Aivotärähdyksen voi tunnistaa verikokeella – verinäyte saattaa kertoa myös toipumisajasta - Terveys - Ilta-Sanomat

Aivotärähdyksen voi tunnistaa verikokeella – verinäyte saattaa kertoa myös toipumisajasta

Aivotärähdykset ovat lieviä aivovammoja, ja niihin kannattaa aina suhtautua vakavasti.

Aivotärähdyksen oireisiin kuuluvat muun muassa pahoinvointi, huimaus ja päänsärky.

12.6.2020 10:47

Aivotärähdyksen saaneet potilaat voidaan tunnistaa verinäytteestä useilla eri merkkiaineilla, tuore tutkimus osoittaa. Merkkiaineet antavat myös viitteitä siitä, kuinka pitkään toipumisessa todennäköisesti menee. Annals of Neurology -lehden julkaisemat tulokset perustuvat vuosina 2015–2018 kerättyihin verikokeisiin.

Tutkimukseen värvättiin 106 aivotärähdyksen saanutta ja 84 oireetonta amerikkalaista jalkapalloa pelaavaa sekä 50 urheilijaa, jotka harrastivat muita kuin kontaktilajeja. Näytteet kerättiin tutkimuksen alussa sekä 6, 24 ja 28 tuntia loukkaantumisen jälkeen.

Seitsemästä mitatusta merkkiaineesta viiden pitoisuudet olivat selvästi suurentuneita kuusi tuntia loukkaantumisen jälkeen. Tämä havaittiin verrattuna ennen loukkaantumista otettuihin näytteisiin sekä verrokkeihin. Merkkiaineet myös auttoivat tunnistamaan aivotärähdyspotilaat muista urheilijoista paremmin kuin pelkkiin oireisiin perustuva arviointi. Yksi merkkiaine myös liittyi oireiden ja toipumisen kestoon, joten sitä voi mahdollisesti käyttää tunnistamaan potilaita, joiden toipumiseen menee pitkään.

Tulokset olisi hyvä varmistaa suuremmissa lisätutkimuksissa, mutta samansuuntaisia tuloksia on saatu aiemminkin.

Aivotärähdykset ovat lieviä aivovammoja, joten niihin kannattaa aina suhtautua vakavasti. Aivotärähdyksen oireisiin kuuluvat muun muassa pahoinvointi, huimaus ja päänsärky. Myös erilaiset neurokognitiiviset oireet, kuten muistin ja tajunnantason heikentyminen ovat yleisiä, mutta ohimeneviä oireita. Erityisesti lapsilla ja nuorilla aivovamma voi näkyä aivoissa vielä kuukausia loukkaantumisen jälkeen ja osa saattaa oireilla lievästi vielä vuoden kuluttua.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?