Viattoman pieni piste Johannan, 34, pohkeessa olikin melanooma – vain yksi asia herätti hänen huomionsa - Terveys - Ilta-Sanomat

Viattoman pieni piste Johannan, 34, pohkeessa olikin melanooma – vain yksi asia herätti hänen huomionsa

Syöpädiagnoosin saanut Johanna haluaa levittää tietoisuutta melanoomasta: ”Menkää lääkäriin ennemmin turhaan kuin liian myöhään.”

17.6.2020 15:16

Joulun aikaan 34-vuotias Johanna ihmetteli pohkeen seutuville tullutta pientä pistettä.

– Yritin rapsuttaa sitä pois, sillä luulin, että se oli vain joku liiskaantunut murunen, joka oli tarttunut jalkaani, Johanna kertoo.

Pieni piste jatkoi kasvamistaan, ja maaliskuussa se oli halkaisijaltaan jo muutaman millin.

– Menin yksityiselle lääkäriasemalle ihan muissa asioissa, ja näytin pois lähtiessäni jalkaa lääkärille. Lääkäri totesi sen näyttävän harmittomalta, mutta ehdotti sen poistamista parin päivän päästä.

Reilun parin viikon päästä lääkäri soitti ja kertoi, että piste oli melanooma.

Melanooman ilmaantuvuus on voimakkaassa nousussa Suomessa. Vaarallinen ihosyöpä yleistyy suomalaisilla kaikista syövistä nopeimmin.

”Yllättävän viattoman näköinen”

Melanooma näytti Johannan mukaan pieneltä säännölliseltä pisteeltä, joka oli hieman koholla.

– Piste oli tummanruskea ja täydellisen pyöreä eikä ollenkaan epämääräisen näköinen. Itse en kuvitellut koskaan, että melanooma voisi olla niin ”nätti”. Lääkärikin totesi yllättyneensä löydöksestä, sillä luomi oli viattoman näköinen. Melanoomanhan kuvittelee aina olevan ruma, märkivä ja epämääräinen läiskä, mutta tämä oli tosiaan kaikkea muuta.

Joulun aikaan melanooma oli aivan mikroskooppisen pieni ja maaliskuussa poistettaessa halkaisija oli 4 milliä. Kasvuvauhti oli nopea.

Ihomuutos ei oireillut millään tavalla.

– Huomioni herätti ainoastaan se, että se oli niin paljon tummempi kuin muut luomeni.

Johanna nauttii melanoomasta huolimatta kesästä kuten ennenkin, mutta tarkkailee itseään sekä menee pienellä kynnyksellä näyttämään uusia mahdollisia ihomuutoksia.­

Tunteiden vuoristoradassa

Lääkäri soitti ja kertoi diagnoosista huhtikuisen perjantain iltapäivänä.

– Loppupäivä meni kyllä ajatuksia kasatessa. Soitin ensimmäiseksi äidilleni, jonka äänestä saattoi kuulla järkytyksen ja huolen. Itsellä meni asiaa sisäistäessä varmasti useampi päivä. Vieläkin on outoa ajatella, että minulla oli syöpä.

Puhelun jälkeisenä viikonloppuna Johanna googletteli ihosyövästä kaiken mahdollisen tunteiden heitellessä laidasta laitaan. Hän ei vielä tiennyt, oliko syöpä mahdollisesti levinnyt.

– Kerroin asiasta heti läheisilleni ja ystävilleni sekä kirjoitin Facebook-sivulleni julkaisun, jossa kehotin kaikkia tutkimaan luomensa ja menemään lääkäriin, mikäli havaitsee jotain poikkeavaa.

Mitään salattavaa asiassa ei Johannan mielestä ole.

– Enkä piilottele nyt kesällä pohkeessa olevaa arpeanikaan. Sehän on vain elämää ja aina vain parempi, mitä laajemmalti tietoisuus melanoomasta ylipäätään leviää. Olen kuitenkin nuori, 34-vuotias, ja melanooma yleistyy vasta 40. ikävuoden jälkeen. Sairastuminen ei siis katso ikää ja se voi sattua kenelle tahansa!

 Koen selvinneeni säikähdyksellä ja saaneen muistutuksen siitä, että koskaan ei voi tietää mitä huominen tuo tullessaan.

Elämä jatkuu

Toinen isompi poisto on ainakin toistaiseksi riittänyt hoidoksi eikä melanooma ole ehtinyt levittää etäpesäkkeitä.

– Kirurgi teki minulle toisen poiston yhteydessä myös luomitarkastuksen, ja katsoi pari poistolistalle menevää luomea. Odottelen syksyyn niiden poistoa.

Johanna ei koe syöpädiagnoosin juurikaan muuttaneen elämäänsä.

– Olen tehnyt kaiken mitä olen halunnut, eikä minua jäisi kaduttamaan mikään tekemättä jäänyt, mikäli olisin saanut kuolemantuomion. Varmastikin jos näin ei olisi, diagnoosi olisi saattanut olla isompikin asia. Olen myös elänyt aina perusterveellisesti, liikkunut ja pyrkinyt elintavoilla vähentämään mahdollisia sairastumisen riskitekijöitä.

Suurin muutos näkyy läheisissä ihmisissä.

– He muistuttavat, että olenhan laittanut aurinkovoidetta ja kiinnittävät rasvaamiseen huomiota nyt myös itse. Pari ystävääni on myös käynyt lääkärissä näyttämässä luomiaan.

Selviytymistä säikähdyksellä

Johanna ei erityisemmin välitä kesästä ja helteistä, mutta on tuntenut auringon petollisuuden ihollaan.

– Olen todella vaalea ja sitä ihotyyppiä, joka ei rusketu juurikaan vaan palaa helposti. Olen käynyt etelänlomilla ja polttanut itseni säännöllisesti isommin ja pienemmin joka kesä, mutta kuvittelin sen olevan ihan normaalia. Ainahan ”punanaamoja” näkee hellepäivien jälkeen kaduilla ja kaupoissa.

Tänä päivänä Johanna voi erittäin hyvin.

– Seuraan ihoani ja siinä näkyviä muutoksia tarkkaan, mutta sairastuminen ei sinällään pelota. Koen selvinneeni säikähdyksellä ja saaneen maailmankaikkeudelta muistutuksen siitä, että koskaan ei voi tietää mitä huominen tuo tullessaan.

– Toki rasvaan itseäni sen minkä muistan. Aurinkoa en ota, koska en ole ottanut sitä ennenkään. Ymmärtäisin ehkä sairastumiseni paremmin, mikäli olisin tosiaan folion kanssa tuolla auringossa ruskettanut itseäni, mutta olen vain elänyt tavallista elämää.

Johanna on pohtinut, mitä hän voisi muuttaa, jotta ei enää sairastuisi uudelleen.

– En usko, että asialle voi yhtään mitään. Minut on ”valittu”, ja nyt vain tarkkailen itseäni sekä menen pienellä kynnyksellä näyttämään uusia mahdollisia muutoksia, jotta ne voidaan poistaa ja selviän uudella säikähdyksellä.

Muille hän sanoo: Menkää lääkäriin!

– Ennemmin turhaan kuin liian myöhään. Monissa artikkeleissa sanotaan, että melanooman kehittyminen vie vuosia. Se ei todellakaan pidä paikkaansa vaan se voi tulla aivan yllättäen ja edetä hyvinkin nopeasti.

Luomeen tulevan melanooman tunnistamisessa auttaa VARO-muistisääntö

V = Väri

Luomen monivärisyys tai värin muutos viittaavat pahanlaatuisuuteen. Hyvänlaatuiset pigmenttiluomet ovat tasavärisiä.

A = Ala

Jos luomen halkaisija on yli 6 mm, pitää tähän luomeen kiinnittää erityistä huomiota. Hyvänlaatuiset luomet ovat yleensä alle 6 mm halkaisijaltaan.

R = Reuna

Luomen reunan epätarkkarajaisuus, suttuisuus ja polveilevuus viittaavat pahanlaatuisuuteen. Hyvänlaatuiset pigmenttiluomet ovat tarkkarajaisia.

O = Osat

Pahanlaatuisuuteen viittaa luomen osien epäsymmetrisyys. Jos ajatuksissaan jakaa luomen poikittain tai pitkittäin kahteen osaan, eivät nämä osat ole toistensa peilikuvia. Hyvänlaatuiset pigmenttiluomet ovat pyöreitä ja symmetrisiä.

Hakeudu ihotautilääkärin vastaanotolle myös silloin, jos jokin luomesi alkaa punoittaa, kutista, tuntua erilaiselta tai alkaa vuotaa verta tai rupeutuu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?