonen@iltasanomat.fi

Lähteitä: Terveyskirjasto, Allergia-, iho- ja astmaliitto, Ihosairaala, Terveyskylä, Yliopiston Apteekki

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?